Nová vyznamenání Ozbrojených sil Ukrajiny

Autor: Ing. Jan Sehnal / seh1 🕔︎︎ 👁︎ 4.646

Vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny generálporučík Valerij Zálužnij seznámil novináře na tiskové konferencí konané dne 23. 12. 2021 ve Veteránském klubu v Kyjevě s konceptem nového systému vojenských vyznamenání. Uvedl, že stávající vyznamenání Ukrajiny byla vytvořena v podstatě pro mírovou dobu a Ukrajina jej již 8 let ve válce. Také chyběla souvislost s historickými vyznamenáními, takže v novém systému byly vytvořeny „kříže“. Plukovník Andrij Ostrovský, šéf oddělení strategické komunikace vrchního velitele Ozbrojených sil Ukrajiny představil výtvarníka Olexeje Ruděnka a vojenského historika Vasila Pavlova, kteří jsou hlavními tvůrci nových vyznamenání. Podle nich je systém výsledkem několikaleté práce skupiny dobrovolníků.

Reklama

Další udělení stejného vyznamenání bude značeno dubovou větvičkou na stuze.

Nejvyšším vyznamenáním bude Záslužný kříž:


Záslužný kříž

Zlatý kříž se bude udělovat poddůstojníkům:

Reklama


Zlatý kříž

Stříbrný kříž se bude udělovat důstojníkům:


Stříbrný kříž

Ocelový kříž se bude udělovat velitelským hrdinům:


Ocelový kříž

Kříž za chrabrost:


Kříž za chrabrost

Kříž za vojenskou čest a Kříž bojovníka:


Kříž za vojenskou čest, Kříž bojovníka

Vyznamenání Za nezlomnost, Za asistenci armádě a Za zachráněný život:


Za nezlomnost, Za asistenci armádě, Za zachráněný život

Na závěr si generál Zálužnij vypůjčil pero a podepsal příslušný rozkaz, kterým výše uvedená vyznamenání zlegalizoval. Uvidíme, jak dlouho bude trvat, než budou vyrobena a začnou se udělovat.

Zdroj:
armyinform.com.ua
Reklama

© 2022 Ing. Jan Sehnal

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více