CZK - vz. 50, vz. 70

samonabíjecí pistole
     
Název:
Name:
Pistole vz. 50 / vz. 70 Pistole vz. 50 / vz. 70
Originální název:
Original Name:
Pistole vz. 50 / vz. 70
Kategorie:
Category:
samonabíjecí pistole semi-automatic pistol
Výrobce:
Producer:
Česká zbrojovka Strakonice, ČR
Česká zbrojovka Uherský Brod, ČR
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
0,70 kg 1.54 lb
Ráže:
Calibre:
7,65 mm
Náboj:
Cartridge:
7,65 Browning
Délka:
Length:
167 mm 6,57in
Délka hlavně:
Barrel Length:
96 mm 3,78in
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
8
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
- ran/min - rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
- m/s - ft/s
Uživatelské státy:
User States:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Archiv autora
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#383549 Verze : 0
ČZ vz. 50


Ráž: 7,65 Browning
Zásobník: kapacita 8, plechový, kovová pätka alebo plastová s opierkou pre palec
Váha:
Úsťová rychlost:
Rychlost střelby:
Výrobce: ČZ Strakonice
Poznámka: zavedená bola aj u poštárov


Pištoľ má dynamický záver, plastovú dvojdielnu rukoväť obopínajúcu chrbát zbrane. Pracuje v režime SA/DA. Poistka na tele je kombinovaná s bezpečným vypustením napnutého kohúta. Pri zaistenej pištoli sa kohút dá napnúť. Úderník je istený zvislou blokovou poistkou.
Mieridlá sú pevné, malé, slabo čitateľné.
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#112057 Verze : 0
ráže: 7,65 Browning
délka: 167mm
délka hlavně: 96mm
hmotnost: 700g
zásobník: 8 nábojů


Zvláštností pistole je konstrukce výstražníku, který vyčnívá při nabité zbrani ze strany závěru
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#112783 Verze : 0
ČZ vz 50.

Ze sériového čísla jsem na přání majitele odmazal dva poslední znaky.
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#150547 Verze : 1
Pistole ČZ vz. 50/70 ráže 7,65 mm Br.


Uchazeči o zbrojní průkaz se s ní setkávali a asi ještě nějakou dobu budou setkávat při zkoušce z praktické střelby a zásad zacházení se zbraní. Jde o pistoli, která je dost často na pultech obchodů ke koupi za velice výhodnou cenu, vzbuzující podezření, jde-li vůbec o zbraň. Krátce řečeno: na trhu se zbraněmi je to „low-end“, mnohdy posmívaný a zcela jistě nedoceněný. Pokusím se předat vám svoje zkušenosti z mnohaletého používání této pistole.


Jde o jednoduchou, pohotovou, spolehlivou a přesnou zbraň s dynamickým závěrem, na němž jsou umístěna otevřená mířidla - neregulovatelná muška, hledí stranově regulovatelné posunem v rybinové drážce. Zbraň je nastřelena tak, aby na vzdálenost 50 m dopad střely souhlasil se záměrným bodem, na vzdálenost 25 m je místo dopadu střely 10-12 cm nad ním.


Spolehlivost je dána jednoduchostí (pistole rozebraná k čištění se skládá ze 4 částí včetně zásobníku), přesnost zase tím, že jde o zbraň s pevnou hlavní, střelecká pohotovost systémem spouště DA, který umožňuje nosit zbraň odjištěnou s nábojem v komoře a spuštěným bicím kohoutem. I přesto je pistole bezpečná, neboť iniciaci náboje úderníkem (např. při pádu zbraně) brání úderníková pojistka. Ta blokuje jeho pohyb, dokud není spouští uvolněna. První výstřel je možno odpálit pouhým promáčknutím spouště, přičemž ovšem je její odpor znatelně vyšší (kolem 5 kN) a chod delší. Další výstřely už jsou odpalovány při nataženém kohoutu, velice krátkém chodu spouště při odporu min. 2 kN. Jednořadý zásobník pojme 8 nábojů.


