Odstřelovačky Desert Tactical Arms (DTA)

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 29.284

Odstřelovačky americké firmy Desert Tactical Arms (Salt Lake City, Utah, USA), založené pro využití systému SRS (Stealth Recon Scout), jsou podle materiálů firmy „nejmnohostrannějším odstřelovačským systémem na světě“. Jsou zhruba o 300 mm kratší než konvenční odstřelovačky, zaručují přesnost ½ MOA a vyšší a lze je velmi snadno adaptovat pro individuální misi změnou jejich ráže i délky. Ať už střílejí policejní odstřelovači na 50 m, nebo armádní na jednu míli, vždy vykazují odstřelovačky systému SRS bezkonkurenční flexibilitu a délku menší než útočná puška M16.


Odstřelovačka s dlouhou hlavní a předpažbím a s tříkomorovým SRS kompenzátorem

Reklama

Systém SRS je zajímavý především možností rychlé konverze ráží, protože je konvertibilní mezi současně nabízenými rážemi 308 Win, 300 Win Mag, 338 Lapua Mag, 243 Win, 260 Rem, 6,5x47 Lapua a 7 mm WSM. Konverze na jinou ráži a návrat k ráži původní udává výrobce zhruba 60 sekund (mění se hlaveň se závěrem a zásobník). Operátor tak může rychle měnit nejen ráži, ale i délku hlavně, dostřel a průbojnost střely podle potřeby mise. Navíc může také snadno trénovat místo s nákladnější a výkonnější municí s municí levnější a mnohem dostupnější 308 Win. U nastřelené zbraně stačí prý při výměně jen nastavit na mířidlech prvky pro nový náboj a údajně pak není nutné nové nastřelení.

Koncepce zbraně, provozní podmínky

Důsledná koncepce bullpup v součinnosti s použitým teleskopickým závěrem činí zbraň (podle výrobce) „nejkratší odstřelovačkou na světě“, kompaktní design pak posouvá hmotnost a těžiště zbraně dozadu, čímž zvyšuje kreativitu a perfektní vyvážení. Celkovou délku zbraně tvoří jen délka hlavně a délka pouzdra závěru – ramenní opěry. Aby i pouzdro bylo co nejkratší, aplikovali konstruktéři teleskopický závěr, známý i z jiných konstrukcí (např. DSR 50). Přesnost systému umocňuje závodní, volně kmitající hlaveň, precizně zpracovaná komora, závěr a velmi kvalitní závodní spoušť.


Souprava DTA SRS s výměnnými hlavněmi, závěry a zásobníky v pevném transportním kufru

DTA byla konstruována k práci v nejtvrdších klimatických i provozních podmínkách. Udržuje si proto přesnost a spolehlivost funkce v jakémkoli prostředí včetně arktických teplot hluboko pod nulou i teplot extrémně vysokých, stejně jako v prachu pouště či při vlhkosti džungle.

Uspořádání zbraně

Srdcem zbraně je ocelové pouzdro závěru, do kterého se v délce 150 mm zasouvá přesně broušená zadní část (extenze) hlavně. Hlaveň je sevřena fixačními šrouby, které se dotahují speciálním momentovým klíčem. Celá hlaveň před pouzdrem ovšem může volně kmitat, protože duralové ozubené předpažbí je uchyceno na předním konci pouzdra. Vlastní pouzdro závěru chrání plášť z vysoce odolného polymeru, jehož nedílnou součástí je i pistolová rukojeť, která proto ale není vyměnitelná. Spoušťový mechanizmus má regulovatelný odpor spouště; nad spouští je manuální pojistka blokující spoušť. Za pistolovou rukojetí se nachází svislá šachta zásobníku; jednořadé schránkové zásobníky z ocelového plechu pojmou (podle ráže) pět nebo šest nábojů, záchyt zásobníku se ovládá tlačítkem na pravé straně hlaviště ramenní opěry. Pryžová botka s podložkou přečnívá až nad hřbet hlaviště a je podložena řadou podložek sloužících k prodloužení pažby, spodní nos hlaviště pro druhou ruku má vespod otvor pro třetí nožku. Horní ozubená lišta Picatinny nad pouzdrem závěru a prodloužená nad předpažbí tvoří souvislou lištu pro montáž optiky. Na ozubené boky předpažbí lze montovat další příslušenství, na spodní lištu pak dvojnožku podle výběru zákazníka.


Puška s tlumičem hluku výstřelu SRS-QD Silencer

Podle závěrového systému je puška opakovačka s válcovým odsuvným závěrem, navíc teleskopickým. Závorník nese na hlavě šest uzamykacích ozubů po třech ve dvou řadách za sebou, ovládací klika je hned za ozuby. Válcová část závorníku za klikou se při otevírání závěru zasouvá do válcového nosiče, který jinak jen prodlužuje jeho vedení. Výřezem nosiče vyčnívá ozub válcového úderníku, při uzavírání závěru zastavuje pohyb nosiče spoušťová páka. V konečné fázi uzavírání závěru se napíná bicí pružina, k výstřelu ale může dojít až po úplném uzamčení ozubené hlavy závorníku do odpovídajících ozubů extenze hlavě.

