1914 Předek ve válce 48. pěší pluk - prosím o radu s hledáním

Diskuse

Dobrý den,
potřeboval bych zde poradit od Vás, zkušených a dobrých duší s hledáním informací ohledně mého předka, který bojoval v období první světové války. Podle dostupné databáze Vojenského historického archivu jsem zjistil, že můj předek bojoval v roce 1914 v řadách Rakousko-Uherské armády a to údajně u 48. pěšího pluku. Za touto poznámkou o zařazení k jednotce je v závorce otazník a tak nevím, zda-li to brát s rezervou a kde tuto informaci VHA vzal. U tohoto mého předka je uvedeno datum úmrtí dne 12.12.1914, Bělehrad, Srbsko, zajetí, jižní fronta, srbské bojiště. Uvedená osoba s datumem narození a místem narození je ověřena v příslušné matrice narozených osob ve středočeské obci, odkud praděd pochází. Když jsem ovšem posléze pátral dál a snažil se najít jeho jméno v seznamu válečných ztrát R-U armády v letech 1914-1918 dostupné v digitální studovně Ministerstva obrany ČR, tak jsem ho v žádném periodiku nejen konkrétního data, ale i několik dní později nenalezl, byť jsou to seznamy velice obsáhlé a abecedně přehledné. Zároveň digitální knihovna Ministerstva obrany ČR neobsahuje žádný digitální sken ohledně matriky padlých a raněných ze 48. pěšího pluku R-U armády. Jediná nejbližší matrika v této databázy, kterou jsem nalezl byla matrika 54. pěšího pluku a předchůdců, ovšem také bez úspěchu, jakoby tento 48. pluk vůbec neexistoval... Zajímavé ovšem je, že i bratr mého pradědy byl odveden ke zmíněnému 48. pěšímu pluku roku 1914. Při zkoušení štěstí prostředictvím vhledávače Google jsem také nenašel žádný nález pod spojením pojmů 48. pěší pluk a jeho matrika či geneaologie.


Moje prosba tudíž směřuje na kohokoliv, kdo by mě dokázal odkázat k nějakému jinému seznamu ztrát, seznamu odvedenců nebo matrikám, díky kterým bych mohl zjistit o osudu svého praděda více. Uvítám i vaše zkušenosti z obdobné situace při pátrání, pokud Vám dokázali poradit ve Vojenském historickém ústavu nebo kdekoliv jinde.


Předem děkuji za jakoukoliv pomoc Smile
URL : https://www.valka.cz/1914-Predek-ve-valce-48-pesi-pluk-prosim-o-radu-s-hledanim-t216971#609048 Verze : 0
Úspěšně vyřešeno, poprosím o smazání vlákna a děkuji Wink
URL : https://www.valka.cz/1914-Predek-ve-valce-48-pesi-pluk-prosim-o-radu-s-hledanim-t216971#609099 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více