Slovenská pistole GRAND POWER K100

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 134.234

Úvodem

S uzamykáním výkonných pistolí rotací hlavně se zájemce o zbraně dříve setkával jen velmi ojediněle. První vlaštovkou na tomto poli asi byla americká pistole Savage M. 1907 (která ale využívala rotace hlavně jen k brždění závěru), zatímco pevné uzamčení rotací bylo specialitou firmy Waffenfabrik Steyr (pistole Roth-Steyr M. 1907 a Steyr M. 1912). Nám nejbližší zřejmě byly čs. armádní pistole vz. 22 a vz. 24 systému Mauser/Nickel. Pak, po dlouhém období opomíjení tohoto systému, přišel ale nedávno princip rotace hlavně zase do módy: na trhu se objevily moderní pistole Beretta Cougar, Colt All American, Beretta Px4 Storm – a také slovenská Grand Power K 100, o které bude dále řeč.


Celkový pohled na pistoli X-TRIM v klidovém stavu

Stručná historie vzniku

Reklama

Tvůrcem zbraně je Slovák z Oravy, inženýr Jaroslav Kuracina, žijící ale už řadu let v Bánské Bystrici, původně voják z povolání, který prakticky realizoval svoji představu moderní armádní pistole. A realizoval ji kompletně, tedy od nápadu přes projekt, konstrukci, technologické zpracování až k sériové výrobě. Zbraň s původním názvem K1 vznikla někdy kolem roku 1994, v roce 1996 bylo její originální konstrukční řešení patentováno a o dva roky později vznikly ve firmě Kinex Bytča dva prototypy. V roce 2000 prezentoval vynálezce pistoli na výstavě IWA v Norimberku, kde vzbudila tak veliký zájem, že padlo rozhodnutí vyrábět ji sériově. V květnu 2002 vznikla za tím účelem firma Grand Power, s.r.o. v Bánské Bystrici a současně změnila pistole označení na K100. Proč právě K100, ptáte se? „Protože jsem Kuracina a vážím 100 kg“, prohlásil autor zbraně.


Celkový pohled na pistoli X-TRIM v klidovém stavu

Funkce mechanismu

Pistole K100 pracuje na principu využití zpětného rázu výstřelu s krátkým zákluzem hlavně a jejím uzamykáním rotací. Bicí mechanismus je kohoutový s bezpečnostním ozubem, spoušťový mechanismus klasický SA/DA, odpružený úderník má samočinnou blokaci. Zbraň má jištění proti předčasnému výstřelu oboustrannou páčkovou manuální pojistkou, blokující napnutý kohout.

Popis a uspořádání

Pistole vypadá na první pohled konvenčně, uspořádáním je ale důsledně „obouruční“, tedy ovladatelná stejně pohodlně pravou i levou rukou: všechny pohodlně dosažitelné ovládací prvky, tedy konvenčně v kořeni lučíku umístěné tlačítko záchytu zásobníku, dlouhý a plochý záchyt závěru (střelecká pohotovost) i dobře tvarované křídlo pojistky, jsou oboustranné. Vykazuje navíc řadu moderních prvků: plastové tělo z vysoce odolného polyamidu GF30 s účelně tvarovanou a dobře zdrsněnou rukojetí a vodorovně drážkovanou svislou přední příčkou lučíku, plastovou patku zásobníku i podavač, agresivně (pilovitě) zdrsněné úchopové plochy v přední i zadní části závěru a zaoblené hledí pro snadné vytahování zbraně z pouzdra.


Model X-TRIM se závěrem vzadu a povytaženým zásobníkem

V dutině plastového těla zbraně je vsazena dlouhá ocelová vložka-kontejner s dlouhým vedením závěru, pohyblivě uloženou vodící tyčkou (která ale nemůže vypadnout a ztratit se) a všemi součástkami spušťadla a bicího ústrojí. V přední části těla prochází napříč kontejnerem mohutný válcový čep, sloužící k otáčení hlavně, vzadu na levé straně šachty zásobníku trčí solidní vyhazovač.

