USS Enterprise - 04 Krvavé ostrovy Santa Cruz

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 34.865

USS Enterprise byla u Šalamounových ostrovů několikrát zasažena a musela se podrobit nevyhnutelné opravě. Opravy nemohly trvat dlouho, protože spolu se sesterskou USS Hornet to byly jediné dvě letadlové lodě, které Američanům v Pacifiku zbyly. Japonská přesila byla trojnásobná.

Mezitím pokračovaly boje o Guadalcanal. Dělníci v docích spěchali, protože letecké síly nutné pro podporu pozemních vojsk a udržení Hendersonova letiště byly omezené. Přítomnost Enterprise v oblasti by byla vítanou posilou.

Reklama

Na základě zkušeností z prvních bojů dostala novou výzbroj. Neúčinné kanony ráže 1,1 palce byly odstraněny a místo nich dostala 40mm čtyřkanony Bofors, které měly podobnou kadenci, ale střely s dvojnásobnou hmotností a větší dostřel. Ztráty na letových osádkách byly nahrazeny absolventy, které začínaly chrlit kurzy po celých Spojených státech.

Japonci vyslali svaz, jehož jádrem byly čtyři letadlové lodě, aby se pokusili znovu získat Guadalcanal. Zábránit tomu mělo úkolové uskupení TF61 jehož jádrem byly USS Hornet a USS Enterprise, a kterému velel kontradmirál Thomas Kinkaid.

První úspěch zaznamenali Američané … pilotům průzkumných hlídek se podařilo objevit japonské uskupení. Přestože hlídka byla jen dvoučlenná, podařilo se letcům poškodit japonskou letadlovou loď Zuiho a dvěma zásahy ji vyřadit z provozu. Přesila v počtu letadlových lodí se zmenšila na 3:2.

Reklama

Ale Japonci mezitím vyslali útočnou vlnu, která měly Americké letadlové lodě vyřídit. USS Enterprise měla obrovské štěstí, protože v době útoku proplouvala dešťovou přeháňkou s nízkou oblačností a Japonci ji nezpozorovali. Odnesl to Hornet.

Po prvním zásahu bombou do přední části letové paluby inkasoval zásah hořícím letounem, jehož pilot se rozhodl vzít s sebou na smrt i nějaké Američany a narazil do paty ostrova. Další nálet sebevražedného pilota a zásahy torpédy znamenaly ztrátu chodu a nakonec i celé lodi.

Pokusu odtáhnout ho do bezpečí křižníkem USS Northampton, zabránil zásah dalšího torpéda vypuštěného bombardérem Kate.

Bylo na Enterprise, aby svou sestru pomstila. Ale na cestě byla další japonská útočná vlna … a Enterprise měla ještě palubu plnou letadel. Letové osádky zůstaly uvězněny. Hrozilo reálné nebezpečí, že dopadne stejně jako Japonci i Midway. Letadlová loď s letouny na palubě je stejně bezpečná jako sud se střelným prachem, kterému hoří doutnák.

Reklama

Všechno bylo v rukách pilotů Wildcatů, obsluh protiletadlových zbraní na palubě Enterprise a doprovodných lodí.

Navzdory obrovskému úsilí pilotů Wildcatů a zuřivé dělostřelecké palbě tentokrát dostala svůj díl zásahů i Enterprise.

Při obraně se vyznamenal stíhací pilot Stanley „Sweede“ Vejtasa, jehož rodiče byli přistěhovalci původem z Čech. Ale obránců byla hrstka a útočníků příliš mnoho.

Sebevražedné útoky japonských pilotů málem způsobily katastrofu, když jeden z nich zasáhl doprovodný torpédoborec USS Smith. Neovladatelná loď se téměř srazila s Enterprise, kterou měla chránit.

Enterprise s těžkými ranami musela odplout k opravě na Novou Kaledonii. Po ztrátě Hornetu zůstala v Pacifiku sama.

Více o celém seriálu na stránkách

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v čtvrté části seriálu:

Letadla

Grumman F4F Wildcat

Douglas SBD-3 Dautless

Douglas TBD-1 Devastator

Mitsubishi A6M Zero

Aichi D3A Val

Nakajima B5N Kate

Lodě

USS Enterprise (CV-6)

USS Hornet (CV-8)

USS North Carolina

USS Northampton

USS Smith

Shokaku

Zuikaku

Zuiho

Junyo

Osobnosti:

Thomas Kinkaid

Stanley Vejtasa

Ostatní

Guadalcanal

US 127 mm 5/38 Mark12

Jap 12,7cm/40 Type 89

VF-10 Grim Reapers

Související články

Druhá světová válka - pacifické bojiště

V úterý 12.05.2009 ve 20:00 na programu 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více