Na BAHNA přijede Matka tanků

Autor: Marty / marty 🕔︎︎ 👁︎ 17.771

Den pozemního vojska České republiky rok poté


Rok utekl jako voda a Bahna 2003 jsou zase tady. Letošní ročník nese číslo čtrnáct. Byla ta loňská symbolická třináctka šťastná nebo byla pro všechna další Bahna naplněním osudu…Jaká Bahna letos budou? O těch loňských se především v souvislosti s návštěvou tehdejšího prezidenta Václava Havla mluvilo jako o vrcholu. Kudy tedy může ještě vést cesta velkolepé akce, která dokáže v plné parádě předvést sílu, profesionalitu a připravenost příslušníků armády? Pro diváky jsou Bahna obrovskou celodenní show. Nikde jinde nemají totiž příležitost vidět pozemní techniku, se kterou disponují naši i zahraniční vojáci, nikde jinde nemohou srovnávat historické boje se současným způsobem vedení války, nikde jinde nemohou vidět, jak probíhá moderní výcvik, nikde jinde se nemohou přesvědčit, že být vojákem dnes není jen tak.

Bahna dnes patří k tradicím, snad nikdo si už nedovede představit, že by nebyla. Za třináct let, po které existují, vyspěla a také se posunul jejich význam vůči odborné i laické veřejnosti. „Pokud můžeme srovnávat, v roce 1990 se zúčastnilo Bahen 12 vystavovatelů a startujících. O deset let později poprvé přijeli příslušníci armád Bundeswehru SRN a USA s technikou a na akci přišlo několik desítek tisíc návštěvníků,“ říká major mgr. Zdeněk Kroutil, tiskový mluvčí Velitelství pozemních sil  AČR. V loňské roce se pak účast příslušníků Severoatlantické aliance ještě rozšířila – kromě SRN a USA mohli diváci vidět i techniku Francie a Nizozemí.

Takřka na vlastní kůži
Letošních Bahen se ze zahraničních armád zúčastní zhruba 80 příslušníků ze čtyř států – Rakouska, Francie, Polska a SRN. Francouzi si s sebou přivezou dvě lehká obrněná průzkumná vozidla VBL, Poláci přijedou s dvěmi lehkými terénními automobily Honker a Němci s tankem Leopard, bojovým vozidlem Marder a obrněnou houfnicí Panzerhaubitze 2000.
Přestože se česká armáda nezadržitelně řítí vstříct profesionalizaci, bez amatérů z klubů vojenské historie by Bahna nebyla tím pravým ořechovým. Vždyť právě díky jednomu z nich – Klubu vojenské historie Volduchy a díky jeho „otci“ Františku Kochovi se roku 1990 narodila.

„V letošním roce je účast klubů zaměřena na roky 1938 a 1945,“ informuje nás major Kroutil. Znovu budeme moci uvítat československou tankovou brigádu a na vlastní oči sledovat boje na přístupech ku Praze. Podíváme se na příjezd československé obrněné brigády z Velké Británie, budeme u překročení československých hranic u obce Pomezí 1. května 1945 a ocitneme se takřka uprostřed bojů československých jednotek v době henleinovského povstání u obce Cetviny. A tak i na letošních Bahnech se diváci přesvědčí, že armáda má svou, díky klubům vojenské historie, nepřehlédnutelnou historii.

Na své si letos přijde opravdu každý fanda historické techniky. Nejen, že bude posíleno defilé, ale dočkáme se opravdových lahůdek. Mezi určitě patří například Brencarrier z výzbroje československé obrněné brigády z Velké Británie, ovšem zcela jednoznačně také replika tanku Mark I. z období 1. světové války. Právě ten byl oním typem č. 1. Konstruktéři mu říkali Matka, protože správně předpokládali, že se stane začátkem celého nového pokolení. Tehdy se psal rok 1915.