Byť je pistole konstruována pro náboj, který je v současné době považován pro osobní obranu za málo výkonný, nic nebrání jejímu využití k tomuto účelu. Dlouhá desetiletí byly zbraně této ráže používány policií tohoto i jiných států jako služební. Tato „padesátka“ a její nástupce „sedmdesátka“ spolehlivě sloužila příslušníkům SNB a později Policie ČR od začátku 50. let až do 90. let minulého století. Vystřídala ve službě pistoli ČZ vz. 27 stejné ráže, používanou od první republiky. Tato velice úspěšná zbraň byla však podstatně složitější, neměla pevnou hlaveň a protože nepoužívala systém DA, byla její střelecká pohotovost nižší.



Jak vybírat


Původní design „padesátky“ byl po dvaceti letech „vylepšen“ a tak vznikla "sedmdesátka". Nejlépe rozpoznatelným rozdílem od původní "padesátky" je hranatější plastová rukojeť, křidélko manuální pojistky bylo zkráceno, byl změněn šroub, tvořící osu bicího kohoutu a u některých exemplářů i tvar kohoutu. Nutno ale říci, že toto „vylepšení“ nebylo zbrani ku prospěchu, ba naopak.


Pokud mohu doporučit, při případném nákupu preferujte původní (zaoblený) vzor 50 a z těchto pistolí pak ty, které jsou brynýrovány spíše hnědočerveně. Zbraně, které byly původně ve výzbroji SNB, ale byly před prodejem repasovány, přičemž byly také nově nabrynýrovány, takže tento „rozpoznávací znak“ mnohdy není možno užít. V tom případě vyberte pistoli ročníku 50 - 52, je-li k dispozici. Opotřebení není nutno se obávat, protože přes svůj “věk“ mají pistole z doby své služby odstříleno minimum.


Ve většině případů se dnes již nechají koupit tyhle pistole jen „střílené“, což by však zájemci nemuselo vadit. Jejich trvanlivost je nečekaně vysoká - rozhodně vyšší, než jak by se podle jejich ceny nechalo očekávat. Kupodivu nejvyšší trvanlivost vykazují hlavně - 20.000 výstřelů se na nich v podstatě neprojeví. Horší je to se zbytkem.



Nač si dát pozor při výběru pistole ČZ vz. 50/70


Vnější vzhled: kontrolujeme stopy po nošení např. otřený brynýr - zejména na hranách, mušce atd., případné stopy po nárazech na mířidlech a jiné nežádoucí znaky nadměrného opotřebení.


Vyjměte zásobník a vložte jeden náboj. Vývodky musí náboj držet ve stejném úhlu, jaký mají samy, náboj se nesmí „topořit“ střelou vzhůru. V opačném případě jsou vývodky roztažené a zásobník odmítněte, byl by příčinou závad - vzpříčení podávaných nábojů. Zkuste (tyčkou, tužkou, nebo podobným nástrojem) zda se podavač zásobníku pohybuje volně a zda pružina podavače má potřebnou sílu.


Zkuste zaklektáním se závěrem do stran, jaká je vůle v drážkách - mírná být musí, ne ale nadměrná. Několikrát natáhněte závěr, zda chodí hladce. Natáhněte bicí kohout a jemným pomalým tlakem zkuste chod spouště - délku, odpor a zda nezadrhuje - nemá skoky, schody a zda nemá propad po „výstřelu“. Zabraňte přitom dopadu kohoutu na úderník - palec to vydrží! Zkoušku opakujte několikrát.


Sejměte závěr. Hlaveň by neměla mít stopy koroze a u hrany polí by neměly být zbytky karbonu. Zbraň by měla být čistá - i v různých špatně přístupných místech např. hrana nábojové komory - lze ověřit párátkem. Zkontrolujte opotřebení drážek na závěru i na těle pistole - nejde ovšem o příliš informativní zjištění.


