Allende Gossens, Salvador

Salvador Guillermo Allende Gossens
     
Příjmení:
Surname:
Allende Allende
Jméno:
Given Name:
Salvador Salvador
Jméno v originále:
Original Name:
Salvador Guillermo Allende Gossens
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
M.D. M.D.
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
26.06.1908 Santiago
26.06.1908 Santiago
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
11.09.1973 Santiago
11.09.1973 Santiago
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
28. president Čile 28th President of Chile
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://es.wikipedia.org/wiki/Salvador_Allende
URL : https://www.valka.cz/Allende-Gossens-Salvador-t25757#660434 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
Allende Allende
Jméno:
Given Name:
Salvador Salvador
Jméno v originále:
Original Name:
Salvador Guillermo Allende Gossens
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Liceo de Tacna
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Universidad de Chile
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Liceo de Tacna
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Universidad de Chile
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://es.wikipedia.org/wiki/Salvador_Allende
URL : https://www.valka.cz/Allende-Gossens-Salvador-t25757#660439 Verze : 0
Presídent Salvador Isabelino del Sagrado Corazón de Jesús Allende Gossens

žil:1908-1973
u moci:1970-1973

Salvador Isabelino del Sagrado Corazón de Jesús Allende Gossens- tak znělo celé jméno S. Allendeho. Narodil se do katolické rodiny ve Valperaisu roku 1908. Vystudoval střední školu ve Valparaisu a lékařskou fakultu univerzity v Santiagu, kde získal lékařský titul. V roce 1933 spoluzakládal Socialistickou stranu Chile a stal se jejím vůdcem. Většinu času od 30. do 70. let strávil v různých funkcích v parlamentu, Senátu nebo ve vládě, několikrát byl i ministrem. Od roku 1966 byl předsedou senátu a celkem 3x neúspěšně kandidoval na prezidenta (dělal si pak legraci, že jeho epitaf ponese nápis "Zde leží budoucí prezident Chile").

Allendeho nelze považovat za přílišného demokrata - byl to přesvědčený marxista a podle svazků KGB i její spolupracovník od 50. let s kódovým označením LEADER. Byl to velký kritik kapitalismu a USA. Ty měly ovšem v Chile své zájmy a tak podporovaly stávky ve "svých" odvětvích (především hornictví a veřejná doprava).

Na výsluní se Allende dostal až ve volbách roku 1970. Ty vyhrál až hlasováním Kongresu a podle mnohých nelegálně. USA okamžitě vypracovaly 2 plány na odstranění Allendeho od moci. První, ústavní způsob, selhal, a tak se USA pokusily vyvolat v zemi chaos únosem generála Schneidera, který se ale únosu bránil a zemřel o tři dny později na střelná zranění.

Po svém zvolení zveřejnil Allende program "chilské cesty k socialismu", který se vyznačoval znárodňováním celých průmyslových odvětví (mezi prvními těžby mědi a bank) a pokračováním v zemědělské reformě, kterou zdědil po svém předchůdci E. Freyovi. Tato cesta ale podle dnešních ekonomických prognóz vedla chilskou ekonomiku do záhuby, stejně jako tam dovedla Kubu, jejíž vůdce Fidel Castro přijel po znovunavázání diplomatických styků na měsíční návštěvu. Tyto kroky mu navíc přinesly růst opozice především z řad vlastníků půdy, katolické církve, části střední třídy a u dvou významných stran- Národní strany a Křesťanskodemokratické strany.

Růst opozice se projevil mimo jiné i tím, že Křesťanskodemokratická strana, která ve volbách 1970 s Allendem spolupracovala, se posouvala ze své středové pozice stále více napravo až k možné koalici s Národní stranou. KDS obviňovala Allendeho z porušování chilské ústavy, z nedemokratického jednání a z toho, že chce Chile dovést až ke kubánskému modelu diktatury. Souběžně s tím na Chile tlačily USA, ať už přímo, nebo prostřednictvím mezinárodních organizací.

V roce 1973 bylo jasné, že socialisté vedou zemi do zkázy. Chile zasáhla hyperinflace, poklesla cena mědi na světovém trhu a Chile stálo na pokraji zhroucení. Za této situace dala KDS jasně najevo, že socialisty nepodporuje a spojila se s NS do Coalición Democracía (CODE).
29. června se tankový pluk plukovníka Roberta Soupera pokusil obklíčením prezidentského paláce La Moneda donutit Allendeho k rezignaci. Tento pokus o puč se nezdařil. Allende, ve snaze si udobřit armádu, jmenoval 9. srpna ministrem obrany generála Carlose Pratse. To byl ale nanejvýš nešťastný krok, protože tento generál byl mezi vojskem velmi nepopulární a musel na ministerský post rezignovat už 22. 8. téhož dne ale vyvrcholila ústavní krize.

CONA požádala totiž ozbrojené složky země o řešení situace, když předtím obvinila Allendeho z porušování ústavy. Allende uvažoval o řešení vládní krize plebiscitem. V tomto duchu chtěl přednést 12. září projev k národu. K tomu se však už nedostal.

Dne 11. září 1973 podnikla chilská armáda státní převrat. Ten vedl za pomoci CIA generál Augusto Pinochet Ugarte. Prvotním cílem bylo hlavně dobýt prezidentský palác. Z něj pronesl Salvador Allende Gossens svůj poslední projev v životě. V němuž o sobě mluvil v minulém čase a zmínil to, že odmítl nabídku volného průchodu do exilu od vzbouřenců. V pozadí projevu už bylo jasně slyšet střelbu a exploze. Nedlouho po projevu už byl Salvador Allende mrtev. S největší pravděpodobností se zastřelil pistolí se zlatým štítkem,na kterém bylo vyryto: "Mému dobrému příteli Salvadoru Allendemu Fidel Castro". Jeho poslední k národu pronesená slova v rozhlasovém projevu zněla: "¡Viva Chile! ¡Viva el pueblo! ¡Vivan los trabajadores!"- Ať žije Chile! Ať žije lid! Ať žijí pracující!

https://es.wikipedia.org/wiki/Salvador_Allende

Allende Gossens, Salvador - Salvador Allende Gossens

Salvador Allende Gossens
URL : https://www.valka.cz/Allende-Gossens-Salvador-t25757#153481 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více