Odstřelovačky – letošní novinky

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 41.891

Barrett Firearms

(www.barrettrifles.com) soukromá firma z amerického Mufreesboro v Tennessee se letos blýskla na světových výstavách jednak svými velkorážovými odstřelovačkami Model 99 a Model 98B, jednak na nich aplikovaným zaměřovacím systémem BORS (Barrett Optical Ranging System). Odstřelovačka Barrett Model 99 je kompaktní bull-pup jednoranová puška s válcovým odsuvným závěrem, nabízená v rážích 50 BMG (s délkami hlavní 813 a 737 mm, o celkové délce 1270, resp. 1190 mm a hmotnosti kolem 11,0 kg) a 416 Barrett (délka hlavně 813 mm, celková délka 1270 mm a hmotnost 11,4 kg). Má klasickou výkonnou úsťovou brzdu Barrett deltovitého tvaru, sklopnou dvojnožku a třetí nožku v ostruze botky. Model 98B je opakovačka s desetiranovým schránkovým zásobníkem před spouští, zajímavě odlehčenou, stavitelnou ramenní opěrou (monolitickou se šachtou zásobníku a pistolovou rukojetí se spušťadlem) s integrovanou třetí nožkou, dvojnožkou Harris vpředu a s 18“/457mm lištou Picatinny nad celým systémem zbraně. Vyrábí se v ráži 338 LapuaMag délkou hlavně 508 a 686 mm (celková délka zbraně 1092, resp. 1264 mm a hmotnost kolem 6,0 kg).


Přesná puška Mauser M03 Extreme Match (338 Blaser Magnum)

Reklama


Panel přesných pušek ve stánku firmy Remington

BORS je balistický mikropočítač s Barrett Ballistic PC softwarem a LCD displejem, integrovaný se zaměřovacím dalekohledem, namontovaný přímo za výškovým točítkem a dublující jeho funkci. Jeho tři vnitřní senzory automaticky počítají balistické řešení výstřelu, přičemž počítač sám zohledňuje teplotu vzduchu, případné změny barometrického tlaku i šikmou polohu zbraně.

BCM europearms S.a.s.

(www.bcmeuropearms.it), italská firma z Roletto, o které jsme psali poprvé vloni, měla letos různých odstřelovaček plný stánek, v nejrůznějším provedení pažeb a s různými úsťovými brzdami, a to od ráže 308 Win až po ráži 50 BMG. Nově letos představila „pro Law Enforcement“ opakovačku TMR (Tactical Medium Rifle) s válcovým odsuvným závěrem, těžkou kanelovanou hlavní z nerezu a v délkách 500, 550, 610 a 660 mm, plastovou pažbou AICS (Accuracy International Chassis Stock) s vlevo sklápěcím hlavištěm, se sklopnou dvojnožkou Versa-Pod, spušťadlem Jewell model HVRS s odporem od 1 do 15 N a s krátkou ozubenou lištou nad pouzdrem. Zbraň existuje v rážích 308 Win, 6,5x47 Lapua, 300 WinMag, 7 Rem- Mag, 338 Lapua Mag (ke všem rážím Magnum se dodává úsťová brzda).


Dvě bull-pup odstřelovačky firmy Keppeler KS V, nahoře opakovačka, dole „ve dřevě“ samonabíjecí


Odstřelovačka RPA Rangemaster Standby

Haenel, C.G. GmbH

(www.cg-haenel.de), německá firma ze Suhlu prezentovala ve stojanu mezi ohromným množstvím různých dlouhých zbraní také svou odstřelovačku RS 8 Basic s dvojnožkou Harris a doslova „obloženou“ ozubenými lištami. Přímá ramenní opěra jako pokračování pouzdra nesla výškově stavitelnou lícnici a ve všech směrech stavitelnou vysokou botku s vestavěnou třetí nožkou a s úchopem pro zatlačení do ramene. Zbraň v ráži 300 WinMag, o celkové délce 1160 mm při délce hlavně 630 mm, se zásobníkem pro 7 nábojů a o hmotnosti kolem 5,3 kg (odpor spouště lze regulovat mezi 8-20 N), má krátkou ozubenou lištu pro puškohled nad pouzdrem a předpažbí s plastovými příložkami po stranách vybavené na konci nástavcem amostem nad hlavní s ozubenými lištami vespod, po obou stranách i nahoře nad hlavní.


Odstřelovačka Haenel RS8 a detail pouzdra závěru

Reklama


Kolekce odstřelovaček ráže 50 ve stánku firmy BCM Europearms.

