Tripolisská válka

Autor: Melkor 🕔︎︎ 👁︎ 15.742

1801-1805

1801 - Yusuf Karamanli, Tripolisský paša, rozpoutal Tripolisskou válku (1801-1805) symbolickým aktem-nařídil svým vojákům, aby strhli stožár na americkém velvyslanectví. Akce, která následovala ze strany Spojených států, bylo odmítnutí splnění Tripolisských požadavků na větší poplatky za garantování ochrany před pirátstvím proti americkým lodím.

1803 - V Tripolisské válce (1801-1805), byl komodor Edward Preble pověřen velením flotily lodí amerického námořnictva, která byla vyslána proti Tripolisu.

Reklama

1804 - Poručík Stephen Decatur, velitel Intrepidu, spálil zajatou fregatu Philadelphia, když byla zakotvena v Tripolisském přístavu. Americká loď byla zajata Tripolisskými dělovými čluny předchozí říjen, když najela na útes.

1805 - Spojené státy dosáhly hlavního vítězství v Tripolisské válce, když William Eaton, speciální námořní agent vedl malou skupinu námořních pěšáků a arabských žoldáků, která dobyla Tripolisské přístavní město Derna. Eatonova skupina, jednotka námořních pěšáků pod velením poručíka Prestona N. Obannona a asi 100 arabských žoldáků urazila 500 mil z Egypta do Derny, byla podporována koordinovaným odstřelováním Derny americkými loděmi. Eatonův hlavní úkol, odsouhlasený prezidentem Thomasem Jeffersonem, byl vyměnit vládnoucího Tripolisského pašu za legitimního vládce, ale mír, který přišel na začátku června tento plán zrušil. Výraz „k břehům Tripolisu“ v oficiální písni sboru námořní pěchoty, který se vztahuje k Dernskému tažení, které bylo prvním působištěm amerických pozemních sil v Severní Africe. Tato kampaň značila první vztyčení americké vlajky nad pevností Starého světa.

Carruth, Gorton. "The Encyclopedia of American Facts and Dates". 10th Ed. New York: Harper Collins Publishers. ©1997.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více