Nejlépe patrné je opotřebení závěru v místě těsně za otvorem pro pojistku úderníku, kam naráží horní hrana bicího kohoutu poté, co je při zpětném pohybu závěru po výstřelu závěrem kohout natažen až na doraz a vlastní dynamikou se pak vrací zpět. Na lištách, vyfrézovaných do závěru vzniká roztlučené místo, které může zasahovat a po čase také zasahuje do otvoru pro pojistku úderníku a dojde k omezení její hybnosti. To je podstatná vada, protože na hladké pohyblivosti této pojistky závisí nejen hladký průběh spouštění a tedy i přesnost střelby, ale také pádová bezpečnost pistole.
Závěr podržte ústím dolů a tyčinkou, tužkou, propiskou, nebo jiným vhodným předmětem zatlačte pojistku úderníku dovnitř. Zápalník, dosud skrytý v lůžku pro dno nábojnice musí vlastní vahou vyjet ven. Jeho špička musí být celistvá a oblá. Po uvolnění pojistky se musí zápalník opět skrýt. Pružina pojistky musí být dostatečně silná (potřebná síla ke stlačení pojistky velká). Pojistka se musí pohybovat volně, bez zadrhávání. Zatlačte zadní část vytahovače dovnitř závěru. Je kyvně usazen na kolíku, na levé straně se musí ze závěru vysunout výstražník, vpředu se musí vyklonit drápek vytahovače.


Zkuste stranovou vůli bicího kohoutu a to jak nataženého, tak i spuštěného. Smí být jen nepatrná, zvlášť důležitá je vůle při tlaku zleva. Její existence by mohla signalizovat neopravitelnou závadu a tedy zničenou zbraň - t. zv. „prasklé oko“. Závada je ale zjistitelná až kompletní rozborkou pistole, k níž je oprávněn jen puškař. Při používání způsobí tato závada nejdříve občasné selhače, velice brzo ale pistole přestane střílet úplně. To je tak asi všechno, co vás v prodejně nechají přezkoušet.


Další úkony jsou již spíš pro „pokročilé“, ale není jich moc: vyšroubujte spojovací šroub pažbiček a sejměte je. Překontrolujte vzhledový stav a dotažení matice osy bicího kohoutu na pravé straně - stačí zrakem. Přitahuje k tělu pistole krycí destičku mechanismu, neměla by tam být ani minimální spára. Matice musí být v poloze, v níž je jištěna šestihranným vybráním v pravé pažbičce. Neutahujte ji více, mohlo by dojít k prohnutí pravé krycí desky mechanismu a závadám zbraně.
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#158219 Verze : 0
Pistole ČZ vz. 50/70 - část II. - závady a jejich odstranění



Nejčastější příčinou závad při střelbě je vzpříčený - nepodaný náboj. Závada je jednoznačně způsobena nadměrně rozevřenými vývodkami zásobníku. Je to následek dlouhodobého nošení plného počtu nábojů v zásobníků. Bohužel takto je znehodnocena většina zásobníků, které jsou na trhu. Je dobře identifikovatelná „ochotou“ horního náboje se „topořit“ - popsáno v části I.
Odstranění (není-li možná výměna zásobníku za bezchybný) spočívá v prevenci - tedy v tom, že se nevyužívá jeho plná kapacita. I pistole nabitá 6 náboji v zásobníku a jedním v komoře skýtá dostatečnou palebnou kapacitu.


Před každým nabitím zásobníku do zbraně je třeba vývodky nabitého zásobníku stlačit o nějaký pevný předmět k sobě tak, aby horní náboj byl s hranami vývodek rovnoběžný.


S nepodáním náboje úzce souvisí nedovření závěru - vzpříčení náboje nebylo tak silné, aby zcela zabránilo nabití, přesto dostatečné, aby energie vracejícího se závěru nestačila k dokonalému nabití. Páka přerušovače zůstává stlačena a výstřel není možný. Většinou postačuje doražení závěru do správné polohy úderem dlaně - surovou silou.


