Kageneck, August von

Leutnant? August Graf von Kageneck


1922-2004



- jeho otec = Generalmajor Karl Marquard Viktor Graf von Kageneck
(ve foru jeho otce lze nalézt odkazy na jeho bratry; až se zde bude jeho životopis, jistě budy tyto odkazy obsahovat)


- bojoval ve druhé světové válce
- po válce pracoval jako žurnalista
- psal o druhé světové válce (např. o zvěrstvech wehrmachtu)



(Založeno během linkování)
URL : https://www.valka.cz/Kageneck-August-von-t40920#157574 Verze : 0
Leutnant August Graf von Kageneck


nar: 31.8.1922, zámek Lieser u Koblenze, Německo
zemř: 13.12.2004, Lubeck



1939 - 17.jízdní pluk Bamberg
7.7.1940 - Aufklarungsabteilung 27 (27.Inf.division) - Francie
4/1941 - záloha 7. obrněná divize, Mnichov
5/1941 25.7.1942 - 9. obrněná divize. Rusko
7-12/1944 - tanková škola (ČSR, Německo)
konec 12/1944 - 5/45 - Aufklarungsabteilung Panzer Lehr Div. - západní fronta




August Graf von Kageneck se narodil jako pátý - nejmladší mužský potomek, poté měl ještě mladší sestru. Na podzim v roce 1925 se s celou rodinou stěhuje z Mosely (Bádensko) na nově zakoupené panství Blumenscheid. O tři roky později (1928) nastupuje do školy v nedalekém Wittlichu. Toto město bylo (ostatně jako celá oblast po roce 1918) v rukou Francouzů. Právě místní tábor francouzských vojáků a zakázaná, ale dětmi hvízdaná píseň Deutschlandlied se stávala pro mladého Augusta zdrojem kázeňských problémů.


V roce 1930 (8 let) si i jako malý začíná uvědomovat okolní politické dění. V letech 1932 a 1933, kdy se k moci začíná dostávat Adolf Hitler, si však i přes okolní změny stále radši hraje s vánočním dárkem - karabinou Flaubert. Svoji první uniformu - stejnokroj Jungvolku - dostává v létě roku 1934 a stává se tak členem této organizace. Po velikonočních prázdninách vstupuje v roce 1936 do koleje "Svatý Alois" v Bad Godesbergu u Bonnu. Zde prožívá demilitarizaci rodného Porýní a poprvé tak vidí vojáky Wehrmachtu. Jak sám píše ve své knize "Poručík tankistů", jednalo se tehdy doslova o slavnost. Jednotce velel rodinný známý důstojník v záloze Wim Spiess (105. pěší pluk). V kasárnách posádkového města Wittlich se v roce 1937 setkává s budoucím Rommelovým pobočníkem Constantinem von Geyr. Mimo těchto vzpomínek na hektickou dobu zmiňuje i tvrdou výchovu v koleji: "...v zimě jsme často našli na umyvadle tlustou vrstvu ledu, tolik se šetřilo na topení."


Jako starší bratři se hlásí k armádě. Písemná žádost zaslaná na vrchní velení Wehrmachtu do Berlína na sekci důstojnických aspirantů je rychle vyřízena. Je zařazen jako aspirant k 17. jízdnímu pluku v Bambergu kam nastupuje 20. 4. 1939. Mezi vstupní psychotechnické procedury patřil běh na 3000 metrů ve stájích i kontrola reakcí při konzumaci nechutné polévky. Vojenské dění a přípravy na válku registruje mimo jiné 24.8.1939, kdy vzpomíná na přistání průzkumných letadel Henschel Hs-126 na polních letištích za "Westwallem".


Útoku na Polsko se neúčastní, ale i na relativně klidné francouzské frontě zasáhne do jeho okolí smrt. Blízký přítel jejich rodiny nadporučík Kopjinsky je na hlídce zastřelen francouzským odstřelovačem (do hlavy). Pro Augusta je to první mrtvý druhé světové války. V říjnu 1939 dostává povolávací rozkaz s tím, že u pluku se má hlásit 1. prosince. Velení mu však udělilo jakousi maturitu nazývanou Kriegsbitur, která umožnila stát se důstojníky podle obvyklých podmínek. Zimu 1939-40 strávil v kasárnách 17. jízdního pluku. Začátkem května 1940 je převelen k frontovému praporu formovanému v Augsburgu. Po pádu Francie, kdy všichni jeho bratři již zasáhli do války, stále čekal na své první nasazení. Ve francouzské kampani sloužil jeho bratr Clemens u tankové divize, Franz-Joseph se zúčastnil jako pěšák bojů na Weygandově linii, Fritz-Leo sloužil u dělostřelectva a nejslavnější Erbo u Luftwaffe. V té době to bylo již letecké eso s Železným křížem první třídy.