Heinrich Fortmeier

(www.50bmg.de) vystavila, kromě několika verzí svých starších odstřelovaček Fortmeier Modell 2002 (50 BMG, 408 CheyTac a 416 TYR) také zajímavou jednoranovou zbraň s válcovým odsuvným závěrem, opět velmi jednoduché a „fortmeierovsky“ strohé konstrukce, s robustním pouzdrem závěru s rybinou pro puškohled v kroužkové montáži na horní ploše, s hladkou silnostěnnou hlavní bez mechanických mířidel a s originální plastovou pažbou (vhodnou pro celou řadu zbraní různých značek) s vlevo sklápěcí rámovou/prutovou, částečně teleskopickou ramenní opěrou FoldingStock NET. Opěra se sklápí kolem svislé osy procházející pistolovou rukojetí, přední konec pažby nese dvojnožku Harris.

Christensen Arms

(www.christensenarms.ch) ze Ženevy, dnes už známá puškařská firma preferující všude karbonová vlákna, se posléze také zapojila do boomu přesných pušek. Vybavila totiž svoji loveckou kulovnici s jednotnou kulovnicovou pažbou z karbonových vláken dvojnožkou Harris, ústí rovněž karbonové hlavně pak úsťovou brzdou s mnohačetnými kruhovými otvory, a odstřelovačka byla na světě. Vzorek nese v rybině nad pouzdrem závěru mohutný puškohled Swarovski v kroužkové montáži.


Nová odstřelovačka Heinrich Fortmeier s pažbou FoldingStock NET s vlevo sklopnou ramenní opěrou

Keppeler-Technische Entwicklung GmbH

(www.keppeler-te.de), známá německá „odstřelovačská“ firma představila jako novinky v oblasti přesných pušek dva své klasické modely s charakteristickým schránkovým zásobníkem nad spouští šikmo zleva – Keppeler KS V (=pět) Bullpup Sniper Mehrlader a Keppeler KS V Bullpup Repetierbüchse. Obě mají dlouhou kanelovanou hlaveň s úsťovou brzdou vlastní provenience, jedna je ale zapažbena v jednotné přímé skeletové pažbě z duralu a nese vysokou montáž dalekohledu, dvojnožku upevněnou nad hlavní (takže je v ní vlastně zavěšena) a pod předpažbím nosnou rukojeť, druhá s delší hlavní, mohutnou úsťovou brzdou na ústí a klasicky pod předpažbím namontovanou dvojnožkou Harris je naopak zapažbena ve dřevě. Obě nesou mohutný puškohled v ozubené liště nad pouzdrem závěru.

Mauser Jagdwaffen GmbH

(www.mauser.com), slavná puškařská firma z německého Oberndorfu rovněž neodolala, aby nepostavila na osvědčeném systému M03 svoji verzi přesné pušky Mauser M03 Extreme Match (338 Blaser Magnum): systém vybavila masivní kanelovanou hlavní bez brzdy, na mostovou montáž nad pouzdro závěru umístila mohutný puškohled a černou kulovnicovou pažbu z povětrnostním vlivům odolného plastu opatřila na krátké liště pod předpažbím dvojnožkou Harris.


Velkorážová odstřelovačka Barrett Model 99

Remington Arms Co.

(www.remington.com) rozšířila svoji rodinu přesných sedmistovkových opakovaček o model 700 XCR II s hladkou nerezovou hlavní a matně černým pouzdrem s patentovanou povrchovou ochranou TriNyte, která zaručuje nezávislost na povětrnostních podmínkách. Khaki kulovnicová pažba Hogue s protiskluzovými pryžovými vložkami úchopových ploch zcela kryje schránkový zásobník. Zbraň se vyrábí v rážích 308 Win, 375 H&H a 375 Rem UltraMag se standardní 610 mm dlouhou hlavní, a s 660 mm dlouhou hlavní v ráži 300 Rem UltraMag. Poprvé tu byly předvedeny také obdobné modely 700 XCR II Camo v kamufláži a model 700 SPS Tactical s jen 508 mm dlouhou hlavní, matně černým systémem a černou pažbou z plastu. Loňský model 700 Long Range nahradil letos nový (ovšem prakticky stejný) model 700 Target Tactical Rifle, opět varianta modelu Target Tactical s 26“/660 mm dlouhou VTR („triangular“) hlavní zajímavého příčného deltovitého profilu (boky hlavně jsou téměř po celé délce odlehčeny šikmými plochami, které se sbíhají nahoru do tvaru sférického trojúhelníku), s kompozitovou sportovní pažbou Bell&Carlson Varmint/Tactical se stavitelnou botkou i lícnicí, klikou závěru v „taktickém stylu“ a s X-Mark Pro stavitelnou spouští, a to v ráži 308 Win.

