Marshal of the RAF The Lord Elworthy of Timaru

Autor: Radek Seiner / vorel 🕔︎︎ 👁︎ 15.092

Celým jménem se jmenoval Samuel Charles Elworthy. Narodil se 23. března 1911 na Novém Zélandu. V mládí se věnoval studiu práv v Cambridge a studia ukončil s výbornými výsledky (First Class Honours degree ). Od roku 1935 byl zaměstnán jako právník ve firmě Lincoln's Inn. Nicméně již na univerzitě, přesněji 14.srpna 1933, byl přijat do RAFO, kde se naučil létat. Z řad RAFO byl roku 1934 převelen do řad záložního letectva - Auxiliary Air Force. Dne 15. ledna 1935 se stal pilotem v řadách 600. squadrony Auxiliary Air Force. Roku 1936 ale opustil slibně se rozvíjející právnickou kariéru a byl přijat do řádné služby v řadách RAF. Několik let létal v řadách RAF u různých squadron a roku 1937 se stal asistentem Air Officer in Command, Bomber Command. Do operací se vrátil 11. ledna 1939 jako Flight Commander v řadách 108. squadrony. V řadách této squadrony provedl na počátku války několik denních přízemních náletů na letounech typu Blenheim. Dne 14. prosince 1940 převzal velení 82. squadrony a na této pozici získal mnohé další bojové zkušenosti a vybudoval si výbornou pověst velitele. Jeho bojové zkušenosti ho poté předurčily k velmi dobré službě jako štábní důstojník na velitelství No 2 Group. Následně sloužil jako štábní důstojník u několika group a 4. dubna 1944 byl jmenován zástupcem velitelství Bomber Command u marshala Teddera. Dne 19. prosince 1949 byl jmenován zástupcem personálního ředitele RAF. Dne 5.prosince 1951 byl jmenován velitelem letecké základny v Tangmere a poté byl velitelem letecké základny v Odihamu. Zde organizoval korunovační přehlídku na počest čerstvě korunované královny Elizabety II, která se konala 15. července 1953 v Odihamu. Své odpovědnosti se ujal stejně skvěle jako jeho předchůdce, zakladatel RAF, Viscount Trenchard.

Reklama

Poté, 1. ledna 1956, se stal velitelem Staff College v Bracknellu a později převzal velení British Forces Arabian Peninsula, přesněji roku 1960. Jeho úspěšné velení těmto silám vedlo k vytvoření dalších jednotek, jejichž vzorem se staly British Forces Arabian Peninsula. Prvním z nich se stalo veltelství Middle East Command, vytvořené 1. března 1961 v Adenu. Třicet let před známou krizí v perském zálivu se podílel Elworthy na odstranění mnohem méně známé krize, kdy se írácká vláda rozhodla vyslat své jednotky ke hranicím Kuvajtu. Sir Elworthy se jako velitel Middle East Command okamžitě rozhodl vyslat své letouny do vzduchu a tím odradil íráckou armádu od vpádu. Roku 1964 byl díky své funkci jedním z čestných hostů při položení základního kamene nové Trenchard Hall v Cranwellu, kde byla později umístěna RAF Technical College sloučená s bývalou RAF College. Po opuštění řad RAF se Sir Elworthy stal Constable and Governor of Windsor Castle a o dva roky později se stal Lord Lieutenant of Greater London. Později byl předsedou Royal Commission for the Exhibition of 1851, dále představitelem King Edward VII Hospital for Officer a Royal Over-Seas League. To vše až do roku 1976. Dále byl členem vedení univerzit Bradfield College, Wellington College a Marlborough College. Nicméně roku 1978 opouští všechny tyto své aktivity a vrací se zpět na rodný Nový Zéland, kde roku 1992 umírá.

Citace k vyznamenání Distinguished Service Order, uveřejněná 22.4.1941 v London gazette:

"Acting Wing Commander Samuel Charles ELWORTHY, D.F.C., příslušník No.82 Squadrony – v březnu 1941 byl tento důstojník informován o náletu, který měl provést
na lodní dopravu poblíže přístavu Le Havre. Zde zahlédl dva tankery, oba o zhruba 3000 tunách, chráněné několika doprovodnými plavidly. Provedl na jeden z nich
nálet v nízké výšce, nehledíce na nepřátelskou palbu, při němž dosáhl přímého zásahu, po němž tanker začal hořet. Při jiné příležitosti, při útoku na nepřátelské skladiště, byl poblíže letiště Flushing napaden dvěma německými letouny typu Me 109. Přestože jeho zadní střelec byl zraněn, podařilo se mu obratným letem uniknout svým pronásledovatelům a vrátit se bezpečně na základnu. Díky svému skvělým velitelským schopnostem a pohrdání nebezpečím přivedl Wing Commander Elworthy svou jednotku do čela nejlepších jednotek RAF."

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více