17. 7. dorazil August na základnu Aufklarungsabteilung 27, což byl průzkumný prapor 27. Inf. division. Na měsíce strávené ve vesnici Champcenest vzpomíná jako na nejhezčí z celé války...


Koncem dubna 1941 dostává hodnost Leutnant (poručík). Rozkazem je přidělen k záložní jednotce 7. obrněné divize v Mnichově. V květnu je přidělen k jedné Aufklarungsabteilung z 9. obrněné divize jako velitel čety obrněné hlídky. Jeho tehdejším velitelem byl major von Ohlen. V červnu se spolu s divizí přesunuje směrem na východ. Do bojů operace Barbarossa se zapojuje po obdržení rozkazu až 26. června 1941. Jeho první dojem z války popisuje jako strašný. Ruská vesnice kousek za hranicí zničená německým dělostřelectvem 22. 6. byla posetá silně zapáchajícími mrtvolami vedle nichž musely jeho obrněnce strávit půl hodiny...


První bojovou akcí byla cesta do vesnice Tomašov a průzkum okolních lesů. Jako velitel tří otevřených pancéřovaných průzkumných vozidel (pravděpodobně typu Sdkfz 222 a 223) se dostává poprvé do kontaktu s domnělým nepřítelem. Jedno vozidlo musela pod silnou palbou posádka opustit... Až později se dozvěděl, že po něm pálili vlastní vojáci z jiné jednotky...


Později se dostává do tvrdých pouličních bojů v Tarnopolu. Dva dny po obsazení města dostává Železný kříž druhého stupně. Na konci srpna dosahuje s jednotkou Dněpru. Zde byl při navazování kontaktu se sousední 14. Pz. Division lehce raněn střepinou ručního granátu do levého lýtka. V zimě 1941 prožívá i přes udělení Železného kříže krušné chvíle způsobené mrazy, tanky T-34 a zprávami o smrti dvou bratrů. 27. 12. umírá před Moskvou jeho bratr Franz-Joseph. 12. ledna jej zastihla zpráva o smrti jeho bratra Erba.


28. 6. 1942 se zapojuje do ofenzívy směrem na Don vzdálený 220 kilometrů. V červenci se účastní tvrdých bitev s tanky T-34. Jeden ze střetů s tímto typem je mu osudným. 25. 7. 1942 večer je těžce zraněn v obličeji střepinou z granátu tanku T-34. Stalo se tak u vesnice Bolšoje - Verejka. Následovala devítiměsíční hospitalizace, třináct operací čelisti a obličeje. Rehabilitace a léčení probíhalo mj. i v lázních Ems na Lahnu. Jeho bratr Clemens v té době velel tanku Tiger I a byl již pětkrát raněn.


Zhruba po dvou letech se hlásí jako instruktor tankistů-aspirantů v tankové škole. Poprvé školí čekatele v Pomořansku, pak v Drážďanech a konečně ve Vyškově u Brna. Celkem tedy vyškolil tři aspirantské kurzy.
20. července 1944 se dovídá o atentátu na Hitlera. Večer v 17 hodin toho dne dostává rozkaz sestavit podle plánu "Valkýra" obrněnou jednotku k obraně před vnitřním nepřítelem. S ní měl podle rozkazu vyrazit do Brna neutralizovat velitelské stanoviště nacistické strany. V 17.30 je však poplach odvolán. V září 1944 je škola přestěhována do Krampnitzu u Berlína.


Několik dní před vánocemi obdržel povolávací rozkaz: Aufklärungsabteilung Panzer Lehr Div. - západní fronta. Cestou z Berlína do Koblenze je vlak v němž cestuje třikrát napaden letadly. Se zbytky divize Panzer Lehr bojuje při ústupových akcích. Z Paderbornu ustupoval v koloně třiceti nákladních vozidel a 4 obrněných transportérů přes Bad Driburg až do Harzu. Tam zbytek Panzer Lehr Divize po dva týdny vzdoroval spojencům... V dubnu 1945 po poškození posledních vozidel odešel do amerického zajetí. Díky zmatkům na konci války a pomoci britského důstojníka se mu podařilo 8. 5. 1945 stanout doma.


Po válce :


1948-1954 : Redaktor listu " Rundschau ", " Die Welt ", "Hamburger Abendblatt (Hamburský večerník) "
1955-1986 : Pařížský korespondent listů " Bildzeitung ", " Die Welt ",a jiných
13 prosince 2004: zemřel v Lübecku ve věku 82 let .



Napsal několik knih, mj. autobiografickou (zdroj):


forum.valka.cz

Prameny :
www.arenes.fr

URL : https://www.valka.cz/Kageneck-August-von-t40920#204991 Verze : 0

Diskuse

August von Kageneck je viackrát spomenutý vo francúzskom šesťdielnom dokumentárnom seriáli Apokalypsa - Druhá svetová vojna (Apocalypse - La 2ème Guerre Mondiale)
www.csfd.cz
URL : https://www.valka.cz/Kageneck-August-von-t40920#374388 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více