Projekt Paměť národa

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 18.251

28. říjen 2008 nepřinesl jen vojenskou přehlídku a udělování státních vyznamenání u příležitosti 90. výročí vzniku Československa, ale v tento den byl spuštěn unikátní projekt Paměť národa, který připravuje společnost Post Bellum ve spolupráci s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů. O tom, co tento projekt přináší a jak může být zajímavý pro každého z nás, je tento stručný článek.

Projekt, který vznikl na základě soukromé sbírky pana M. Kroupy, zakladatele společnosti Post Bellum, je v mnoha ohledech unikátním počinem. Ve formě internetové prezentace v sobe sdružuje vzpomínky stovek pamětníků - od občanské války ve Španělsku v roce 1936 až po devadesátá léta minulého století.

Reklama

Web je dělen jak na časové úseky, tak na jednotlivé historické události, snadnou a přehlednou formou nabízí přístup k jednotlivým kartám pamětníků. Tam můžeme najít audio a video záznamy jejich vzpomínek, textový přepis těchto materiálů, stručné životopisné údaje pamětníka, fotogalerii a další materiály. Pamětníci jsou rozděleni do skupin, můžete si tedy snadno najít další osoby ze stejné doby či vzpomínající na stejné události.

Celý projekt není postaven jen jako "web plný vzpomínek", ale hlavně jako elektronická badatelna, do které se mohou zaregistrovat zájemci o hlubší studium uvedených pramenů, mohou tak s prameny dále pracovat, konfrontovat je, komentovat a diskutovat s kolegy, a dle domluvy se společností Post Bellum, resp. panem Mikulášem Kroupou, tyto materiály použít ve svých pracech, tištěných, audio i video dokumentech. Dovolím si ocitovat informace k autorským právům z tohoto webu :

Naším hlavním cílem je úplné veřejné zpřístupnění naší sbírky. Chceme poskytnout široké laické i odborné veřejnosti maximální vhled do osobních svědectví pamětníků, se kterými jsme měli čest natáčet. Pamětníci, jak je z této internetové databáze patrné, písemně souhlasili s publikováním a dalším veřejným využitím. Text souhlas naleznete v profilu pamětníka. Veškeré příběhy, svědectví, textové dokumenty, fotografie a další materiály ze sbírky Post Bellum jsou k dispozici všem, kteří ctí pravidla citace. Chceme sbírku v co možná nejširší podobě využívat ke studijním, badateským, publikačním a jiným účelům. Prosíme uvádějte: "... ze sbírky Post Bellum." Pro komerční využití prosím kontaktujte: Mikuláš Kroupa, mikulas.kroupa@centrum.cz, nebo tel.: 00420 604 63 67 68

Práce na projektu jeho zveřejněním zdaleka nekončí, ba naopak - pracuje se na dalších a dalších pamětnících a jejich vzpomínkách, projekt se plní dalšími daty, plánují se další rozšíření. Zakladatelé věnovali do tohoto projektu již mnoho sil a další práce, dala by se nazvat téměř nekonečná, je ještě čeká, popřejme jim tedy do jejich činnosti hodně zdaru, mnoho spokojených návštěvníků a badatelů. A pokud budete chtít, můžete se i vy zapojit do rozvoje tohoto projektu, viz FAQ na stránkách Paměti národa.

Ačkoliv není projekt primárně zaměřen na vojenské události, samozřejmě tam najdeme stovky příběhů z Druhé světové války i doby po ní, myslím si, že tedy i pro naše čtenáře je tento web velkým přínosem. A z některých svědectví, které si tam človek poslechne, běhá mráz po zádech. Taková svědectví a hrůzy válek nesmějí být nikdy zapomenuty, i za to patří můj dík tvůrcům projektu www.pametnaroda.cz

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více