Minomety a minometné náboje ze Slavičína

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 37.617

60mm lehký ruční minomet ANTOS typu Commando

Minomet ANTOS je určen k ničení a umlčování pěchoty a palebných prostředků protivníka a k ničení pozorovatelen, shromaždišť, táborů, základen a skladů materiálu, palebných ohnisek a lokálních center odporu. Tato velmi lehká (jen kolem 5 kg) a kompaktní zbraň, vyrobená z vysoce odolných plastů a slitin hliníku a titanu, je určena pro výsadkové a speciální jednotky a jako doplňková vezená výzbroj pro osádky bojové techniky. K zaujetí palebného postavení potřebuje jen velmi krátkou dobu a vyniká velkou rychlostí a přesností střelby. Nosné madlo se spušťadlem umožňuje snadné přenášení a střelbu nízkými i vysokými elevacemi. Minomet je koncipován jako nízkotlaká zbraň s malým účinkem tlakové vlny na střelce a s malým akustickým i demaskujícím efektem. Skládá se z minimálního množství součástek, které lze snadno demontovat a udržovat.

Provedení zbraně

Hlaveň z hliníkové slitiny má hladký, tvrdě eloxovaný vývrt. Tloušťka stěny u dna je asi 5 mm, nahoře asi 2 mm, povrch kryje polyuretanový plášť. Při střelbě se hlaveň příliš neohřívá, po 20 ránách rychle za sebou dosahuje teplota pouze asi 45 °C. Spodek hlavně je uzavřen převlečnou maticí s teflonovým těsněním. Garantovaná životnost hlavně je tisíc výstřelů plnou náplní. Zbraň se nosí v ruce za duralové, polyuretanem potažené madlo (nosnou rukojeť), na nosném popruhu přes rameno nebo v tlumoku.

Reklama


Pohled na část expozice stánku VOP-026 Šternberk, s. p., s minometem ANTOS Commando a šesti typy minometných nábojů na Bahnech 2011

Odpalovací mechanizmus je natahovací (odpalování s ručním napínáním), možná je ale i klasická střelba s pevným zápalníkem. Napínací páka odpalovacího mechanizmu i volič režimu střelby na zadku hlavně jsou oboustranné. Volič režimu palby má tři polohy: A – autoperkuse, T – odpalování pomocí spouště, S – zajištěno; od nabídky pojistky spouště na madle, nabízené dříve na přání, se pro nezájem zákazníků upustilo.

Míření a střelba

Zaměřování minometu se provádí kapalinovým zaměřovačem, integrovaným na přední části hlavně minometu. Zaměřovač je z duralu v polyuretanovém krytu a pracuje na principu spojených nádob. Kontrastní náplň ukazuje přímo dálku střelby pomocí dvou stupnic – levé pro základní náplň miny a pravé pro náplň plnou. Zákazníkům nabízí výrobce také technické řešení s levnější variantou mechanického libelového zaměřovače, se kterým dosahuje minomet hmotnosti jen 4,9 kg. Rozsah dostřelů činí pro základní náplň 80–480 m, pro náplň plnou 200–1230 m. Nejpřesnější střelba je pod úhly kolem 45°, kdy jsou odstupy rysek největší.

Střelba z minometu předpokládá nalezení a výběr vhodného palebného stanoviště. Ložiště minometu se před střelbou opře pevně o povrch terénu vhodně skloněný ve směru střelby nebo o lůžko, které si připraví střelec pomocí polní lopatky, bodáku apod. Pak sejme krytku z ústí hlavně minometu a na přepínači režimu střelby navolí předpokládaný režim. Při autoperkusi (A) dochází k odpálení miny po dopadu minového náboje na dno hlavně, při odpálení spouští (T) až po natažení a spuštění bicího mechanizmu minometu. Volbou náměru minometu zvolí střelec na zaměřovači dálku, na niž bude střílet. Hladina kapaliny zaměřovače musí odpovídat rysce stanovené dálky střelby. Střelec drží minomet jednou rukou za madlo a druhou nabíjí připravený minový náboj do hlavně.


60mm minomet ANTOS-LR v palebném postavení

Reklama

Připravený náboj je vyjmutý z vodotěsného plastového obalu, se sejmutou přepravní pojistkou zapalovače a s přídavnou náplní (v případě střelby tzv. plnou náplní) nebo bez ní (při střelbě základní náplní se přídavná náplň s plastového stabilizátoru miny odstraňuje). Je-li k dispozici pomocník, který nabíjí do hlavně minový náboj, drží střelec minomet za madlo oběma rukama. S pomocníkem se střílí většinou autoperkusí.

Modulární konstrukce

Minomet se vyznačuje modulární konstrukcí, která umožňuje jeho výrobu v řadě variant z hlediska jeho vlastností a vybavení. Do výzbroje speciálních jednotek AČR byl zaveden v roce 2000 jako „60mm LRM vz. 99 ANTOS“. Dodává se jako souprava ve skladovém a přepravním obalu. Skladový obal tvoří bedna, obsahující minomet v přepravním plátěném obalu ve tvaru tlumoku s popruhy, čisticí a konzervační prostředek WD-40, brašničku se soupravou náhradních dílů, nářadí a příslušenství a vytěrák hlavně, složený z hlavy a tyče vytěráku.

Kromě české armády má minomet ANTOS Commando ve výzbroji také polský Grom a jordánská armáda.

