Horatio Nelson - III. díl

Autor: Radek Enžl / Rad 🕔︎︎ 👁︎ 24.222

Láska a politika

Nelson dorazil do Anglie koncem listopadu a ze své choroby se zotavoval v lázních Bathu. Ihned po uzdravení požádal o návrat do aktivní služby. Jeho žádosti bylo vyhověno, s pokračující válkou byl kapitánů válečných lodí stále nedostatek. V srpnu 1871 byl Nelson jmenován kapitánem 28 dělové fregaty Albemarle, původně francouzské obchodní lodi narychlo přestrojené na válečné plavidlo. V letech 1781-82 se s touto lodí Nelson věnoval převážně doprovodů konvojů obchodních lodí např. mezi Anglií a Dánskem či Kanadou.

Právě při jedné z těchto cest se Nelson v Quebeku poprvé zamiloval. Jeho vášeň k Mary Simpsonové, šestnáctileté dceři plukovníka Simpsona sloužícího v quebecké posádce, byla takového rázu, že dokonce uvažoval ukončit svoji námořnickou kariéru kvůli sňatku s ní. Dáma však jeho city neopětovala, na vdávání ani nepomýšlela, a Nelson tak zůstal zachován válečnému námořnictvu.

Reklama

To jej při jedné z dalších cest vyslalo do New Yorku, kde se hlásil u admirála Samuela Hooda. Na palubě jeho vlajkové lodi se seznámil se sedmnáctiletým mládencem, jímž nebyl nikdo jiný, než princ William Henry, syn krále Jiřího III. a budoucí král Vilém IV. Mladý princ si právě v hodnosti podporučíka odbýval námořnickou zkušenost. S Nelsonem se brzy spřátelil (samozřejmě v možnostech jejich vzájemného společenského postavení) a celý život si pak dopisovali, princ si všechny Nelsonovy dopisy uschoval.

Zatím se první etapa Nelsonovy námořnické kariéry nachýlila ke svému konci. Válka skončila a tak námořnictvo zredukovalo počty válečných lodí na mírové stavy. Všechny nadbytečné lodi byly odstrojeny a jejich posádky rozpuštěny. V červnu 1783 to postihlo i Nelsona a jeho Albemarle. Když se loučil se svojí posádkou, všichni od posledního plavčíka po poddůstojníky mu přísahali, že pokud dostane novou loď, nastoupí na ni všichni jako jeho nová posádka. V té době byl takový vztah mezi posádkou a kapitánem vzácný, Nelson byl známý svojí přísností, avšak i spravedlivostí a i když používal tehdy obvyklých tělesných trestů, nikdy jich na rozdíl od mnoha jiných důstojníků nezneužíval. Razil také teorii, že zdravý a dobře najezený námořník vydá za dva a o svou posádku se vždy příkladně staral.

Jako již mnohokrát předtím si získal sympatie také svých nadřízených. Admirálu Hoodovi se zalíbil natolik, že jej vzal sebou na audienci do královského paláce, kde Nelsona představil králi Jiřímu III.

Nakonec se však Nelson ocitl na souši s polovičním žoldem. Volný čas se pokusil vyplnit cestou do Francie, kde se chtěl naučit francouzsky. Studium cizích jazyků pro něj nebylo úspěšné, ve Francii však opět vzplanul láskou, tentokrát k dceři anglického pastora Andrewse, jehož rodina žila v Saint Omer. Dívka ho však odmítla a tak se v lednu 1784 vrátil do Anglie, kde se pokusil kandidovat do Dolní sněmovny parlamentu. Neměl ale dostatečnou podporu vlivných známých a tudíž neuspěl.

Všechno zlé je ale pro něco dobré. Nelson při hledání podpory své politické kandidatury totiž požádal o slyšení u Prvního lorda Admirality, který jej bez váhání přijal, což dokládá vážnost jaké se Nelson již tehdy těšil. Ministr Nelsona vyslechl, navrhl mu však raději návrat do aktivní služby. Nelson přijal a byl jmenován velitelem 28 dělové fregaty Boreas.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více