K selhání náboje může dojít vinou zbraně tehdy, když bylo nedovoleným způsobem zasahováno do zbraně. Snahou o „odlehčení spouště“ prostřednictvím zásahu do spouštěcích ozubů - ale i jinak - dojde k tomu, že hlavně při pomalém a “citlivém“ spouštění je bicí kohout vypuštěn a uhodí na úderník dříve, nežli je jeho pojistka ramenem spoušťové páky dostatečně stlačena a úderník uvolněn. Pak - pokud vůbec je zápalka „klepnuta“ - je energie zápalníku příliš malá a nepostačuje k iniciaci zápalné slože. V sebeobranné situaci postačí pomocí DA „promáčknout“ spoušť. V tom případě je vždy uvolněna pojistka úderníku a k iniciaci náboje dojde. Rovněž při ručním natažení a opětovném stisku spouště většinou k výstřelu dojde.
Výskyt této závady by měl vždy vést k návštěvě zbrojíře a výměně upravovaných součástek - spoušťové páky a kohoutu.
Výrobce zaručuje bezchybnou funkci zbraně, je-li zachován odpor spouště v režimu SA ve výši 2 kN a větší. Obecně dlouholeté zkušenosti s terčovou střelbou z této zbraně mne vedou k tvrzení, že snížení odporu spouště pod 1,7 kN může být příčinou závad při střelbě, přičemž na přesnost střelby má vliv zanedbatelný.


Dost často se stávalo, že první rána do položky „šla nahoru“. Při automatickém nabití u dalších výstřelů k tomu již nedocházelo. Rozdíl činil běžně cca 12-15 cm (na terči místo „10“ byla „6“ nahoře). K odstranění tohoto jevu stačilo přenést záměrný bod při prvním výstřelu o tuto vzdálenost níže, ale hlavně se osvědčilo mazat náboje oválením po zaolejovaném hadříku nebo molitanu - běžně se užívá u pistole Margolin 0,22 LR k zajištění automatické funkce zbraně. Vysvětlení tohoto jevu nebyla nikdy věnována pozornost. Já se domnívám, že dochází k usazování karbonu na čelní hraně nábojové komory a tím při nepoměrně pomalejším vracením závěru při ručním natažení není náboj plně doražen do komory. Při výstřelu pak střela není bezprostředně vtlačována do vývrtu, ale několik setin milimetru letí volně a teprve potom narazí do přechodového kuželu hlavně. Tyto nanosekundy volného pohybu střely se projeví zvětšením úhlu zdvihu a tedy zásahem na terči o poznání výše.



Nepovolené úpravy a zásahy do mechanismu zbraně


Jakkoli „hrabat se v pistoli“ bylo vždy zakázáno, velký odpor spouště vždy sváděl k pokusům o jeho snižování. Je pravda, že s novou sériovou zbraní, která má “skoro čtyři kila na spoušti“ je přesná střelba obtížně realizovatelná. Oslabovat bicí vzpruhu kohoutu je nesmyslný nápad, na odpor spouště nemá vliv. Nejpodstatnější složku odporu spouště tvoří síla pružiny úderníkové pojistky. Stlačte pojistku do spodní polohy (zapamatujte si, jak tam byla vložena!), směrem vzad vyklepněte úderník, pak vytáhněte pojistku, v níž je zasunuta pružina. Snese zkrátit o 1,5, maximálně 2 závity. Nedoporučuji nahrazovat ji slabší, nemusela by spolehlivě jistit úderník. Po sesazení překontrolujte funkčnost pojistky způsobem, popsaném v předchozí části.
Přitom si dobře prohlédněte stupeň roztlučení lišt - popisováno v I. části. Jestliže kvůli tomu nepůjde pojistka vytáhnout, opatrně odstraňte otřepy, zasahující do pojistkové „šachty“ tak, aby v ní pojistka běhala sice těsně, ale hladce. Tím také ve většině případů odstraníte "drhnutí" spouště.


Vznik dalšího opotřebení lze omezit mírným opilováním horní části bicího kohoutu tak, aby se podstatně zvětšila plocha, která devastuje vyfrézované lišty v závěru. Míru opilování zjistíte při sejmutém závěru a nataženém kohoutu: výsledná plocha by měla být rovnoběžná s dráhou závěru a měla by jej mírně přesahovat.


V žádném případě nezasahujte do vzájemně do sebe zapadajících ozubů spoušťové páky a bicího kohoutu a to ani pokusem o přeleštění, byť sebejemnější. Povrchová kalená vrstvička je nesmírně slabá a navíc tyto ozuby do sebe zapadají v přesně určeném úhlu, který byste zcela jistě nedodrželi.


