Pamětní deska věnovaná československým letcům v RAF byla odhalena v britském Cattericku

Autor: Filip Procházka 🕔︎︎ 👁︎ 6.598

I památku více než 2 500 československých letců si připomněli 10. 6. v Cattericku v Nort Yorkshire. Stalo se tak při odhalení pamětní desky československým letcům RAF, kteří zde sloužili za druhé světové války. Proto pamětní deska má na sobě znaky 68. noční stíhací a 313. československé stíhací perutě, které zde v roce 1941 vznikly a působily zde. Pamětní deska rovněž připomíná zdejší působení obou perutí i fakt, že od roku 1942 byl jeden flight 68. noční stíhací perutě československý. Pamětní desku, zrealizovanou Klubem vojenské historie 276th Sqdn (reenacted) RAF odhalili plk. Jiří Svatoš, přidělenec obrany ČR ve Velké Británii a podplukovník Richard Hart, velitel 5. pluku Royal Artillery, který dnes má v Cattericku svou základnu. Vzpomínkový program uzavřel pietní akt u hrobu Josefa Gutvalda na místním hřbitově. Tento třešťský rodák, příslušník 313. československé stíhací perutě, zahynul pravděpodobně kvůli zamrznutému přívodu kyslíku při výcviku 27. 5. 1941. Ceremoniálů se zúčastnil přidělenec obrany ČR v Londýně plk. Jiří Svatoš, podplukovník Richard Hart, velitel 5. pluku Royal Artillery, zástupci Royal British Legion, 5. pluku Royal Artillery a Royal Engineers a farnosti Catterick. 

Pietní akt a pamětní deska jsou výsledkem spolupráce mezi Klubem vojenské historie 276th Sqdn (reenacted) RAF a 5. plukem Royal Artillery, zahájené v roce 2015 při realizaci mezinárodní putovní výstavy ke vzniku většiny československých perutí v RAF, která zde byla instalována. Díky novým kontaktům se zástupci farnosti Catterick a Royal British Legion by se o osudu Josefa Gutvalda měli dozvědět i místní školáci. 

Reklama

Pamětní deska by nemohla být realizována bez podpory Jihomoravského kraje a jeho hejtmana Michala Haška, díky které vznikla výstava, při jejíž realizaci vznikla idea na její vznik, dále Karla Černého a Janě Černochové, poslancům Parlamentu České republiky a Ondřeji Bartošovi, kteří přispěli přímo na tuto pamětní desku. 

Josef Gutvald se narodil 21. 12. 1911 v rodině Juliány a Josefa v Třešti na Vysočině. Vyučil se zámečníkem a posléze se přihlásil do pilotní školy. Po okupaci zbytku Československa odešel tak zvanou Jižní cestou do exilu. Ve Francii byl zařazen do letecké skupiny, ale do bojů pravděpodobně nezasáhl a byl evakuován do Velké Británie, kde vstoupil do RAF. Zde prošel několika perutěmi, až byl, několik dní po jejím založení, převelen k 313. československé stíhací peruti, dne 10. 5. 1941 vzniknuvší v Cattericku. Odpoledne, dne 27. 5. 1941 odstartoval ke zmíněnému cvičení, ze kterého se ale již nevrátil. Jeho letoun havaroval nedaleko vesnice Uckerby, respektive stanice Corton. 


Pamětní deska


Pamětní desku odhalili plk. Jiří Svatoš, přidělenec obrany a velitel 5. pluku Royal Artillery podplukovník Richard Hart


Po odhalení pamětní desky


Položení věnců u pamětní desky


Hrob Josefa Gutvalda po slavnostním ceremoniálu

Reklama


Z instalace mezinárodní putovní výstavy k 75. výročí vzniku většiny československých perutí v roce 2015 v důstojnické jídelně základny Catterick

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více