21.9. Mezinárodní den míru

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 22.294

V souvislosti s Mezinárodním dnem míru a dnešním očekávaným udělením Nobelovy ceny za mír si neodpustím krátký komentář.

Na Nobelovu cenu za mír je nominován i náš bývalý prezident Václav Havel, a to již po deváté. Bohužel nemohu si pomoci, ale netuším proč. K jakému míru tento politik přispěl, co kromě podpory kubánských politických vězňů pro mír ve světě udělal? Ostatní kandidáti na tom nejsou o moc lépe, nominace francouzského prezidenta Jacquese Chiraca je vskutku výsměchem, neboť člověka, v jehož vládnoucím období jeho země provádí jaderné testy, které již ostatní státy dávno zapověděly, dodává i přes zbrojní embargo zbraně do Iráku, lze jen těžko považovat za toho pravého mírotvůrce.

Reklama

Otázkou tedy je, zdali máme vůbec nějakého mírotvůrce. Jistě, různé mediální postavy "plačící" po míru, jako je Koffi Anan a další, bohužel ovšem o míru jen mluví, jejich reálná řešení a možnosti, jak je prosadit, však za realitou notně pokulhávají.

Jednat, jednat, jednat, diplomaticky vyvíjet nátlak, a pokud to nevyjde, zase jednat a jednat. To je metoda OSN na řešení všeho zla na světe. A když se rezoluce nepřijme, protože byla použita klauzule "zváží patřičná opatření", musí se přeci vymyslet jiná klauzule, která už tak "drsná" nebude. Lidé ale umírají dál, zatímco se mírotvorci hádají o slovíčka. Válka není ideální řešení, ale občas nasazení síly, i když to přinese zraněné a mrtvé, dokáže zachránit výrazně větší počet lidí a ukončit tak nebezpečnou situaci.

Nám se to mluví, sedíme si tu u internetu, čteme válku.cz a co nám chybí? Jídlo? Voda? Asi ne. Ale jsou lidé, kteří nemají ani to jídlo, ani tu vodu. A v jejich zemi se bojuje, zatímco naši mírotvorci čekají, kdo z nich shrábne tučnou odměnu deseti milionů švédských korun coby nositel Nobelovy ceny za mír. Nebylo by lepší věnovat i tyto peníze na rozvoj krajin, kde lidé nemají splněny ani základní životní potřeby? A neměla by OSN místo svého postoje "hlavně být zadobře s každým" zastávat mnohem racionálnější postoj bránit životy těch, kteří jsou v nouzi, všemi prostředky, akceptovat použití moci v případě, že slova nikam nevedou a je nutné NĚCO dělat, to vše s cílem zabránit humanitárním krizím?

Vyjednávat se nedá dokola, neboť existují lidé, kteří nerespektují tuto "gentlemanskou dohodu" a chápou se zbraně, jimž lze jen těžko vysvětlit, že mír je to jediné dobré. Hitlerovi jsme to nevysvětlili, a také jsme jen jednali a ustupovali. Proto zemřely desítky milionů lidí. Jak dlouho budeme čekat, kolik milionů lidí musí umřít, než si svět uvědomí, že pouhá slova ne vždy pomohou?

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více