Krvavé dozvuky války

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 16.915

Konec druhé světové války na českém území

Autor Václav Vlk st – vyd. Grada/ Cosmopolis

Reklama

Protektorát nebyl žádným osamoceným ostrůvkem v Evropě, ale jednou z posledních částí obsazené Evropy, kde se nacisté pokoušeli zachovat si vliv. V této dramatické chvíli na jaře 1945 stálo proti českému obyvatelstvu více než 1 200 000 mužů Wehrmachtu a Volskssturmu a 68 000 mužů SS, podřízených polnímu maršálovi Ferdinandu Schornerovi, zvanému též „krvavý pes", který nechal popravovat i vlastní důstojníky a vojáky za „zbabělost". Úkolem bylo zachránit Protektorát pro Říši jako místo posledního odporu a využít čas pro separátní jednání se západními spojenci. Stále stoupající odboj a vypuknutí Pražského povstání a desítek dalších místních povstání zabránilo splnění těchto plánů.

Kniha populárního autora literatury faktu poutavým způsobem a na základě dodnes málo známých anebo zcela neznámých faktů (a to včetně dobových černobílých fotografií) ukazuje čtenáři tehdejší dění, jež mu bylo a dodnes bohužel je často předkládáno ve zkreslené podobě.

Publikace se kladně vymyká svým pojetím - důrazem na fakta, byť jsou někdy až příliš drsná, a objasňováním příčin a následků tehdejších dějů. Autor čtenářům nejprve představuje Ohnivou předehru osvobození, věnuje se málo známým koncentračním táborům na českém území, transportům a pochodům smrti a nevynechává ani takzvaný Masakr v Ústí, který se odehrál 31.7.1945.

 

Václav Vlk st. je publicista a spisovatel, významný komentátor internetového deníku Neviditelný pes. Jako signatář Charty 77 byl „přemístěn“ do „provozů tepelných zařízení“ (kotelny atd.). Z této praxe pak postupně vznikly články a také jeho šestnáct odborných knih o vytápění, které vyšly celkem v čtyřistatisícových nákladech v pěti zemích, u nás hlavně v nakladatelství GRADA. Za tuto činnost byl vyznamenán Oceněním za významný rozvoj odborného knižního fondu a stal se členem evropské odborné organizace EFA (Europäische Feuerstätten Arbeitsgemeinschaft). Jako syn JUDr. Václava Vlka, člena odbojových organizací V boj a Předvoj, se začal zajímat o česko-německé vztahy a odbojovou činnost. Napsal několik sérií článků, například Hrdinové, kteří se nehodili, Život, boje a smrt pod sedmi vlajkami, Ďábel v líbezné krajině a další. Za své práce byl autor vyznamenán Pamětní medailí k 70. výročí operace ANTHROPOID. Z části seriálu Krvavé jaro 1945 uveřejňovaného na Neviditelném psu po úpravách a doplnění a spolupráci s historiky i pamětníky vznikla právě tato kniha.

Reklama

(Placená reklama)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více