Naši vojáci v Iráku – fotoreportáž II.

Autor: Radek Enžl / Rad 🕔︎︎ 👁︎ 29.294

Můj vynikající přítel Josef Šajdler (ať je dlouho živ a zdráv) si udělal chvilku a poslal další fotoreportáž. Na jeho výslovnou žádost jsem ovšem vypustil některé fotografie, neboť osoby na nich zachycené nedaly souhlas s jejich publikováním. Tentokrát fotky doprovodil slovem on sám, já jsem však byl nucen, z výše uvedených důvodů, nepatrně upravit text. Mou prací je také zvýraznění na první fotografii, protože jsem se obával, že někteří by ji nemuseli pochopit. Úplně na konci pak následuje můj popis poslední série fotografií. A teď už vás nebudu rušit…

Tak tohle byla jedna z horkých chvilek. Copak to je nahoře??? Až když jsme měli dalekohled, tak jsme zjistili, že je to anténa. Docela prča, ne? :o)

Reklama

Jedna z našich humanitárních akcí. Kyslíkové láhve. Spotřeba v Basře: asi 100-120 lahví za den. Docela jsme si mákli.

A takto probíhá většina jednání. Šťastnější jdou dovnitř a my drsňáci hlídáme auta. A pěkně se u toho potíme. Každý kousek stínu dobrý.

Co říct víc? Prostě Eufrat.

No prostě Tigris.

Kolébka civilizace. Vpravo Eufrat, vlevo Tigris a dál po soutoku je to Shatt Al' Arab - řeka všech Arabů. Klasika, jó, taky se říká Shit Al' Arab (Podle toho, co tam teče - kdo čte Pratchetta tak je to takový malý Ankh. Kdo nečte, doporučuji).

Reklama

Sbírka fotek pro mého druha ve zbrani Radka Enžla. Ano, u něčeho podobného (zatím snad stojícího) sloužím. Doufám, že takhle nedopadneme taky.

Pro fajnšmekry – na předchozích fotografiích jsou zachycené odpalovací rampy SM-90 protiletadlového raketového komplexu S-75 Volchov, ovšem v pozoruhodné modifikaci. Tato odpalovací zařízení jsou za normálních okolností vybavena odpojitelnými podvozky a v palebném postavení jsou po jejich odpojení usazena na zemi lafetovým křížem.

Zde jsou však připevněna na podvozku jakéhosi malého náklaďáčku. Číňané se pokusili tyto rampy mobilizovat připevněním na podvozky tanků T-55. Cokoliv lehčího a méně odolného totiž není schopno odpal raket vydržet.

To ostatně dokládají i tyto fotky. Rampy jsou totiž převráceny a to obě ve stejné poloze. To naznačuje, že z nich bylo vystřeleno a obě odpalovací zařízení se převrátila.

Pro ilustraci přikládám dvě fotografie této bojové techniky naší armády. Na první je pěkně vidět usazení rampy na terén lafetovým křížem a na druhém odpálení rakety. To vám jistě pomůže získat lepší představu.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více