Bitva o Sokolovo: českoslovenští pěšáci s puškami proti německým tankům

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 25.154

Kapitán Jaroš. Zřejmě všichni, kdo žili v Československu před listopadem 1989, mají tato dvě slova usazena v paměti. V každém větším městě existovala škola, ulice či alespoň pionýrská organizace nesoucí jméno nejslavnějšího z padlých od Sokolova, prvního zahraničního držitele nejvyššího sovětského vyznamenání Hrdina Sovětského svazu.

V komunistickém panteonu československých hrdinů druhé světové války zkrátka patřilo Otakaru Jarošovi přední místo. Propaganda jej vykreslovala nejenom jako hrdinného vojáka, ale také jako zapáleného komunistu.

Reklama

Pravda to byla pouze poloviční – Jaroš byl nepochybně hrdinou, nikdy ale nebyl komunistou. Naopak, podle svědectví svých spolubojovníků komunisty nesnášel a nikterak se tím netajil. 8. března to bude přesně 70 let od bitvy u Sokolova, kde Jaroš padl.

Server IHNED.cz připravil speciál k tomuto výročí.

Sledujte první boj československých vojáků na východní frontě druhé světové války minutu po minutě. Prohlédněte si zbraně, techniku i uniformy, které používali vojáci na jaře 1943. Seznamte se s osudy lidí, které se protnuly v bezvýznamné ukrajinské vesnici přesně před sedmdesáti lety. Někteří z nich po válce vystoupali až do ministerských kanceláří, jiné čekalo vězení, nebo dokonce justiční vražda.

Už 8. března 2013 na http://www.IHNED.cz/sokolovo

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více