Hugh Godefroy

Autor: Melkor 🕔︎︎ 👁︎ 21.247

Jediné holandské eso 2.světové války byl Hugh Godefroy. Narodil 28.října 1919 se v Holandské východní Indii (Indonézii). Jeho otec byl holandský důlní inženýr, matka Kanaďanka. V roce 1925 se celá rodina přestěhovala do Kanady, kde byl Hugh na začátku války studentem na univerzitě. Klíčovým bodem bylo, když se dozvěděl, že jeho přítelkyně zahynula na lodi, která byla torpédována německou ponorkou, to Hugha donutilo vstoupit do RCAF a bojovat proti Němcům.

Reklama

Po ukončení leteckého výcviku v Kanadě se Godefroy přesunul do Anglie, kde byl přidělen k 56.OTU v Suttonbridge, spolu s Čechy, Poláky, Svobodnými Francouzi a Američany. Na jaře 1941 začal Godefroy operačně létat se 401.perutí RCAF u 11.skupiny. Tato peruť, vybavená Hawker Hurricany, měla za úkol obranu anglického území spolu s občasnými útočnými akcemi nad Francií. V září 1941 byla peruť přezbrojena na Spitfire Mk V a krátce poté se přesunula na letiště Biggin Hill. Přestože Godefroy absolvoval mnoho operačních letů, nedosáhl žádného vítězství a byl veterány stále považován za nováčka.

V roce 1942 byl přeložen do jednotky, zabývající se výzkumem vzdušného boje (AFDU) v Duxfordu. Zpočátku považoval přeložení za krok směrem dolů, ale nakonec se rozhodl cenit si svého nového umístění, protože měl možnost zlepšit si svojí střelbu a míření a různé pokusy s novými možnostmi leteckého doprovodu.

Ke konci roku 1942 požádal Godefroy o přeložení a byl poslán k 403. peruti RCAF. Krátce poté získal první sestřel, Fw 190. V červnu 1943 byl jmenován velitelem 403. perutě. Po dalších úspěších byl jmenován velitelem 127.křídla.

V dubnu 1944 skončil Godefroy svůj druhý operační turnus. Stal se štábním důstoníkem na velitelství Air-Vice Marshalla Sira Harryho Broadhursta, byl poradcem v taktických a personálních záležitostech. Stále často létal, ale už ne v bojových operacích. Během jednoho z těchto letů, motor jeho Spitfiru vypověděl službu a Godefroy musel nouzově přistát v kanálu La Manche. Naštěstí byl zachráněn a strávil nějaký čas v nemocnici, aby se zotavil. Nakonec rezignoval na svou funkci a vrátil se zpět do Kanady. V létě 1944 pro něj války skončila. Během své kariéry obdržel tato vyznamenání: Distinguished Flying Cross (DFC), Distinguished Service Order (DSO) a Croix the Guerre.

Zdroj
http://www.elknet.pl/acestory/index.htm

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více