Pro bližší představu
Ale pojďme zpět do současnosti. Není to tak dlouho, co jsme prostřednictvím televizních obrazovek denně sledovali dění v Iráku. Všichni také ještě máme v živé paměti povodně loňského léta. Všude jsme viděli příslušníky kvalitně připravených speciálních jednotek Armády České republiky, na Bahnech 2003 alespoň trochu poznáme, co je ona profesionalita stojí. Staneme se totiž například svědky střípků z výcviků chemických, ženijních, protiletadlových a dělostřeleckých jednotek.

Tati, kup mi pušku!
Sen leckterého malého kluka dostane konečně na Bahnech reálný rozměr. Repliky palných zbraní jsou zde totiž k dispozici stejně jako limonády, pivo a párky. V jinak přísně střeženém vojenském prostoru je komerční prodej sice trochu nezvyklý, ale na druhou stranu – kde jinde bychom mohli koupit šestiletému synkovi třeba kalašnikova? Ostatně ve vojenském výcvikovém prostoru Bahna u Strašic se budou dít i jiné věci. A co na závěr? Když utichnou tanky a vojáci skončí své „bitvy“, nastoupí muzikanti. Skupiny. Taxmani a Bábydou budou pro každého vytrvalce hrát a zpívat až do půlnoci.

Reklama


Program „Dne pozemního vojska BAHNA 2003“
Vstup zdarma

Organizuje: velitel Pozemních sil AČR spolu, velitel Sil územní obrany ve spolupráci s velitelem Hradní stráže, Nadací pozemního vojska, Muzeem na demarkační linii, klubem vojenské historie Volduchy, Československou obcí legionářskou a dalšími vojenskými kluby ČR.

31. 5. 2003

09,00 – 10,00 Promenádní koncert Vojenské hudby Armády České republiky
09,55 – 10,00 Seskok výsadkářů 4. brigády rychlého nasazení s vlajkami
10,00 – 10,15 Slavnostní zahájení „Dne pozemního vojska BAHNA 2003“
10,15 – 10,50 Defilé historické techniky a techniky Armády České republiky a zahraničních armád
10,50 – 11,15 Ukázka výcviku 4. brigády rychlého nasazení – přepad velitelského stanoviště za podpory vzdušných sil
11,15 – 11,30 Ukázka výcviku chemických jednotek AČR
11,30 – 11,50 Ukázka bojů z II. světové války – tanková brigáda na pomoc Pražskému povstání
11,50 – 12,05 Ukázka výcviku průzkumných jednotek
12,05 – 12,25 Vystoupení Hradní stráže
12,25 – 12,50 Ukázka výcviku dělostřeleckých jednotek
12,50 – 13,10 Ukázka výcviku ženijních jednotek
13,00   Start bodovací soutěže historických vozidel
13,10 – 13,30 CETVINY 1938 - boj československých jednotek v době henleinovského povstání o obec Cetviny
13,30 – 14,00 Ukázka výcviku jednotek sil územní obrany
14,00 – 14,20 POMEZÍ 1. 5. 1945 - překročení československých hranic u obce Pomezí dne 1. 5. 1945
14,20 – 14,35 Ukázka výcviku Vojenské policie
14,35 – 14,50 Ukázka výcviku jednotek protiletadlového vojska
14,50 – 15,15 Vystoupení čestné jednotky Armády České republiky
15,15 – 15,35 Ukázka vojenské hasičské jednotky Strašice
15,35 – 16,15 Prezentace firem
16,30   Slavnostní ukončení „Dne pozemního vojska BAHNA 2003“
18,00   Vyhodnocení bodovací soutěže historických vozidel
18,00 – 24,00 Kulturní program – koncert country skupin TAXMENI a BÁBYDOU
11,00 – 12,00 Přímý přenos České televize (moderuje  Martin Dejdar)

1. 6. 2003

10,00  Orientační jízda po vojenském výcvikovém prostoru

(Pořadatelé si vyhrazují právo na změnu programu.)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více