Zimní bitva v Ořechově 2020

Autor: Edgar Pachta 🕔︎︎ 👁︎ 5.848

Stejně jako každý rok, i letos je v areálu Army Parku Ořechov (asi 20 km jihozápadně od Brna) pro diváky připravena zimní bitva, inspirovaná událostmi druhé světové války. Ta letošní se bude konat v sobotu 8. února, se zaměřením na bitvu u Narvy z roku 1944.

Reklama

Narva je město na stejnojmenné řece, ležící na území dnešního Estonska, nedaleko hranic s Ruskem. Od 16. století o tuto pevnost velkého strategického významu probíhaly boje mezi Rusy a Švédy, až ji v roce 1704 konečně dobyla vojska cara Petra Velikého. Válečné události se městu nevyhnuly ani v bouřlivých dobách po Říjnové revoluci (roku 1919) a následně za druhé světové války, roku 1944. V lednu 1944 (na základě proseb západních Spojenců) zahájila Rudá armáda mohutnou ofenzívu s cílem zrušit blokádu Leningradu, vytlačit vojska Osy z pobaltských republik a dosáhnout Východního Pruska. Koncem ledna již stanuly sovětské síly před Narvou, která měla být podle instrukcí samotného Stalina ovládnuta nejpozději 17. února. Přístupy k městu – a následně na území Estonska – bránilo německé uskupení nazvané „armádní skupina Narva“, jehož součástí bylo několik dobrovolnických divizí Zbraní SS ze severní a západní Evropy, včetně jedné estonské (č. 20).  Převaha Sovětů byla značná a v noci na 14. února se jim podařilo překlenout úžinu mezi Pskovským a Čudským jezerem a vytvořit předmostí, které navzdory německému odporu nadále rozšiřovali. Němci, jejichž vliv v této oblasti byl vždy silný, považovali Narvu za bránu do Pobaltí a kladli zoufalý odpor, kterým způsobili protivníkům těžké ztráty. Rudé armádě se město nepodařilo dobýt ani do konce února, a přestože v březnu útočili s ještě větší silou, nedosáhli výraznějších úspěchů. Útlum bojových akcí nastal v dubnu 1944, kdy byly obě strany na pokraji sil a navíc přišla obleva. Po období relativního klidu začaly další sovětské útoky až v létě, a v září 1944 sovětská vojska dobyla Narvu a vstoupila do Tallinu.

Připomínce událostí ze zimy předposledního válečného roku se bude věnovat množství členů vojenskohistorických klubů, kteří pro diváky předvedou téměř hodinu trvající bojovou ukázku, do níž se zapojí i bojová technika včetně slavného tanku T-34. Kromě ukázek bojů, výcviku či zdravotnické péče o vojáky druhé světové války v Army Parku, budou návštěvníci moci navštívit zdejší Army Shop, stylový Army Bar, atd.

Areál Army Parku bude otevřen 8. února 2020 již od 10 hodin. První výstřely bojové ukázky zazní ve 14 hodin.

Na shledanou v Ořechově!

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více