Hlaveň válcového tvaru, zesílená od ústí až skoro do poloviny délky pro přesnější vedení hlavně v ústí závěru, je nápadně silnostěnná zejména v oblasti nábojové komory. Zhruba v polovině slabší části je jediný uzamykací nákružek tvaru vačky, který v uzamčeném stavu zapadá do pravoúhlého vybrání závěru. Stejně jako nákružek je ale vytvarován i blok nábojové komory, takže hlaveň v závěru uzamyká přední plocha nákružku i přední plocha bloku komory. Zespodu je v bloku komory hlavně vypracována řídící šroubová plocha (asi 14 mm široká a 16,60 mm dlouhá), která spolu se zmíněným příčným čepem otáčí hlavní při uzamykání a odemykání.

Reklama


Model P1 se závěrem vzadu na záchytu a s povytaženým zásobníkem

Závěr je nízký, dobře zaoblený, ale s výraz - nými úchopovými plochami vpředu i vzadu, takže se snadno obsluhuje. Jeho úzká horní plocha dobře navádí oko střelce na cíl. Originální mířidla – výměnná, příčným čepem jištěná hranolová muška a v rybině stranově stavitelné hledí, stabilizované šroubkem. 2,9 mm široký, hranatý výřez hledí i 3,10 mm široká muška byly původně bez barevného zvýraznění, nyní je zvýrazňují bílé body. Linie mířidel dosahuje 165 mm.

Dvouřadový schránkový zásobník z plechu s patkou i podavačem z plastu pohodlně pojme 17 nábojů 9 mm Luger, pro IPSC lze využít i delší zásobníky na 19 nábojů (kapacita pistole je tak 17+1, resp. 19+1 náboj).

Rozkládáná a čištění

se provádí jako u pistole Walther PP a jejích napodobenin stažením přední příčky lučíku dolů (celý lučík sám zde ale pracuje jako pružný, v zadním kořenu pevně do těla zbraně zabudovaný element). Jeho horní, tvarovaný konec totiž slouží jako pružný plastový doraz závěru v zadní poloze. Pak už lze zatáhnout závěr na doraz a sejmout ho s těla, s vodící tyčky stáhnout vratnou pružinu a následně – bez otáčení – vyjmout z dutiny závěru hlaveň. Montáž zbraně se provádí v opačném pořadí.


Ing. Jaroslav Kuracina (Strzal)

Varianty

Zbraň byla už v záměru koncipována jako celá rodina zbraní. A tak dnes nabízí banskobystrická výrobní firma Grand Power s.r.o. hojnost modifikací pistolí, vesměs postavených dnes už na třech typech plastových těl – nejstarším K100, novějším Mk6 a (zatím) nejnovějším Mk7. Novější tělo Mk6 má upravený tvar rukojeti bez postranních odlehčení jeho zadní dolní části, jiné zdrsnění (vymizely i příčné výstupky předního hřbetu, které simulovaly lůžka pro prsty) a lištu pro montáž příslušenství pod přední částí těla (tentokrát už ale s profilem podle armádního standardu MIL-STD-1913, nejnovější tělo Mk7 se vyznačuje hned čtyřmi volitelnými (odlišně tvarovanými) hřbety rukojeti.


Model X-TRIM s napnutým kohoutem a vyjmutým zásobníkem.

