Braunová, Eva

Eva Braun
     
Příjmení:
Surname:
Braunová Braun
Jméno:
Given Name:
Eva Eva
Jméno v originále:
Original Name:
Eva Anna Paula Braun
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
06.02.1912 Mníchov /
06.02.1912 Munich /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
30.04.1945 Berlín /
30.04.1945 Berlin /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- manželka Adolfa Hitlera - wife of Adolf Hitler
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
Schaake, E.: Hitlerovy ženy, Aktuel, 2001, ISBN: 80-88915-77-5
https://de.wikipedia.org/wiki/Eva_Braun
www.ladbible.com
URL : https://www.valka.cz/Braunova-Eva-t10694#618135 Verze : 0

Eva Braunová



Eva Braunová se narodila v rodině Friedricha Brauna, středoškolského učitele. Měla poměrně šťastné dětství, v pozdějších letech studovala v klášterní dívčí škole. Ráda malovala a tančila. Upjatá atmosféra řádové školy ji nevyhovovala a v roce 1928 byla zpět u rodičů. Poté krátce pracovala jako pomocnice u soukromého lékaře, zde vydržela pouze několik týdnů. Na přímluvu svého otce nastoupila do fotoateliéru Heinricha Hoffmana, oficiálně byla vedené jako účetní. Ve skutečnosti byla děvečka pro všechno - prodávala filmy, psala účty, vyřizovala poštu atd. V tomto ateliéru se také poprvé setkala s A. Hitlerem (v říjnu 1929). Zpočátku o ní nejevil zájem, ale již v roce 1930 jí začal posílat drobné dárky a občas lístky do divadla. Možná i tato známost přispěla k sebevraždě G. Rabaulové v září 1931, tehdejší Hitlerově milence.

V průběhu roku 1932 v době vypjatých politických bojů neměl Hitler na svou novou milenku příliš času. Eva Braunová se nervově zhroutila a 1.listopadu 1932 se pokusila o sebevraždu (střelila se pistolí ráže 6.35 do krku). Zranění samotné nebylo příliš vážné, ale způsobilo velkou ztrátu krve. Nicméně pokus o sebevraždu splnil svůj účel a Hitler se o Evu začal více starat. Nejprve jí nechal do jejího pokoje v domě rodičů zavést telefonní linku, aby si mohli kdykoliv zavolat. Také pokud se zrovna nacházel v Mnichově posílal pro Evu svůj mercedes s řidičem. Občas byla zvána i na Berchtesgaden. V den svých 21 narozenin (v té době v Německu hranice plnoletosti) dostala od Hitlera také svůj první šperk-prsten, náušnice a náramek. Vztah se přesto nevyvíjel podle Eviných představ, führer ji stále odmítal veřejně představit. Eva propadala stále hlubším depresím. To ji přivedlo v roce 1935 k druhému pokusu o sebevraždu, 25. května si obstarala prášky na spaní a v průběhu noci je spolykala, ráno ji našla její starší sestra Ilse, okamžitě zavolala lékaře Martina Leviho Marxe, který Evě vypláchnul žaludek a zachránil jí tak život. Shodou okolností tak židovský lékař zachránil život milence A. Hitlera.

Führer byl opětovným pokusem o sebevraždu otřesen a začal se Evě věnovat. V srpnu jí obstaral byt, kam se přestěhovala i se svou mladší sestrou Gretl. Eva byl opět nespokojená, Hitler jí totiž slíbil domek, na ten si ovšem musela počkat až do března 1936. Tento „dar“ ovšem přišel poněkud pozdě, protože od léta 1936 již stejně bydlela na Berghofu. Hitler ji stále zahrnoval nejrůznějšími dary – mercedes, šperky, dva skotské teriéry (Negus a Stasi). Pokud se zdálo, že vztah Braunová-Hitler se vyvíjí slibně, nebylo tomu tak. Rodičům Evy Braunové se nelíbilo, že jejich dcera „marní mládí s muže, který s ní zachází jako s lehkou ženštinou“, starého Brauna zase rozčílila fotografie Evy v českém časopise s názvem „Loutka“. Rozčarování bylo takové, že otec zakázal své dceři navždy vstup do rodného domu. Hněv však záhy vyprchal a od května 1939, kdy Friedrich Braun vstoupil do NSDAP, se rodiče s dcerou opět stýkali a kdykoliv ji mohli navštívit na Obersalzbergu.

V Evropě však vypukla válka a Hitler měl spoustu jiných starostí než se věnovat své milence. Život E. Braunové tak připomínal život ptáka ve zlaté kleci. Do roku 1942 jezdila na dovolenou do Itálie, po zrušení této kratochvíle už příliš možností k rozptýlení neměla. Výraznějším vytržením z každodenní nudy se stala v červnu 1944 svatba Eviny sestry Gretl s SS-Gruppenführerem Hermannem Fegeleinem. Koncem října 1944 přesídlila Eva do Mnichova, kde také sepsala svou závěť. Stále častěji také dojížděla do Berlína. Byla zde v listopadu 1944, začátkem roku 1945, na Hitlerovy narozeniny 20.04.1945. V noci z 28. na 29. dubna 1945 se Evě splnil její životní sen – Adolf Hitler si ji vzal za manželku. Ve stavu manželském však setrvala necelé dva dny, 30. dubna 1945 kolem půl čtvrté odpoledne se otrávila cyankáli. Mrtvá těla Evy Braunové a Adolfa Hitlera byla dopravena na zahradu říšského kancléřství, kde byla spálena. Osud Evy Braunové se naplnil.

Schaake, Erich: Hitlerovy ženy, Aktuel, 2001, ISBN: 80-88915-77-5
URL : https://www.valka.cz/Braunova-Eva-t10694#72796 Verze : 3
Přikládám kresbu Evy Braunové, autorem je samotný Hitler.
URL : https://www.valka.cz/Braunova-Eva-t10694#72793 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více