Charley Havlat, zbytečná smrt s velkou dávkou ironie

Autor: Martin Kaltoun (MART.in) / MART.in 🕔︎︎ 👁︎ 10.267

Charley Havlat byl synem českých emigrantů Antonína Havláta (narozen v Ronově) a Antonie Havlátové rozené Němcové. Osud si pro něj připravil konec plný ironie.

Reklama

Narodil se 10. listopadu 1910 v Dorchesteru v Saline County (Nebraska) jako nejstarší z pěti sourozenců. Měl ještě bratry Adolfa a Rudolfa a sestry Matildu a Lilian. V rodině se dodržovaly tradice ze staré vlasti a mluvilo se česky. Charley začal pracovat jako farmář za 1 dolar denně. Později založil se svým bratrancem kamionovou společnost.

22. března s kamarádem Charlesem Machkem vstupuje do armády. Stejně jako bratr Rudolf skončí oba u 803. praporu stíhačů tanků. Charley byl přidělen k průzkumné rotě praporu. 13. června se vyloďuje na pláži Omaha, odkud se probojovali do Saint-Lô. Prošli bitvou v Hürtgenském lese, bitvou v Ardenách. Pomohli dobýt Trevír a překročili Rýn. Na závěr války vstupují na území Čech. Osvobozují město Volary.

Osudové setkání se přiblížilo. Píše se 7. květen 1945 7:45 a 2. a 3. četa se šesti vozidly Jeep Willys a vozidlem M8 Greyhound je vyslána na průzkum. Jejich úkolem je prověřit přítomnost německých jednotek u obce Zbytiny na silnici z Volar do Prachatic. Je 8 hodin 20 minut a průzkumná skupina je zhruba kilometr až dva od Volar napadena palbou asi třicetičlenné skupiny z 11. tankové divize. Čtyři zásahy panzerfausty zastavují vozidlo M8. Palba kulometů a dalších ručních zbraní kropí další vozidla jednotky. Charley v druhém džípu se v první chvíli sklání dolů a kryje se před palbou. V další chvíli, kdy zvedne hlavu, aby se zorientoval, ho zasahuje střela skrz helmu přímo do čela. Vojín Charley Havlat je mrtev. Jeho kamarád Charles Machek to jen bezmocně sleduje z druhého džípu. Zásah pancéřovou pěstí zranil další dva vojáky z vozidla M8, z nichž jeden je také Američan českého původu radista svobodník Antony Talik. Přestřelka pokračuje ještě několik minut, když v tom doráží zpráva o kapitulaci německých jednotek a ukončení palby v tomto prostoru, která právě začala platit. Zajatý německý důstojník, který velel skupině, se omluvil za incident, s tím, že jejich útok vyprovokovala předchozí americká dělostřelecká palba a zprávu o kapitulaci dostali se zpožděním, takže o ní v době střetnutí nevěděli. Následující den vstupuje v platnost bezpodmínečná kapitulace Německa a válka na evropském bojišti oficiálně končí.

Bohužel pro Charleye Havlata již bylo pozdě. Muž, kterému dala život Češka Antonie Havlátová rozená Němcová, ironií osudu umírá v Čechách, zabit Němci. Stává se tak jen pár dní poté, kdy se poprvé dostává do rodné vlasti svých rodičů. Do konce války v Evropě zbývalo jen pár minut. A tak se stává oficiálně posledním Američanem padlým na evropském bojišti.

Charley Havlat je pohřben ve Volarech. V červnu se o jeho smrti dozvídá i další bratr, Adolf, který v tu dobu působí na vrchním velitelství spojeneckých vojsk v Evropě ve Frankfurtu. Vyráží za Rudolfem, který je stále ještě s jednotkou ve Volarech. Spolu navštěvují bratrův hrob. Později jsou jeho ostatky převezeny na americký vojenský hřbitov v Saint-Avold nedaleko Met. Jeho hrob č. 75 je v 7. řadě oddílu C. Američan s českými rodiči, zabitý v Čechách Němci, tak sní svůj věčný sen v sladké Francii.

Reklama


Americký vojenský hřbitov Saint-Avold
commons.wikimedia.org

Zdroj:
cs.wikipedia.org
www.sumava.cz
mynehistory.com
coffeeordie.com
www.abmc.gov

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více