Noc, kdy zemřeli Romanovci

Autor: Richard Douglas 🕔︎︎ 👁︎ 5.358

Datum se poněkud rozchází, ale v noci 16. nebo 17. července 1918 byl car Mikuláš II. a jeho rodina zavražděni skupinou extremistů vedenou Vladimírem Iljičem Leninem. Události, které vedly k této noci, dláždí dlouhou cestu, ale to, jak k ní došlo a co následovalo, jsou důležité střípky ruských dějin.

Co tomu předcházelo?

Reklama

Nepotřebujete nejlepší dalekohled, abyste se ohlédli zpět a viděli, že to přišlo, protože Alexandr III. vládl Rusku železnou rukou. Když se vlády ujal jeho nejstarší syn Mikuláš II. byl už ruský lid na vládu naštvaný.

Nepomohlo ani to, že o trůn nestál, ale přesto tam byl a řada incidentů, jako bylo hromadné ušlapání zemědělců nebo veřejná poprava 100 lidí, pohled veřejnosti zrovna nezlepšila.

Veřejnost neměla ráda ani jeho manželku Alexandru, a to kvůli její závislosti na Grigoriji Rasputinovi, mystiku, kterého považovala za zodpovědného za uzdravení svého nejmladšího syna Alexeje. Celkově byla důvěra veřejnosti při vstupu do první světové války na historickém minimu.

Po ztrátě 1,8 milionu životů ve válce toho měl ruský lid dost a v březnu 1917 uspořádal povstání, které donutilo Mikuláše II. odstoupit z trůnu. Ještě téhož roku v listopadu vytvořil Vladimír Lenin skupinu extrémních socialistů zvanou bolševici.

Mikuláš se pokusil dostat svou rodinu do bezpečí a uprchnout do Británie nebo Francie, ale navzdory vazbám královské rodiny jim obě země odmítly poskytnout bezpečí a bolševici rodinu Romanovců zajali. Rodinu uvěznili v Jekatěrinburgu v domě známém jako Ipaťjevův dům.

Tam snášeli neustálé obtěžování a šikanování ze strany bolševiků, ale zůstávali v naději na svobodu. Ta však nikdy nepřišla, protože krátce nato přišla noc jejich tragické smrti.

Noc, o které je řeč

Rodina Romanovců nevěděla, že jejich věznitelé přinesli do domu několik dní předtím velké množství kyseliny sírové a benzenu. První z nich měla znetvořit jejich těla a druhá je měla spálit, aby byli k nepoznání.

Reklama

V noci z 16. na 17. července bylo rodině nařízeno, aby si sbalila věci, které měly být převezeny na jiné místo. To však boševici neměli v úmyslu a místo toho přistoupili k hromadné popravě Romanovců.

Ačkoli každý z popravčí čety měl určený cíl, mnozí přesunuli svůj cíl na rodiče, protože nechtěli střílet děti. To vedlo k tomu, že Mikuláš a jeho žena zemřeli rychlou smrtí, ale mnoho členů rodiny zůstalo po první salvě naživu.

Aby byla situace ještě horší, děti měly na sobě spodní prádlo s našitými rodinnými šperky, což vedlo k tomu, že v době, kdy byly vypáleny desítky střel, utrpěly mnohočetná zranění, která nebyla smrtelná. Přeživší byli vystaveni opakovaným bodným ranám bajonetem a bití.

Dvě z nejmladších dívek byly podle jednoho z katů při odnášení ještě naživu, než byly milosrdně umlčeny noži. Všechna jejich těla pak byla zmrzačena a zlikvidována v neoznačených pohřebištích.

Lenin později vyznamenal Jakova Jurovského jako strůjce brutálních poprav, ale jeho cíle byly zmařeny činy oné noci.

Po popravě

Veřejnost se o vyvraždění zbytku rodiny bezprostředně nedozvěděla, ale mnozí ztrátu monarchie oplakávali a někteří v Rusku oplakávají dodnes. Ironií je, že poprava odsunula Leninova politická hnutí a snahy stranou.

Bohužel, těla Romanovců by nalezena až v roce 1991 po rozpadu Sovětského svazu. V lese poblíž incidentu bylo vykopáno 5 těl včetně těl Mikuláše II. a Alexandry a 3 jejich dětí.

Záhadně však mezi nalezenými těly nebyla těla dalších 2 dětí, Anastázie a Alexeje. To podnítilo zvěsti, že tragédii nějak unikly, a tento nápad se dokonce dočkal animovaného filmu společnosti Fox. Jejich osud dodnes zůstává záhadou.

Richard Douglas píše o střelných zbraních, obraně a bezpečnosti. Je zakladatelem a redaktorem časopisu Scopes Field a sloupkařem časopisů The National Interest, 1945, Daily Caller a dalších.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více