Také nezasahujte do pružiny spoušťové páky, byť to někdy svádí, protože je dobře přístupná a její oslabení skutečně sníží odpor spouště dost vydatně. Ovšem riziko, že pistole přestane střílet, je stejně vydatné.


K další úpravě už je oprávněn opravdu jen puškař (zkuste mu stát za zadkem). Jediná pružina, která zbyla a která pomůže ve snížení odporu spouště je totiž vlásenka, která jedním koncem zvedá do záběru spoušťové táhlo s přerušovačem a druhým vrací spoušť vpřed. Dostat se k ní ovšem může jen puškař - výsledkem je pistole, rozebraná „do mrtě“ - zbývá už jen demontovat vyhazovač, vytahovač a vylisovat hlaveň.


Tu pružinu je možno „zevnitř oka“ mírně a stejnoměrně po celém obvodu „líznout“ kulatým jehlovým pilníkem - tak o desetinku, ale všechny tři závity. Před opětným sestavením lze přeleštit všechny části, které se po sobě sunou, dotýkají se a pod. Výsledný efekt je překvapivý, odpor spouště se sníží z původních více než 3 kN na příjemné necelé 2 kN. Odlesky na při pohledu z boku polokruhovité mušce mohou být při některých světelných podmínkách nepříjemné. Zadní část mušky je možno odpilovat, ovšem tato úprava pomůže skutečně až těm, kteří bez ní běžně střílí průměrně min. devítky.


Přeju vám hodně úspěchů - furt do černýho a do jedný díry!
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#158221 Verze : 0
Na úplně první fotce jsou zásobníky pro vz.70, porovnáním botky (patky) je vidět, že jsou podstatně hranatější, než na fotce mé pistole. Kromě toho mají dole ještě jeden kontrolní otvor navíc - snad se počítalo ještě s jedním nábojem?


Mimochodem, ty otvory byly samozřejmě v zásobnících pro obě zbraně, jenže pro "50" jsou v řadě pod sebou, pro "70" je ten nejspodnější mimo řadu. Ten pro vz. 70 má tu botku hranatou, pro 50 byla oblá.


Existovaly jak s botkou, tak i bez botky - mimochodem tlak malíčku na botku způsobí zásahy dole/nahoře, takže pro přesnou střelbu to moc dobré není.


Botku neměly zásobníky pro vz.27 a vz.52 (tam se dokonce pomocí zásobníku rozebíralo).
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#158244 Verze : 0
Porovnání zásovníků:


Do zásobníku pro vz. 70 se dá nabít devět nábojů, ale zásobník pak nejde zasunout do zbraně, tedy pokud není závěr v zadní poloze. Proto pravděpodobně není poslední otvor shodný s ostatními.
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#158504 Verze : 0
Výstražník:
CZK - vz. 50, vz. 70 - Nabitá zbraň

Nabitá zbraň
CZK - vz. 50, vz. 70 - Vybitá zbraň

Vybitá zbraň
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#158508 Verze : 0
CZ 50 z mojí sbírky, Zbrojovka Praha
Zdroj: Vlastní foto
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#359439 Verze : 0
Detail spoušťového ústrojí
(zdroj: vlastní foto)
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#359476 Verze : 0
Funkce výstražníku, zdroj: manuál k CZ50
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#359494 Verze : 0
Pojistky a spoušťové ústrojí
Zdroj: manuál k CZ50
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#359496 Verze : 0
Návod k rozborce
Zdroj: manuál k CZ50
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#359497 Verze : 0
Seznam součástek
Zdroj: Manuál k CZ50
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#359498 Verze : 0
Předpis MV pro použití pi.vz.50
zdroj: Scan předpisu
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#359524 Verze : 0
Upravená Svazarmovská verze CZ 50 s prodlouženou záměrnou a prodlouženou hlavní
Zdroj: vlastní foto
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#363348 Verze : 0
CZ70. Rok výroby 1978
CZK - vz. 50, vz. 70 - Pouzdro na zásobník cz50/70

Pouzdro na zásobník cz50/70
CZK - vz. 50, vz. 70 - Pouzdro na zásobník cz50/70

Pouzdro na zásobník cz50/70
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#651531 Verze : 0