Zajímavý je také nový model 700 40-XB-R XS Tactical Rifle se stejným systémem, kulovnicovou jednotnou černou plastovou pažbou bez regulace, ale s výraznou pistolovou rukojetí, s klasickou hladkou, jen lehce kuželovou hlavní, s výjimkou pažby velmi podobný modelu SPS

Reklama


Přesná puška „karbonové“ firmy Christensen.

RPA Ltd

(www.rpainternational.co.uk), dnes už celkem známá britská „odstřelovačská“ firma vystavila (kromě svých už běžných modelů odstřelovaček Rangemaster 7,62, 7,62mm Standby, 338 Lapua Magnum a 50) také zajímavou „puštičku“ Woodland Stalker, konstruovanou sice pro ráže 308 Win a 243 Win, ale s kanelovanou hlavní „automatové“ délky 406 mm, s celkovou délkou 910 mm a hmotností jen 4,0 kg. Plastová pažba s pistolovou rukojetí a dírou pro palec je téměř přímá, s nenápadnou lícnicí. Ke zbrani lze dodat lištu Picatinny, schránkový zásobník na 3 nebo 10 nábojů a úsťovou brzdu nebo tlumič hluku výstřelu.


Novinka firmy Savage – odstřelovačka model 110 BA

Ruger (Sturm, Ruger & Co., Inc)

(www.ruger.com) představila kromě jiných dlouhých zbraní také novou opakovačku s klasickým válcovým odsuvným závěrem Ruger 77 Hawkeye Tactical v ráži 308 Win s jen 20“/508 mm dlouhou hlavní a s krátkým systémem závěru, která je proto velmi dobře ovladatelná i ve stísněných prostorách. Plastová kulovnicová pažba Hogue Over-Molded s pistolovou rukojetí činí zbraň zcela nezávislou na povětrnostních vlivech. Úchopové plochy jsou zdrsněny, předpažbí se nahoru zužuje pro jistější držení, na jeho předním konci je sklopná teleskopická dvojnožka Harris. Válcový odsuvný závěr nese na hlavě dva mohutné uzamykací ozuby, dlouhý vytahovač je klasického typu Mauser, postranní pojistka třípolohová. Kulovnicový záchyt schránkového zásobníku na 4 náboje je v přední příčce lučíku spouště, nad pouzdrem není ozubená lišta, ale jen dvě krátké rybinové lišty pro montáž optiky (otevřená mířidla chybějí). Celkově je zbraň dlouhá 1016 mm a váží prázdná a bez puškohledu 3,97 kg.


Panel s kolekcí přesných pušek Steyr.

Sabre Defence Industries

(www.sabredefence.com), britsko-americká firma nabídla opět nejrůznější varianty zbraní typu AR-15/M16, letos – kromě loňských novinek v přesných puškách Precision Marksman Rifle (PMR) a SPR (obě 223 Rem/5,56 mm) – nový model XR 10 Synergy se silnostěnnou hlavní (HBAR) ve třech délkách (305, 510 a 610 mm), s jednolitým duralovým pouzdrem vcelku se spušťadlem a zásobníkovou šachtou, kratším, kolem dokola ozubeným předpažbím, lištou Picatinny nad celým systémem zbraně a jednoduchou, úplně přímou ramenní opěrou SOCOM ve formě trubky s deltovitou botkou z plastu. Zbraň nabízí v rážích 7,62x51 mm NATO, 243 Win a 260 Rem, vždy s 20 ranovým zásobníkem. Celková délka zbraní dosahuje 660/915, 970/1020 a 1055/1105 mm a hmotnost od 3,6 do 6,4 kg.


Odstřelovačka firmy Sabre Defence Industries – Precision Marksman Rifle (PMR) v ráži 223 Rem; XR10 Synergy se liší – kromě ráže – především přímou ramenní opěrou SOCOM ve formě trubky s plastovou botkou deltovitého tvaru

 

Savage Arms Inc.

(www.savagearms.com), známá puškařská firma z amerického Suffieldu se letos pochlubila svou novou odstřelovačkou model 110 BA, určenou Law Enforcement. Jedná se o další vývoj starších modelů 10 BAS-K a 10 BAT/S-K, a to s dlouhým systémem určeným pro ráže 300 WinMag a 338 LapuaMag. Má celoduralovou skeletovou pažbu AccuStock Magpul PRS-G3 s uzavřeným hlavištěm stavitelným ve všech směrech, s pistolovou rukojetí s opěrkou dlaně, s dvojnožkou Harris pod předním koncem předpažbí a s ozubenými lištami nad pouzdrem závěru, nad předpažbím i po obou jeho stranách. Na ústí hlavně je nová tříkomorová úsťová brzda.


