Black Hawk Down

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 40.919

Gary I. Gordon
Gary I. Gordon
Master Sergeant US Army

In memoriam vyznamenán Medailí cti amerického Kongresu za akci 3.10. 1993 v somálském Mogadišu.

Reklama

Citace

Seržant Gordon se vyznamenal při akci nad rámec svých povinností dne 3. října 1993, kdy sloužil jako velitel jednotky odstřelovačů, US Army Special Operations Command, součásti Task Force Ranger v Mogadišu, Somálsko. Jednotka seržanta Gordona podporovala palbou z vrtulníků útok jednotek, při kterém byly dva vrtulníky sestřeleny. Po celou dobu byli vystaveni nepřátelské palbě z automatických zbraní a RPG. Když seržant zjistil, že pozemní jednotky nebudou schopny včas zajistit místo havárie druhého vrtulníku, on a další odstřelovač Randall David Shughart se dobrovolně nabídli, že se nechají vysadit s cílem ochránit čtyři kriticky zraněné muže z havarovaného vrtulníku, přestože rostoucí počet nepřátelských vojáků se blížil k této lokalitě. Po třetím požadavku bylo uděleno seržantovi svolení. Kvůli problémům s přistáním mezi troskami a nepřátelské palbě byl vysazen sto metrů jižně od místa havárie, vybaven pouze svou odstřelovačskou puškou a revolverem. Gordon a Shughart se ohroženi palbou ručních zbraní nepřítele probojovali ke zřícenému vrtulníku a jeho zraněné osádce. Gordon s Shughartem okamžitě vytáhli zraněného pilota i ostatní, vybudovali obranný perimetr a zaujali nejzranitelnější pozice. Gordon pomocí své pušky a revolveru zabil blíže neurčený počet útočníků, než mu došla munice. Poté se Gordon vrátil do vraku helikoptéry a vynesl další zbraně a munici, o kterou se podělil s pilotem vrtulníku, a poté se spojil rádiem s velením a žádal o pomoc. Poté pokračoval v obraně. Když byl jeho druh smrtelně raněn a jeho vlastní munice vyčerpána, vrátil se Gordon znovu do vraku a přinesl pušku s posledními 5 náboji, kterou předal pilotovi se slovy: "Hodně štěstí!" Potom vybaven pouze svojí pistolí pokračoval Gordon v boji, dokud nebyl smrtelně zraněn. Svojí statečností zachránil pilotovi vrtulníku život. Jeho čin byl činem neobvyklého hrdinství a oddanosti.

 


Randall D. Shughart
Sergeant First Class US Army

In memoriam vyznamenán Medailí cti amerického Kongresu za akci 3.10. 1993 v somálském Mogadišu.

Citace

Seržant Shughart se vyznamenal při akci nad rámec svých povinností dne 3. října 1993, kdy sloužil jako v jednotce odstřelovačů, US Army Special Operations Command, součásti Task Force Ranger v Mogadišu, Somálsko. Jednotka seržanta Shugharta podporovala palbou z vrtulníků útok jednotek, při kterém byly dva vrtulníky sestřeleny. Po celou dobu byli vystaveni nepřátelské palbě z automatických zbraní a RPG. Když seržant zjistil, že pozemní jednotky nebudou schopny včas zajistit místo havárie druhého vrtulníku, on a velitel Gordon se dobrovolně nabídli, že se nechají vysadit s cílem ochránit čtyři kriticky zraněné muže z havarovaného vrtulníku, přestože rostoucí počet nepřátelských vojáků se blížil k této lokalitě. Po třetím požadavku jim bylo uděleno svolení. Kvůli problémům s přistáním mezi troskami a nepřátelské palbě byli vysazeni sto metrů jižně od místa havárie, vybaveni pouze svou odstřelovací puškou a revolverem. Gordon a Shughart se ohroženi palbou ručních zbraní nepřítele probojovali k zřícenému vrtulníku a jeho zraněné osádce. Gordon s Shughartem okamžitě vytáhli zraněného pilota i ostatní, vybudovali obranný perimetr a zaujali nejzranitelnější pozice. Shughart pomocí své pušky a revolveru zabil blíže neurčený počet útočníků, než mu došla munice a byl smrtelně raněn. Svým hrdinstvím pomohl zachránit život pilota vrtulníku.

Fotografie převzaty ze serveru homeofheroes.com

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více