Diskuse

Osobně tuhle pistoli znám také s "botkou" a pokud jsem viděl zásobník bez ní považoval jsem to spíš za "úraz" kdy byl plast prostě uražen. i v knize (ČS ruční palné zbraně a kulomety) z roku 1971 je pistole vyfocena s tímhle zásobníkem (vz. 70 není ještě ani zmíněn) vzhledem že vydání nějakou dobu trvalo (minimálně rok) asi sotva byl zásobník od 70ky. Další věc která pro přítomnost botky svědčí je "silná inspirace" modelem Walther PP a ten stejnou "botku" používá taky.

Požadavek aby zbraň byla "co nejvíce podobná PP" byl dokonce v roce 1948 v zadání. A pokud jde o konstrukci padesátky myslím že na ní jsou podepsáni Jan a Jaroslav Kratochvílovi ne p. Myška (ten ve stejné době pracoval na ČZ448).

Mimochodem i zmíněná publikace se o tomhle zmiňuje (dokonce mnohem silněji než já) cituji "Konstrukce zbraně těsně navazovala na známou a osvědčenou německou pistoli Walther PP a byla později zařazena do výroby i do služby s označením vz.50. Požadavek vznikl i v důsledků problémů s pistolí vz. 38 a složitým vývojem vz. 52, MNO (které bylo původním objednatelem byť plátcem bylo MV) prostě potřebovalo vyřešit rychle a spolehlivě pistoli, později se padesátky zavedli v podstatě jen u policie (do armády šlo jen minimum).
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#158256 Verze : 1
Svým příspěvkem z 14.6.2005 „zásobník pro ČZ 50 má hladké dno zásobníku a tělo je opatřeno kontrolními otvory, u zásobníku pro ČZ 70 je dno plastové a slouží jako opěrka pro malíček“ dal Karaco vzniknout diskuzi, do níž se zapojili Piti, Fantan, Tango a Bitaxe.

Za použití osobních vzpomínek (Fantan) i odborné literatury (Bitaxe) jsme dospěli ke shodě v tom, že pistole ČZ vz. 50 měla také dno zásobníku opatřeno plastovou opěrkou pro malíček - stejně jako ČZ vz.70, tyto opěrky se lišily tvarem, pro vz.70 byl hranatý (na úplně prvním fotu od Cichyho), pro vz.50 byly zaoblenějšího tvaru (na fotu od Fantana). Existovaly i zásobníky bez opěrky malíčku (viz foto Piti), ale nebyly příliš obvyklé, a také v knize (ČS ruční palné zbraně a kulomety) z roku 1971 je pistole vyfocena s tímhle zásobníkem.
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#158452 Verze : 1
Pánové, jsem zmaten. Který je správný údaj odporu spouště pistole vz. 50? Min. 2 kN nebo "čtyři kila na spoušti"? Pokud první, kde je napínák, který zmáčkne dva metráky? Jak je konstruován, protože to musí být fantastický strojařský počin! Nebo se ve zbrojařině neoznačuje zkratkou kN kilonewton? Co tedy?
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#355711 Verze : 0
Samozřejmě jde o chybu, odpor je při DA spouštění 50N při SA spouštění 20N.
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#359448 Verze : 0
Zdravim chtel jsem se zeptat jaky typ roku vyroby je podle Vás ten nejkvalitnější u teto pistole CZ 50, předem děkuji za odpověd.
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#620291 Verze : 0
#OBI VAN GOBI: nejsem si jistý, zda-li Vám zde bude schopen někdo na Vaši otázku odpovědět. Většina diskutérů výše sem již nechodí (autor článku nás opustil bohužel navždy), doporučoval bych se obrátit přímo na weby držitelů zbraní jako zbrane.kvalitne (50/70) nebo střelectví (50/70), případně se zkusit poptat u puškařů ...
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#620293 Verze : 1
odpověd možná najdete o něco výše (Jak vybírat a Nač si dát pozor při výběru pistole ČZ vz. 50/70), jak napsal kolega Fantan před 13 lety
URL : https://www.valka.cz/CZK-vz-50-vz-70-t13104#620296 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více