Tankový den s ABC

Autor: Joey Pytlák Říha / Pytlák 🕔︎︎ 👁︎ 13.918

V sobotu 27.8.2005 se konal ve spolupráci s časopisem ABC v pořadí již 3. tankový den ve VTM Lešany. I přes poměrně malou inzerci této akce se jí zúčastnilo údajně kolem 30 000 návštěvníků. Hlasatel místního rozhlasu a zároveň průvodce celodenním programem ke konci dne oznámil, že pořadatelská služba zajišťující chod parkovišť před areálem napočítala přes 8 300 osobních vozidel návštěvníků. Jistě tomu přispěl i vydařený slunečný den...

Osobně jsem se dopoledního programu nemohl zúčastnit, ale díky kolegovi se podařilo zajistit něco informací a rovněž většinu fotografií pro potěchu oka ostatních.

Reklama

Podle jeho slov proběhly dopoledne ukázky těžkých obrněnců, počínaje tančíkem Praga LT- 38 až po nový T-72M4 Moderna, řízený vojáky z povolání. Bohužel si však letos technika vybrala "svoje dny", zřejmě trpěla více než kdy jindy. Replika německého Pzkf. IV. selhala zcela (podle fotografií zřejmě stejná závada jako na Barikádě 2005), anglický Cromwel rovněž neplánovaně zastavil, ale po přísunu a dolití jakési zázračné tekutiny opustil přehlídkový prostor po svých (pásech). Sovětské technice, v zastoupení samohybné houfnice ISU-152, pro změnu odmítlo poslušnost řízení a byla ochotna zatáčet pouze doprava. Pobavila prý i ukázka papírových maket jednomístných obrněných vozidel.

Poté se představily aktivní zálohy. Nejprve předvedly své řidičské umění s  T-72, pod níž po chvilce "tancování" vybuchla mina (jako). Na place se ihned objevilo BVPéčko, které obkroužilo bojiště, párkrát vystřelilo a poté se osádka, která po celou dobu předvádění vozidla seděla uzavřená uvnitř (!) jako v opravdové bojové situaci, předvedla ukázku záchranné akce, vyproštění osádky tanku a převozu zraněných do bezpečí. Řidič zasaženého tanku se však posléze pro svůj opuštěný stroj vrátil po svých (nohou), což bylo ze strany publika kvitováno potleskem. Akce aktivních záloh sklidila celkově úspěch, neboť zejména řidiči vozidel si vedli minimálně stejně dobře, jako jejich kolegové profesionálové.

Po skončení ukázek aktivních záloh na přehlídkový okruh vyjely nové Tatry. První v podobě prototypu, který má plně nahradit legendární ale dosluhující vozy Praga V3S a S5. K ní se připojila nová "osmikolka" s pravostranným řízením, určená údajně k vývozu do Jihoafrické republiky (informace neověřena – tedy typu jedna paní povídala).

V polední přestávce se začaly na předváděcí ploše - budoucím fiktivním bojišti - zakopávat německé jednotky. Samotnou odpolední část zahájil hloubkovým náletem Jak- 11CU. Jako blesk z čistého nebe se neslyšně vynořil zpoza vrcholků stromů a provedl útok na pozemní cíl. Nálet několikrát zopakoval, načež zamával křídly a odletěl. Celou dobu po něm zakopané i nezakopané německé jednotky pálili ze všech zbraní. Marně... Poté se postupně začala vynořovat osvobozující vojska a propukla bitva. Střílelo se ze všeho, co mělo hlaveň, vybuchovaly granáty, dokonce i plamenometčík si přisadil a plival ze své strašlivé zbraně smrtící gejzíry ohně. Nakonec byla německá vojska přece jen přemožena (que paradox???) a zbytky živé síly nepřítele upadly do zajetí.V závěrečné defilérce se před diváky představily jednotlivé předvádějící skupiny a poté byli zajatci přesunuti na nejbližší nádraží, usazeni v dobytčácích a převezeni expres-rekomando na sibiřská naleziště drahých kovů. Jestli nezemřeli hladem, nemocemi, či kulkou komisaře NKVD, kutají zlato a podobné dary země dodnes...

Závěr opět obstarali profesionálové předvedením tanku T-72M4 Moderna CZ a BVP...

Oba „DNY“ (tedy sobotní "tankový" i nedělní "dělostřelecký") se vydařily a neslyšel jsem nikoho z návštěvníků si na cokoli stěžovat. Jako poděkování pořadatelům a místo přání bych si závěrem dovolil jeden citát z dílny klasika Járy da Cimrmana: „Nemusí kapat, stačí když prší.“

Fotogalerii z tohoto dne najdete zde : https://galerie.valka.cz/showgallery.php/cat/250

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více