Kódová písmena - Jagdverbände der Luftwaffe

Autor: Karl Schlange / Schlange 🕔︎︎ 👁︎ 38.990

Od jara 1939 byl zaveden v Luftwaffe nový systém kódových písmen pro svazky bojových letadel (Kampfverbänden viz. znaceni LW ). Kombinace čísel a písmen před bočním křížem označovaly příslušný svazek, ke kterému konkrétní stroj náležel. Vyjímku tvořily svazky jednomístných stíhaček (Jagdverbänden), kde před bočním křížem zůstalo pouze taktické číslo či funkční symbol jako označení letky (Staffel) či štábu (Stab) a kódová písmena za bočním křížem nahradily symboly označující příslušnost ke skupině (Gruppe), kterou mohl doplňovat erb skupiny umístěný většinou na motorovém krytu (některé se lišily jen barevně uvnitř eskadry, jiné měli zcela odlišné symboly). Příslušnost k eskadře (Geschwader) značil erb eskadry většinou umístění na boku v oblasti kabiny (některé to přejímaly i do názvu eskadry např. JG 54 Grünherz měla na trupu zelená srdce). Své vlastní erby měli i některé letky či jednotlivá esa, ale to byly spíše málo četné vyjímky.

Značení na letadlech doplňovaly symboly příslušnosti v frontě zavedené a proměnlivé v průběhu války pro rychlou identifikaci vlastních letadel (např. spojenci v době invaze – černo bílé pruhy na křídlech). V průběhu tažení do Francie se začlo zaváděním žlutého značení konců křídel, žlutého motorového krytu, žlutého identifikačního pruhu na trupu a někdy i žlutého kormidla ocasních ploch či jejich různé kombinace. Odtud pramení i ono pověstné označení „žlutonosý mezek“. Velikost tohoto značení byla proměnlivá. Začátkem roku 1942 proběhla reorganizace kdy žlutá barva byla vyhrazena pro východní frontu a Balkán, bílou barva označovala jednotky bojující ve Středomoří a západním spojencům a zelená barva byla přidělena jednotkám protivzdušné obrany říše. Nejvíce vyjímek bylo v jednotkách na západní frontě kde docházelo k promíchávání s jednotkami protivzdušné obrany říše a obecně při přeložení jednotek na jinou frontu než byly přemalovány na odpovídající barvu bojiště.

Reklama

V rámci stíhací eskadry (Jagdgeschwader) měli její Gruppe přidělené jednotlivé označovací symboly takto:

I. Gruppe
II. Gruppe
 
III. Gruppe
IV. Gruppe

V praxi existovalo značné množství vyjímek v tomto označení.

Jabo – stihací bombardéry

 

Pro identifikaci podle jednotlivých letek (Staffel) sloužilo barevné rozlišení uvnitř každé skupiny (Gruppe) viz. Struktura stíhací eskadry. Barevnému rozlišení též podléhalo taktické číslo letadla uvnitř letky (Staffel), které bylo před bočním křížem.

Reklama

Taktické číslo nahrazovaly štábní symboly na strojích:

Velitel eskadry Komodor

 

Adjutant eskadry

  

Operační důstojník eskadry 

 

Technický důstojník eskadry

 

Reklama

Major u štábu eskadry

 

Velitel skupiny – Komandant

 

Adjutant skupiny

 

Technický důstojník skupiny

 

Štábní skupina (roj, letka)

Struktura stíhací eskadry:

1. Staffel I. Gruppe bílá
2. Staffel I. Gruppe černá nebo červená
3. Staffel I. Gruppe žlutá
4. Staffel II. Gruppe bílá
5. Staffel II. Gruppe černá nebo červená
6. Staffel II. Gruppe žlutá
7. Staffel III. Gruppe bílá
8. Staffel III. Gruppe černá nebo červená
9. Staffel III. Gruppe žlutá
10. Staffel IV. Gruppe bílá
11. Staffel IV. Gruppe černá nebo červená
12. Staffel IV. Gruppe žlutá

Takže např. letadlo náležící 9. Staffel by mělo mít  na trupě žluté taktické číslo před křížem a žlutý svislý pruh za křížem. 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více