Jen stručně pro informaci přehled verzí, které firma v současnosti nabízí:

Reklama

– modifikace s plastovým tělem K100: starší K100 (Patrol), základní model s plastovou páčkou pojistky a K100 Tactical (s ocelovou páčkou pojistky odlišného tvaru, jinými mířidly se světlovodnou muškou a větší, hranatou štěrbinou) doplnily a nahradily modely K100 DAO (Double Action Only, se samočinnou blokací úderníku a odlišným tvarem kohoutu, původně pro americký trh), K100 QA (Quick Action s počátečním předepínáním kohoutu), K100 Target se sportovním mikrometrickým hledím a světlovodnou muškou, K100 Silver se „stříbrným“ závěrem (povlak saténovým niklem), GPC 9 (ekonomickou verzi bez blokace úderníku, uvažovanou pro potřeby bezpečnostních agentur) a K100 Dynamic pro střelce IPSC (se sportovním hledím, světlovodnou muškou a eventuálně prodlouženým zásobníkem); na výjimku pak lze dodat ještě K100 WHISPER s hlavní prodlouženou pro tlumič hluku výstřelu, a modely K100 R a K105 R s dublováním výstřelů,

– modifikace s modernějším tělem Mk6: K100 Mk6, K100 Dynamic (opět pro IPSC), K100 X-TRIM se širokými výřezy vpředu odlehčeným závěrem a malorážkový model K22 pro rekreační střelbu náboji 22LR,


Pistole K100 Mk6 rozložená k čištění

– kompaktnější model P1, postavený také na těle Mk6 (závěr ani hlaveň vpředu nepřesahují tělo, celková délka zbraně činí jen 188 a délka hlavně 96 mm); model nabízí firma, kromě základního provedení, také jako P380 (v ráži 380 ACP) a model P1- ULTRA (s úchopovými drážkami i na předku závěru), a součástí nabídky jsou navíc i dva semikompaktní nesmrtící modely pro sebeobranu – T9 (9PA Rubber) a T10 (10x22T), oba s klasickým modem SA/DA.

Na letošní výstavě IWA už byl „k osahání“ také model X-TRIM s nejnovějším tělem Mk7 se čtyřmi volitelnými, tvarově odlišnými variantami výměnného hřbetu rukojeti, zde se hřbetem č. 3.

Zanedbatelná není ani široká nabídka doplňků pistolí K100 – světlovodná muška, terčová muška, dva druhy sportovních hledí, hledí mikrometrické, prodloužená hlaveň, hlaveň z nerezu, bohatý sortiment pouzder na zbraně atd.


Celkový pohled na semikompakt P1.

K100 X-TRIM

Nedávno jsem měl možnost prohlédnout si a prakticky „osahat“ na plzeňské Střelnici Leiko model K100 X-TRIM s odlehčeným závěrem. Tato pistole je – jak bylo uvedeno výše – jednou z modifikací, postavených na plastovém těle Mk6 a je nápadná především svým závěrem, vpředu profrézovaným širokými výřezy. Oboustranné výřezy slouží nejen k chlazení hlavně a odlehčení závěru, ale i k manipulaci s ním (místo původních předních pilovitých úchopových drážek). Odlehčený závěr zakluzuje díky své menší hmotnosti rychleji, aniž by to údajně mělo negativní vliv na plastové tělo závěru či plastový doraz na lučíku spouště, ve firemních podkladech se neuvádí ani silnější vratná pružina. Zkoušený model X-TRIM je osazen stranově stavitelnými mířidly – sportovním hledím Dynamic a červenou světlovodnou muškou. Součástí dodávky je kromě standardního plastového kufříku, vytěráku a imbusového klíče jeden zásobník na 17 a jeden na 18 nábojů.


K100 model P380 (P1 v ráži 380 ACP).