TTD

Ráže zbraně (podle STANAG NATO): 60,7 mm
Délka zbraně: 905 mm
Délka hlavně: 650 mm
Hmotnost zbraně: 4,9–5,3 kg (podle konfigurace)
Hmotnost skladového obalu se zbraní a příslušenstvím: 19 kg
Rozsah mířeného náměru: 45–85°
Min. dostřel (+21 °C, 85°, základní náplň): 80 m
Max. dostřel (+21 °C, 45°, plná náplň): 1230 m
Rozsah teplot pro použití zbraně: –30 až +50 °C
Režim střelby: autoperkusí, spouští na madle

60mm lehký minomet ANTOS-LR

Minomet ANTOS-LR je určen jako podpůrná dělostřelecká zbraň k posílení palebné síly výsadkových, průzkumných a speciálních jednotek na úrovni družstvo, příp. četa.


Kolekce minometných nábojů ráže 60 mm (VOP-026)

Minomet se skládá z montážních skupin: hlavně s úsťovou maticí, zadku hlavně s pojistným a iniciačním mechanizmem, hliníkového nebo plastového ložiště s oky pro přenášení, dvojnožky s objímkou hlavně, nosnou částí, pružinovými amortizátory, náměrovým, odměrovým a náklonovým mechanizmem a s držákem zaměřovače, a ze zaměřovače typu MUM 6400 nebo 6000 s integrovaným osvětlením a obalem. Do výzbroje AČR byl zaveden v říjnu 2011.

TTD

Ráže zbraně (podle STANAG NATO): 60,7 mm
Délka zbraně: 1000 mm
Hmotnost zbraně včetně zaměřovače: 15,9 kg s plastovým, 16,3 kg s hliníkovým ložištěm
Odměrové úhly (bez změny pozice dvojnožky) : ± 6°
Náměr: 40–85°
Min. dostřel (+21 °C, 85°, základní náplň: 0) 102 m
Max. dostřel (+21 °C, 45°, plná náplň: 3) 3098 m
Max. provozní tlak 63,5 MPa
Rozsah teplot pro použití zbraně: –33° až +63°
Režim střelby: autoperkusí

60mm minometné náboje NATO Standard

Minometný náboj ráže 60 mm tvoří ocelové tělo miny naplněné aktivní látkou a s náustnicí, ve které je našroubován hlavový zapalovač. V zadní části těla je našroubován šestikřidélkový rážový stabilizátor z plastu. V tlakovém pouzdru (komoře) stabilizátoru je základní náplň uzavřená zápalkovým šroubem. Ke stabilizátoru je možno připevnit snadno odstranitelné přídavné hnací náplně k dosažení většího dostřelu.

60mm minometný náboj HEF, HEI a SMK

Tělo klasické tříštivé miny typu HEF je laborováno trhavinou TNT, miny typu HEI trhavinou HTX s termobarickými účinky a miny typu SMK dýmovou složí na bázi červeného fosforu (RP). Všechny tyto miny mají nárazový hlavový zapalovač PDSQ podle standardů NATO (např. DM111 A5, M111 B1, MZ95 A1, AR-MDH nebo zapalovač ekvivalentní).

60mm minometný náboj ILL (ILL-IR)

Reklama

Osvětlovací mina se světlicemi na padáku, s doletem 400–900 m podle typu minometu, náplně a náměru, dobou hoření světlice minimálně 20 sekund a svítivostí nad 250 000 cd slouží k osvětlení požadovaného prostoru bílým světlem (infračerveným zářením) za účelem zjištění probíhajících aktivit. Výmet světlice iniciuje po uplynutí balisticky určené doby pyrotechnický řetězec, zažehnutý prachovou hnací náplní.

60mm minometný náboj PRACT(PR-S) a TRAIN

Cvičný minometný náboj PRACT slouží k výcviku obsluhy ve střelbě. Tělo je laborováno signalizační složí a hlavovým nárazovým zapalovačem s okamžitým účinkem. Tréninkový minometný náboj TRAIN slouží k prvotnímu výcviku obsluhy, především k nácviku přípravy zbraně a munice ke střelbě, nabíjení, zamiřování a odpalování. Je použitelný opakovaně, mina se vystřeluje z hlavně pomocí výmetné nábojky TEMPO 6, nabíjené do komory jejího stabilizátoru.

TTD

Ráže (podle STANAG NATO): 60,7 mm
Hmotnost náboje: 1,40 kg
Hmotnost trhaviny (podle laborace): 0,24–0,30 kg
Hmotnst dýmotvorného tělíska: 0,11 kg (PR-S), 0,20 kg (SMK)
Hmotnost základní prachové náplně: 5,0 g
Hmotnost přídavné náplně (dvojice tělísek): 2x3,05 g (1. náplň), 2x3,05 g + 2x3,6 g (2. náplň),
2x3,05 g + 4x3,6 g (3. náplň)
Hmotnost zesilovače (ČP): 0,35 g
Délka miny se zapalovačem: 286 mm (PR-S), 293 mm (HEF, HEI, SMK)
Min. dostřel (+21 °C, 85°): 80 m ANTOS, 101 m ANTOS-LR
Max. dostřel (+21 °C, 45°): 1230 m ANTOS, 3098 m ANTOS-LR
Zapalovač: PDSQ podle standardů NATO
Hmotnost truhlíku s 10 ks minometných nábojů: 20 kg

Balení

Minometné náboje se dodávají s laborovanou základní i přídavnou náplní a ve vodotěsném plastovém pouzdru, baleny jsou v dřevěném truhlíku po 10 kusech ve dvou vrstvách nad sebou.

Zdroje: firemní podklady řešitele a výrobce VOP-026 Šternberk, s. p. (www.vop.cz), divize VTÚVM Slavičín (sales@vtuvm.cz)

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 5/2012 vydavatelství Naše Vojsko.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více