USS Enterprise - 10 Poslední pokus japonského impéria

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 27.300

USS Enterprise dostala několik přezdívek. Jednou z nich bylo „Lucky E“ - Štastná E, několikrát měla namále, ale vždy se jí podařilo nepřátelské útoky přežít. Vydrží jí příslovečné štěstí až do konce války?

Po prvním úspěšném nasazení nočních stíhaček a bombardérů prošla USS Enterprise modernizací.  Paluba dostala osvětlení pro noční letový provoz a noční peruť byla vybavena letouny, které nesly standardně palubní radar. Zároveň došlo k přeznačení kategorie lodi. Původní CV-6 bylo změněno na CV(N)-6, kde N znamenalo Night tedy noční. Enterprise byla první letadlovou lodí, která byla certifikována pro noční letový provoz.

Reklama

Díky tomu dostal operační svaz možnost efektivně se bránit nočním náletům japonských torpédových bombardérů a vlastní bombardéry mohly napadat japonské pozemní a hladinové cíle za tmy.

Válka se mezitím přesunula blíž k japonským mateřským ostrovům. Piloti nočních Avengerů napadli přístavy Saigon, Hong-kong a Kanton. Jedním z takových úkolů byl nálet noční na Kiirun na Taiwanu. Cílem byl konvoj transportních lodí. Letka přišla o tři letouny, ale zničila několik lodí i s nákladem.

Dalším cílem byl ostrov Iwojima. Američané ho potřebovali jako základnu pro bombardéry B-29 Superfortress, aby mohli zintenzivnit bombardovací kampaň. Enterprise podporovala invazi leteckými údery. 18. března se Enterprise stala terčem útoku. Jeden střemhlavý bombardér zasáhl 250 kg bombou střed paluby. Naštěstí nevybuchla a námořníkům se její tělo podařilo shodit přes palubu.

Reklama

O den později byla druhá letadlová loď svazu USS Franklin zasažena dvěma bombami. Ty bohužel fungovaly obě správně. Ztráty na posádce byly přes 700 mrtvých a více než 250 raněných. Enterprise doprovodila poškozenou letadlovou loď na základnu Ulithi.

Po návratu se zapojila do bojů o Okinawu. Tam se stala terčem náletů kamikaze. První škody jí způsobila obranná palba sousedních lodí, které postřelovaly nepřátelské torpédové bombardéry. Ale potom ji štěstí opustilo. Jeden Judy odhodil ve 150 m bombu, která zasáhla levobok lodi. Vypukly požáry, které se naštěstí podařilo zdolat během necelé hodiny.

O intenzitě bojů svědčí to, že do boku lodi zůstal zaražený jeden bombardér, který sestřelila protiletadlová obrana.

Okinawa byla největší obojživelnou operací v Pacifiku. Samotný ostrov se měl stát nástupištěm pro invazi na japonské mateřské ostrovy.

11. dubna 1945 odpoledne se operační svaz stal cílem útoků kamikaze. Jeden letoun prolétl protiletadlovou baráží a narazil do trupu lodi. Tentokrát se to obešlo bez obětí, jen s materiálními škodami. Enterprise se vrátila na Ulithi k opravě škod.

K Okinawě se vrátila o měsíc později. Aby zabránili útokům kamikaze, zkoušejí palubní letci novou taktiku. Nonstop bombardování letišť. V noci Avengery, ve dne Hellcaty. Zdálo se, že to vyšlo. Letecká aktivita poklesla.

Reklama

14. května opustilo štěstí Enterprise docela. Osamocené Zero zasáhlo palubu v prostoru předního výtahu a patnáctitunová plošina vyletí do výšky 120 metrů. Kvůli díře v palubě nemůže loď vysílat ani přijímat letadla. Opravu tohoto rozsahu je možné provést jen ve Spojených státech. Pro Enterprise válka skončila. V době japonské kapitulace je ještě stále v suchém doku.

Ale nejslavnější americká letadlová loď nepřežila válku dlouho. Na paluby letadlových lodí začaly přicházet proudové letouny a Enterprise nebyla schopná zajistit jejich provoz ani po rozsáhlých úpravách.

Navzdory snaze zachovat ji jako památní byla sešrotována. Pro mnohé příslušníky posádky to byl zločin. Loď, jejíž posádka a letecký personál zničil 911 letadel, potopil 71 lodí, loď, která nesla 20 bojových hvězd a byla jí udělena prezidentská citace prezidenta USA a prezidenta Filipín však nezemřela.

Stala se fenoménem generací. První americké letadlová loď s jaderným pohonem CVN-65 nesla jméno své slavné starší sestry. První americký raketoplán OV-101 byl na nátlak veřejnosti pojmenován také Enterprise nemluvě o filmovém šílenství zvaném Star Trek, jehož slavné hvězdné lodě NX-01 a NCC-1701 nemohly nést jiné jméno než:

Enterprise

Více o celém seriálu na stránkách

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v desáté části seriálu:

Letadla

Grumman F4F Wildcat

Grumman F6F Hellcat

Grumman TBF/TBM Avenger

Douglas SBD-3 Dautless

Douglas TBD-1 Devastator

Curtiss SB2C Helldiver

Mitsubishi A6M Zero

Aichi D3A Val

Nakajima B5N Kate

Nakajima E8N1 Dave

Yokosuka D4Y Judy

Lodě

USS Enterprise (CV-6)

USS North Carolina

USS Intrepid

USS Essex

USS Franklin

USS Washington

Osobnosti:

Thomas Kinkaid

Chester Nimitz

Jesse Olendorf

Ernest Evans

Donald "Flash" Gordon

Takeo Kurita

Ostatní

Bitva o Okinawu 1

Bitva o Okinawu 2

VF-10

CMOH

HVAR

Související články

Druhá světová válka - pacifické bojiště

Bitva o Leyte

V úterý 23.06.2009 ve 20:00 na programu 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více