Tornada v Zálivu II (Operace Telic 2003 - fotogalerie)

Autor: Martin Smíšek 🕔︎︎ 👁︎ 27.896

Článek o bojovém nasazení letounů Tornado během války v Zálivu v roce 1991 naleznete zde.


CAP (Combat Air Patrol) nad nekonečnými pláněmi pouště v podání dvojice letounů Tornado F.3.
Do operace Telic (britské kódové označení pro přesun sil do Zálivu, tento název zůstal zachován i po zahájení bojů) byly vyčleněny stíhačky Tornado F.3 11., 25., 43. a 111. perutě. Jejich dočasným domovem v oblasti Zálivu se stala letecká základna Princ Sultan v Saudské Arábii.

Reklama


Patrola za úsvitu. Britské stíhačky plnily nejen hlídkové lety, ale zajišťovaly i stíhací krytí americko-britských leteckých formací.


Tornado F.3 se přibližuje k americkému tankeru KC-135, aby doplnilo palivo do svých vyprázdněných nádrží,…


…což se mu o několik okamžiků později úspěšně daří. Povšimněte si protiletadlových raket krátkého dosahu ASRAAM podvěšených na podkřídlovém závěsníku. Na iráckém nebi tyto střely prodělaly svou válečnou premiéru, k jejich ostrému odpálení proti nepřátelským vzdušným cílům však nedošlo.


Opět tankování paliva za letu, tentokrát v noci a z tankeru KC-10.


Tornado F.3 zachycené na základně Princ Sultan během pouštní bouře.

Reklama


Tornado GR.4 roluje ze svého ÚLu na cvičný let, povšimněte si asymetrického podvěšení pumy CPU-123 a kontejneru TIALD pod trupem letounu.
Do operace Telic byla vyčleněna Tornada GR.4 2.(AC), 9., 13. a 31. squadrony ze základny RAF v anglickém Marhamu. Další stroje verze GR.4, které se zapojily do bojů, pocházely ze stavu 14. a 617. perutě z letiště Lossiemouth.


Tornado GR.4 z výzbroje 617. perutě ve svém ÚLu na kuvajtské základně Ali Al Salem. 617. peruť měla tu čest jako první útvar RAF použít střely Storm Shadow (podvěšené pod trupem letounu) v boji. Ostrá premiéra těchto zbraní se odehrála v noci z 21. na 22. března, kdy dva letouny Tornado GR.4 (pilotované W/Cdr Davem Robertsonem - S/Ldr Andy Myersem a S/Ldr Nooddy Knowlesem - F/Lt Andy Turkem) zaútočily na vojenské objekty v Bagdádu.


Ready to go!


Tornada GR.4 během bojů operovala ze základen Ali Al Salem v Kuvajtu a Al Udeid v Kataru. Před odletem do oblasti Perského zálivu byla opatřena novou, světle šedou kamufláží, jež se velmi podobala nátěru na stíhacích Tornadech F.3.


Práce na letadlech probíhaly 24 hodin denně. Za několik okamžiků začnou zbrojíři pod tento letoun podvěšovat protizemní výzbroj.


I takto vypadaly noci na kuvajtské základně Ali Al Salem.


Píše se 21. březen 2003 a střela s přesným navedením Storm Shadow je vybalována z přepravního kontejneru, o několik hodin ji bude čekat bojová premiéra.
Za prvních čtrnáct dní konfliktu Tornada odpálila přibližně 30 těchto střel.


Technik ještě provádí poslední kontrolu před podvěšením střely Storm Shadow pod trup Tornada GR.4.


Zbrojíř zachycený při své práci na střele ALARM.


Tornado GR.4 se dvěma podvěšenými protiradiolokačními střelami ALARM vzlétá na další misi.


Návrat na domovský Marham 6. května 2003.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více