Unique Alpine TPC-1 A3 K zbraňv pouštní kamufláži v nastřelovacím přístroji

Steyr Mannlicher GmbH

(www.steyr.mannlicher.com) z rakouského Steyru představila kromě svých starších stálic na odstřelovačském nebi (SSG 69, SSG 04 A1 a Elite 08) znovu loňskou odstřelovačku SSG 08, vycházející právě z posledně jmenované. Vyznačuje se stejnou robustní, ve všech směrech stavitelnou a k transportu vlevo sklopnou duralovou ramenní opěrou, ozubenými lištami Picatinny (MIL-STD-1913) nad pouzdrem závěru i po stranách předpažbí, sklopnou stavitelnou dvojnožkou Versa-Pod a efektivní tříkomorovou úsťovou brzdou na ústí hlavně. Zatímco Elite 08 má zadek hlavně krytý nadpažbím a ozubenou lištu nad celým systémem, je u SSG 08 zadní část hlavně nekrytá, aby lépe větrala, a lišta je proto jen krátká, pouze nad pouzdrem závěru. Zbraň samotná vlastně není úplnou novinkou; novinkou je ale její verze v ráži 338 LapuaMag se schránkovým zásobníkem pro 6 nábojů, přímou spouští, délkou 1272 při délce hlavně 690 mm. Prázdná hmotnost činí 6,00 kg.


Odstřelovačka LBW-M známé tyrolské kulovnicové firmy VOERE

Unique Alpine AG

(www.unique-alpine.com) z německého Erdingu opět vystavila svoji osvědčenou kolekci odstřelovaček TPC-1 A3 K v černé, khaki i v nejrůznějších kamuflážích. Letos nechyběla ani „pidiverze“ s krátkou hlavní a kompaktní pětikomorovou brzdičkou, a ovšem ani osvědčený přístroj pro nastřelování dlouhých zbraní.

VOERE Präzisionstechnik GmbH

(www.voere.com) z tyrolského Kufsteinu (Rakousko) nabídla letos svoji přesnou pušku LBW-M důsledně modulární koncepce, umožňující výměnu hlavně a změnu ráže od 223 Rem přes 6,5x47 Lapua, 308 Win, 300 WinMag až po 338 LapuaMag. Hlaveň může být alternativně z oceli, nerezu či karbonu a nese vpředu tříkomorovou úsťovou brzdu se základnou nouzové mušky. Montáž zaměřovačů umožňuje robustní ozubená lišta nad pouzdrem závěru a tři další lišty kolem předpažbí, pod předpažbím je lišta UIT a vpředu dvojnožka Harris. Přímý schránkový zásobník je určen pro 5 nábojů (u Magnum jen 4). Pistolovou rukojeť „á la M16“ doplnila opěrka dlaně, prutová ramenní opěra nese stavitelnou lícnici, vysokou pružnou botku a výškově stavitelnou třetí nožku. Délky hlavní se pohybují od 500 do 690 mm, celková délka zbraně od 1020 do 1180 mm a hmotnost údajně do 6,5 kg.


Odstřelovačka RPA Woodland Stalker ve stánku firmy RPA (v pozadí Rangemaster 7,62)

Zastava-arms

(Zastava oružje AD, Srbsko, www.zastava-arms.co.rs) představila svoji novou sportovní pušku LKM808 Standard klasického systému Mauser, určenou pro celou širokou škálu ráží od 22-250 Rem až po 7 mm RemMag, a to včetně 308 Win, 300 WinMag a 264 WinMag. Opakovačka s válcovým odsuvným závěrem se dvěma uzamykacími ozuby na hlavě a se schránkovým zásobníkem z polymeru pro 5 nebo 4 náboje (podle ráže) je při délce hlavně 650 mm dlouhá 1194 mm a bez nábojů váží 3950 g. Kvalitní hlaveň, volně kmitající v pažbě nenese žádná otevřená mířidla, pouzdro závěru je ale vybaveno ozubenou lištou Picatinny pro optické zaměřovače. Systém je matně černě brynýrový, jednotná pažba plastová. Pažba pro evropský trh je bavorská s výraznou pistolovou rukojetí a lícnici Monte Carlo, pro americký trh typu Varmint „s dírou pro palec“. Regulovatelný spoušťový systém DAT (Double Action Trigger) je standardně nastaven na odpor 1,5–2 N, páčka zajímavé dvoupolohové pojistky se překlápí ve vodorovné rovině (vpřed je odjištěno, vzad zajištěno).


Nová sportovní puška LKM808 firmy Zastava ze srbského Kragujevace

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 8/2010 vydavatelství Naše Vojsko.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více