Air Vice Marshal Sir Quintin Brand

Autor: Radek Seiner / vorel 🕔︎︎ 👁︎ 15.227
Quintin Brand se narodil v Beaconsfield v Jihoafrickém dominiu 25.května 1893. Poté co dokončil vzdělání ve své rodné zemi, měl Brand velmi vynikající kariéru v průběhu první světové války jako člen RFC a později RAF, přičemž získal DSO, Military Cross a DFC. Jedním z jeho pozoruhodných činů byl sestřel německého bombardéru Gotha při posledním náletu na Anglii za 1. světové války.

S generálem sirem Pierrem van Ryneveldem provedl první let z Anglie do Capetownu v roce 1920. Let z Brooklandu do Wynbergu trval 6 týdnů, což bylo způsobeno špatným počasím a několika nehodám – celková doba letu byla pouze 109 hodin. Letoun, který použili, bombardér Vickers Vimy, havaroval poblíž Wadi Haifa a byl zničen. Piloti zajistili záchranu motorů z vraku a jejich umístění do druhého letounu, který později havaroval poblíž Bulawayo, když se pokoušel opustit Pretorii. Nakonec dosáhli cíle ve třetím letounu, který jim byl poskytnut vládou Jihoafrického dominia. Dostali děkovný telegram od krále a oba byli povýšeni na rytíře.

Brand se stal nejdříve Director General of Aviation v Egyptě v letech 1932 až 1936. Pak se stal Director of Repair and Maintenance v rámci Air Ministry. Tuto funkci zastával v letech 1937 až 1939. Poté převzal roli leteckého důstojníka, velícího 10. skupině stíhacího letectva v letech 1939 až 1941. Roku 1943 byl propuštěn z RAF a zemřel v Rhodesii v březnu 1968 ve věku 74 let.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více