Letečtí stíhači v boji - Nekrolog soubojů

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 19.808

 Letecké souboje, stejně jako všechny obory lidské činnosti prošly vývojem. Jak se měnila konstrukce letadel a rostly jejich výkony, měnil se i charakter leteckých soubojů. V dnešní době dokáže pilot stíhacího letounu zničit protivníka dřív, než se mu dostane na dohled.

V minulém díle jsme opustili piloty v době, se ve výzbroji objevily první proudové letouny a začaly nahrazovat své předchůdce s pístovými motory. Zpočátku byla jediným parametrem, v kterém byly proudové letouny jasně lepší, rychlost. To bylo vykoupeno malým doletem, způsobeným velkou „žravostí“ prvních proudových motorů.

Reklama

Používaná taktika se prakticky nelišila. Piloti vyhledali zrakem cíl, snažili se k němu přiblížit a dostat se do takové polohy, aby mohli použít palubní zbraně. Pokud možno nepozorovaně. Vždy bylo bezpečnější sestřelit nic netušící oběť, než se pouštět do manévrového souboje s nejistým výsledkem.

Postupně se začaly objevovat první novinky. Radiolokační dálkoměry zbavily pilota nutnosti znát přibližné rozměry cíle a pracně ho rámovat. Snášet rostoucí přetížení pilotům usnadnilo zavedení anti-G obleků, které bránily odkrvení hlavy. Bezpečné opuštění letounu zajišťovaly vystřelovací sedačky.

Na ničení odolnějších letounů s celokovovou konstrukcí byly zavedeny palubní kanony ráže přes 20 mm nebo neřízené rakety. Kulomety se prakticky přestaly používat. Přežily jen na letounech a vrtulnících pro přímou leteckou podporu, které je používaly na ničení žívé síly na zemi.

S touto výbavou proběhla Korejská válka, první válka proudových letounů. Válka, která byla labutí písní letounů s pístovými motory. Na základě vyhodnocení výsledků a bojových zkušeností začali konstruktéři vyvíjet nové generace proudových stíhaček.

Reklama

Studená válka byla v plném proudu a strategové spřádali plány na jaderné údery pilotovanými proudovými bombardéry. Ty bylo nutné najít sestřelit dřív, než se dostanou nad bráněné území nebo vlastní jednotky. 

Přídavné spalování a pokrok v aerodynamice umožnily stíhačkám překonat rychlost zvuku. Standardním vybavením se staly palubní radiolokátory a objevily se první typy řízených střel. Zdálo se, že klasickým soubojům odzvonilo. Potom přišla válka se kterou nikdo nepočítal. Vietnam.

Tam se utkaly letouny, které spolu nikdy neměly bojovat. Najednou bylo nutné oprášit postupy, které už byly považované za přežité, navrhnou novou taktiku a na zkušenostech starých „veteránů“ vychovat novou generaci stíhacích pilotů. U námořnictva si situaci uvědomili dříve a vybudovali školu stíhacích pilotů známou pod názvem Top Gun. Výsledky se dostavily brzy a US Navy mělo záhy svá první esa. Ale protivník byl zkušený a získání pěti sestřelů nebylo snadné, jak se dozvíte v další části seriálu Stíhači v boji.

Kanony, považované u některých stíhacích letounů za přežitek se opět staly žádanou zbraní. Byly jednoduché, vždy pohotově k použití a na krátkou vzdálenost smrtící. Opět se setkali piloti v manévrových soubojích a někteří z nich vyšli vítězně se statutem esa. Bylo jich málo, ale to nebylo tím, že by byli piloti horší, ale hlavně tím, že skončila doba obrovských leteckých svazů. Nové letouny byly výkonnější a dokázaly plnit úkoly, které předtím vyžadovaly nasazení celého svazu. Stíhačům tak ubyly cíle a šance na sestřely.

Po vyhodnocení zkušeností z vietnamské války vznikla další generace „plnokrevných“ stíhaček. Maximální rychlost už nebyla prioritou a více se dbalo na vyvážené parametry. Nová aerodynamická řešení a výkonné motory umožnily postavit letouny mimořádně obratné letouny se silnou výzbrojí. Také řízené střely překonaly období dětských nemocí a stal se z nich účinný smrtící nástroj. Díky výkonnému radiolokátoru dokážou dnešní stíhačky zjistit protivníka na vzdálenost mimo vizuální dohlednost a sestřelit ho dřív než se přiblíží.

Reklama

Přesto stále platí poučka napsaná již za první světové války. Kdo první uvidí protivníka, může první vystřelit a zvítězit.

Více o celém seriálu na stránkách ČT

Více o tomto dílu na stránkách ČT

Moderovaná diskusek této části seriálu ČT na stránkách www.valka.cz

Hesla zmíněná v jedenácté části seriálu 

Letadla:

Mikojan Gurjevič MiG-15

North American F-86 Sabre

McDonnell Douglas F-4 Phantom II

Mikojan Gurjevič MiG-17

LTV A-7 Corsair

Grumman F-14 Tomcat

General Dynamics F-16 Fighting Falcon

McDonnell Douglas F-15 Eagle

McDonnell Douglas F/A-18 Hornet

Lockheed Martin F-22

AIM-9 Sidewinder

AIM-7 Sparrow

Osobnosti:

Fredrick "Boots" Blesse

Randall "Duke" Cunnigham

Willie Driscoll

Robin Olds

Frank Ault

Bryan Grant

Jerry Sullivan

Dwight Timm

Thomas B. McGuire

Otto Kittel

Ostatní:

Protiletadlová řízená střela S-75  

v úterý 31. 03. 2009 ve 20:00 na programu  

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více