Naši vojáci v Iráku - fotoreportáž I.

Autor: Radek Enžl / Rad 🕔︎︎ 👁︎ 28.115

Jsem skutečně velmi potěšen, že se na stránkách tohoto servru objevil článek o činnosti našich vojáků v Iráku, konkrétně o naší polní nemocnici. Jsem rád, že vztah naší společnosti k vojenskému řemeslu se pomalu, ale jistě mění k lepšímu. Snažíme se svou práci dělat nejlépe jak umíme. I já bych tedy chtěl přispět k tématu a to několika fotografiemi, které dokreslují stávající situaci v Iráku. Současně bych tímto rád vzdal hold mým kolegům, kteří právě v tomto okamžiku slouží daleko od domova a popřál jim především šťastný návrat. Speciálně jednomu – PePe Šajdlerovi, díky jemuž tyto fotografie máme k dispozici.

Česká kolona právě vjíždí do Iráku. V pozadí si povšimněte mohutných hraničních valů.

Reklama

Zastávka. Povšimněte si neprůstřelných vest a speciálních ochranných brýlí proti prachu a písku. Dále je zajímavý univerzální kulomet vz. 59 na střeše landroveru a další zbraň tohoto typu odložená na zemi u zadního kola vozidla. Pprap. Šajdler klečí v popředí s brýlemi na přilbě.

Tatra nezná bratra. Spolehlivost a odolnost tohoto vozidla je legendární. Všimněte si předmětu ležícího u trsu trávy přímo pod skupinkou našich vojáků.

Zde je ta věcička na detailu. Je to samozřejmě i našim vojákům notoricky známý náboj PG7V do pancéřovky RPG-7. Všimněte si roztrženého dráhového reaktivního motoru a „oholených“ stabilizátorů v zadní části.

Konečně v Basře aneb „tentokrát jsem vybral takový průměr, ani nejhnusnější, ani nejpěknější.“ – konec citátu.

Tady bude nemocnice. Název této fotografie hovoří za vše.

Po šichtě je třeba vyrazit na průzkum. Opuštěná polobaterie notoricky známých sovětských protiletadlových dvojkanónů vz. 1939 ráže 37 mm. Po dobu II. svět. války tento kanón (tehdy spíše jeho jednohlavňová varianta) nesl hlavní tíži protivzdušné obrany vojsk sovětské armády a námořnictva, omezeně byl využíván i k boji s lehce pancéřovanými cíly. Nacházel se i ve výzbroji československých jednotek na "Východě". Po ukončení války zůstal ve výzbroji naší armády a ještě v roce 1950 jich bylo evidováno 64 ks. Používal se prakticky po celou válku ve Vietnamu a v řadě lokálních konfliktů, včetně posledních bojů v Afghánistánu.
TTD: Výškový dostřel 6700 m a dálkový až 8500 m, hmotnost střely - 0,76 kg, její počáteční rychlost 900 m/s. Délka hlavně 2315 mm. Rozsah odměru - 360° a náměru -5° až +85°. Rychlost střelby až 180 ran/ min. Hmotnost tažené verze na čtyřkolovém podvozku činila 2100 kg. (Údaje platí pro jednohlavňovou verzi).

Reklama

Průzkum pokračuje – Saddámovy paláce v Basře.

Večer a zasloužený odpočinek. Tato fotografie nese příznačný název „Hotel“.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více