Dojmy ze střelby

Pistole se drží v ruce pohodlně a její rukojeť dobře vyplňuje dlaň. Sklon rukojeti je přirozený a zacílení pistole přesné a rychlé. Díky plastovému tělu (a zde navíc i odlehčení závěru) není pistole těžká: hmotnost K100 bez zásobníku 740 (se zásobníkem 820 g) se udává u této verze jen 680 g. Díky ocelovému závěru a tělu z plastu je ale – zvláště bez nábojů – poněkud těžká na předek, což ovšem není na závadu. Zpětný ráz výstřelu je příjemný, a to i když už v zásobníku nejsou náboje (část energie zřejmě spotřebuje rotační odemykání závěru nuceným otáčením o 35° a kladný vliv má určitě i plastový doraz na lučíku a dobře tvarovaná rukojeť, která úplně vyplňuje dlaň). Funkce zbraně je spolehlivá, u „K-stovek“ se prakticky nepozná rozdíl v laboracích různých nábojů. Ruční ovládání závěru je pohodlné, na spoušť lze pohodlně dosáhnout, spoušťový mechanismus pracuje plynule (zbraň byla částečně zaběhaná), funkční plochy jsou kvalitně obrobeny bez otřepů a výrazných stop po obrábění. Přesnost pistole na obvyklých 25 m je velmi dobrá – nástřely se při držení obouruč standardně pohybovaly do 13, na 15 m pak do 10 cm.


K100 s tělem Mk6 v klidovém stavu, zásobník chybí

Ostatní parametry,

standardní podle údajů výrobce pro všechny K-100: Závěr je z CrNiMo oceli, tepelně zpracované na 40–42 HRc a následně karbonitridované metodou QPQ na 750 HV, kovový kontejner (vedoucí v plastu těla závěr) z kvalitní CrMo oceli, zušlechtěné opět metodou QPQ na tvrdost 700 HV, hlaveň z CrV oceli, nitrocementované do hloubky 0,5 mm (přičemž činí tvrdost jádra 45–48 HRc, zatímco povrchové vrstvy 52–54 HRc), tělo je z vysoce odolného polyamidu GF 30. Silnostěnná hlaveň má garantovanou životnost 50 000 výstřelů, záruka na zbraň činí 60 měsíců (nebo oněch zmíněných 50 000 výstřelů). Ovládací prvky jsou důsledně oboustranné, zbraň má střeleckou pohotovost, bodová spoušť má údajně nejkratší funkční cyklus, umožňující další rychlé výstřely.


Pohled zespodu na závěr s hlavní (Strzal)

A závěr?

V současné době je pistole K100 považována řadou předních střelců IPSC za ideální zbraň pro divizi Production. Současně je ale vhodná i pro běžné, každodenní nošení a navíc také splňuje nejpřísnější kritéria pro služební zbraně. Další informace: www.grandpower.sk, www.K100.sk, info@grandpower.sk.

Základní technická data pistole K100 X-TRIM:  
ráže (mm): 9
náboj: 9 mm Luger
celková délka zbraně (mm): 202,5
celkový výška bez zásobníku (mm): 133,5
celková šířka (mm): 40
hmotnost bez zásobníku (g): 680 g
obsah zásobníku (nábojů): 17, 18 (20)
režim spouště: SA/DA
odpor spouště v jednotlivých režimech SA/DA (N): 25/38
bezpečnostní prvky: oboustranná manuální páčková pojistka
pojistka proti neúplně uzavřenému závěru
bezpečnostní ozub kohoutu
blokace úderníku
mířidla v základním provedení: hledí GP DYNAMIC
světlovodná muška GP
Zdroje:
Podklady výrobce; Expozice firmy na výstavě IWA 2010;
Zkušební střelba na Střelnici Leiko v Plzni;
Emde R.: Slowakische Pistole K1 mit Drehlaufverschluss. VIS 7/2001, s. 4–7;
Helebrant M.: Pistole K100 Mk6 a P1. SR 8/2007, s. 12–15;
Lahrmann G.: Den Dreh heraus. DWJ 4/2006, s. 34–39;
Lewandowski J.: Grand Power K100. Strzal 11/2005, s. 40–43;
(s): Uložení axiálně pohyblivých hlavní. SR 2/2008, s. 26–27;
Sammelbeilage VISIER: Pistole PS Grand K 1. VIS 9/2001, příloha

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 10/2010 vydavatelství Naše Vojsko

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více