Pod palbou hloubkařů – Filip Vojtášek

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 7.088

Níže je možno tuto publikaci vyhrát, stačí odpovědět na 4 otázky!

Jestli někdo v současně době ještě s nadějí vyhlíží pošťáka, byl jsem to před nedávnem já, protože v jeho rukou měl se nacházet balíček vskutku nedočkavě očekáváný. Kniha Filipa Vojtáška Pod palbou hloubkařů, která vyšla 20. září 2019 a měla svůj křest sotva před pár dny, míří na předvánoční trh roku 2019.

Reklama

Kniha v pořádku dorazila a já se mohl pustit do čtení. Nebudu vám namlouvat, že jsem knihu v tak krátkém čase stihl prostudovat od A do Z, resp. od Plzeňského kraje po Shrnutí, neb 915 stran nabitých informacemi o 951 útocích hloubkařů, stovky fotografií, map a náčrtků, to je něco, co budu vstřebávat ještě dlouho, opravdu velmi dlouho.

Publikace si vzala za cíl zmapovat útoky hloubkařů, tedy stíhacích letounů západních Spojenců – Američanů a Britů, v posledních dvou letech druhé světové války na našem území. Cílem těchto útoků byla zejména dopravní infrastruktura, tedy vlaky a automobily, železniční stanice a jejich vybavení, koleje apod. A jak už to ve válkách bývá, k úhoně došli mnohdy i civilisté. Jejich památce je tato kniha věnována především.

Již na přebalu se kniha označuje coby průvodce, a tak je také organizována – rozdělena dle krajů České republiky abecedně prochází jednotlivé obce, kde byl v dobových archívech zaznamenán útok hloubkaře, a za pomoci jak těchto dobových materiálů, tak fotografií z aktuální doby, přibližuje okolnosti, průběh a následky každého jednotlivého útoku, a to jak ze strany německého válečného snažení, tak ze strany českého civilního obyvatelstva, ale také ze strany spojeneckých letců, z nichž řada padla právě během útoků na pozemní cíle. Skomírající Luftwaffe nebyla již v těchto dnech rovnocenným soupeřem na nebi nad Evropou, ale protiletadlová obrana klíčových dopravních staveb i vlaků byla i nadále smrtící. Kniha je v podstatě vyčerpávajícím přehledem všech útoků na našem území, vzorně katalogově seřazených, a o práci autora s daty vypovídá i velmi bohatá a přehledná sekce statistik na konci knihy (což mi jako maniakovi přes tabulky udělalo opravdu velkou radost). A stejnou radost mi dělá i fakt, že v knize objevuji odkazy na své kolegy tady z valka.cz!

 

Filip Vojtášek coby autor není pro mnoho z nás neznámým, naopak, můžeme jej již řadu let sledovat na jeho blogu https://hloubkari.wordpress.com/ a je obdivuhodným příkladem člověka, který zasvětil obrovské množství úsilí a času k tomu, aby shromáždil neuvěřitelné množství informací, které se nikde v takto rozsáhlé podobě dosud nepublikovaly. To je také snad jediným „negativem“ této publikace, její rozsah je tak velký, počet stran tak vysoký, a kniha tak těžká, že si ji s sebou stěží vezmete do ranní tramvaje cestou do práce :) A když vás ukolébá ke spánku (v což moc nevěřím), její váha si vás opět probere :) Každopádně autor vyzývá všechny, kteří publikaci již mají, a ocitnou se s ní na místech v knize popsaných, aby tam knihu vyfotili a zaslali mu tuto fotografii. Já s knihou zůstanu pěkně v křesle pod lampou, abych mohl hltat další příběhy, je jich tam nespočet. Nakonec nemějte mi to za zlé, v knize se sice popisuje útok na letišti v mých „rodných“ Kralupech n. Vlt., opět do detailů, o kterých jsem neměl doposud ani tušení, ale místo letiště se tam již přes padesát let rozkládá jedna nejmenovaná chemická továrna a rafinerie, není tedy kde se s knihou vyfotit :)

Reklama

Pokud tedy hledáte ten pravý dárek k blížícím se Vánocům, či chcete jen udělat radost sobě či někomu blízkému, neváhejte a hledejte knihu Pod palbou hloubkařů u svých knihkupců. Dostanete do ruky skutečný skvost, který provětrává jinak vcelku zatuchlý trh na poli druhoválečné literatury u nás.

A nebo … A nebo ji zkuste vyhrát! Autor poskytl jednu knihu do soutěže a pokud správně odpovíte na níže uvedené otázky, odpovědi zašlete na emailovou adresu fvhloubkari@valka.cz, a to do 24.11.2019 23:59:00, dostanete se do slosování a bude vylosován jeden výherce.

*Účastí v této soutěži a odesláním emailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů – Jméno, Příjmení, Emailová adresa za účelem evidence a vylosování vítěze. Osobní údaje jsou zpracované autorem knihy p. Filipem Vojtáškem a mohou být použity k další komunikaci.

Otázka 1) Kdy hloubkaři poprvé prokazatelně poškodili lokomotivu na českém území?

  1. 21. května 1944
  2. 24. srpna 1944
  3. 11. října 1944
  4. 16. října 1944

Otázka 2) Na kterém letišti u nás hloubkaři měli zničit nejvíce proudových Messerschmittů Me 262 na zemi?

  1. Plzeň
  2. Ruzyně
  3. Žatec
  4. Cheb

Otázka 3) V kolika dnech u nás zaútočili takzvaní Tuskegee Airmen, afroameričtí piloti z 332. Stíhací skupiny?

  1. Jednom
  2. Třech
  3. Pěti
  4. Dosud nevíme

Otázka 4) Kolika ztraceným americkým pilotům / hloubkařům u nás se podařilo vyhnout zajetí?

  1. Dvěma
  2. Třem
  3. Žádnému
  4. Jednomu

Knihu Pod palbou hloubkařů vydalo vydavatelství Academia v roce 2019, 952 stran, ISBN: 978-80-200-2978-2

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více