Materiály

Kovové části zbraně jsou z velmi kvalitní oceli a povětrnosti odolné slitiny leteckého hliníku (ANSI 7075-T6) a jsou chráněny vysoce trvanlivým povlakem, pažbení je z odolného polymeru. Monolitické pouzdro zbraně tvoří dlouhé montážní šasi, eliminující potřebu rozhraní – dělicí plochy pouzdra a opěry: stojina ergonomicky řešené ramenní opěry je tak přímým pokračováním pouzdra.

Reklama


Puška s nejkratší hlavní a krátkým předpažbím na měkkém batohu – střelecké podložce

Varianty zbraně v kulovnicových rážích

Odstřelovačku nabízí výrobce jednak se standardní délkou šasi (DTA SRS Sniper Rifle Chassis) a hlavní délky 26“/660 mm, resp. 22“/559 mm (podle ráže), jednak se šasi zkráceným (DTA SRS Cover Sniper Rifle Chassis) s podstatně kratší hlavní (16“/406 mm) i předpažbím, pomocnými sklopnými mířidly a bez dvojnožky. Zkrácená verze byla záměrně konstruována pro potřeby policejních a armádních odstřelovačů, základními parametry přitom byla možnost skrytí a snadná manévrovatelnost. Model Covert je i se 16“/406 mm hlavní dostatečně přesný i ve vzdálenostech kolem 1000 yd / 915 m (přitom je stoprocentně kompatibilní s 26“/660 mm konverzní sadou SRS).


Detail přední části zbraně a hlavně s kompenzátorem

Přesnost zbraně kulovnicových ráží

Výrobce udává rozptyl středů tří zásahů do ½ MOA, a to i z nejkratší hlavně, zhruba tedy 14,5 mm ve 100 m. S delšími hlavněmi a kvalitními náboji 300 Win Mag a 338 Lapua Mag se tohoto soustřelu dosáhnout podařilo, s krátkou hlavní (406 mm) v ráži 308 Win byl ale rozptyl kolem 1 MOA (29 mm/100 m).

Základní technické údaje standardní verze v kulovnicových rážích

Ráže: 243 Win 308 Win 300 Win Mag 338 Lapua Mag
Celková délka (mm): 930 825/864 965 973/1008
Délka hlavně (mm): 660 559 a 406 660 660
Hmotnost s konverzní sadou (kg): 5,6 5,2 a 5,0 5,6 5,6
Účinný dostřel (m) 823 731 1371 1731
Stoupání drážek vývrtu (“/mm): 7½/190,5 11/279,4 10/254 mm 10/254 mm
Obsah zásobníku (nábojů: 6 6 5 5
Odpor spouště (N): 15,5 (plně regulovatelný)

DTA jako velkorážová odstřelovačka HTI

Ve srovnání s odstřelovačkami kulovnicových ráží disponuje velkorážová odstřelovačka DTA jiným šasi (DTA SRS HTI Sniper Rifle Chassis) a pochopitelně robustnější hlavní (29“/737 mm) s delším, podle posledních informací už čtyřkomorovým kompenzátorem. Robustnější je také dvojnožka, vysunutá na jiném držáku dále kupředu před předpažbí, vzadu se do dutiny hlaviště opěry standardně instaluje třetí nožka. Touto snajperskou puškou HTI (Hard Target Interdiction) doplnil výrobce stavebnici údajně na základě specifického armádního požadavku. Bullpup design prý dělá zbraň „nejkompaktnější a nejsnáze nositelnou puškou na světě“ (je např. o 6 kg lehčí a o 305 mm kratší než standardní US M107 A1 v ráži 50 BMG). Nabízenými rážemi jsou: 50 BMG, 416 Barrett, 408 Cheytac a 375 Cheytac. Všechna tato komorování vykazují až do 2000 m velmi účinnou penetraci lehce krytých pevných cílů a lehce pancéřovaných vozidel.

Reklama

Základní technické údaje velkorážové verze

Ráže: 375 Cheytac 408 Cheytac (416 Barrett)
Celková délka (mm): 1143 mm
Délka hlavně (mm): 737 mm
Hmotnost (kg): 8,80 kg
Stoupání drážek vývrtu (“): 1/11,5 1/11,5 1/15
Obsah zásobníku (nábojů: 5
Odpor spouště (N): 15,5 (plně regulovatelný)
Účinný dostřel (m): 2000

Sady, příslušenství a doplňky

Ke zbraním DTA nabízí výrobce pochopitelně také celou řadu souprav doplňků a příslušenství: nové konverzní sady (tři hlavně – 260 Rem, 7 mm WSM a 6,5x47 Lapua, jednu kratší a dvě delší, poslední s kompenzátorem), závěry, zásobníky, dlouhé a krátké předpažbí a ozubené lišty, různé dvojnožky, úsťové nástavce, třetí nožku, sklopná mechanická mířidla, přední pomocnou rukojeť, komponenty k transportu a čištění zbraně (kufříky a batohy – střelecké podložky, momentový klíč k výměně hlavní, soupravu čištění s chráničem ústí hlavně) apod.


Detailní pohled na teleskopický závěr

Na objednávku lze dále dodat tlumič hluku výstřelu (SRS-QD Silencer), dálkoměr, balistický počítač, noktovizor a termokameru.

Zdroje:
Chludil, I.: Odstřelovačka kratší než útočná puška. SR 1/2012, s. 36–37;
www.deserttacticalarms.com;
banzai@banzai.cz;
service@benchgradebrands.com

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 10/2012 vydavatelství Naše Vojsko.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více