Henry Alfred Kissinger

Autor: nuclearfiles.org 🕔︎︎ 👁︎ 20.612

Henry Alfred Kissinger  se narodil 27. května 1923 ve Fürthu v Německu. Jeho rodiče s ním emigrovali do USA v roce 1938 a o 5 let později dostal americké občanství. V roce 1950 získal s vyznamenáním bakalářský titul na Harvardově univerzitě. Tamtéž získal v roce 1952 magisterský titul a v roce 1954 doktorát.

Kissinger se začal angažovat v zahraniční politice během padesátých a šedesátých let, když příležitostně plnil funkci politického poradce prezidentů Dwighta D. Eisenhowera, Johna F. Kennedyho a Lyndona  B. Johnsona. V letech 1955-56 zaujímal pozici vedoucího studie Jaderné zbraně a zahraniční politika pro Radu pro zahraniční vztahy. V roce 1957 napsal první knihu, Jaderné zbraně  a zahraniční politika. V této knize zdůrazňuje potřebu pružnosti ve vojenské politice, obzvláště potřebu alternativy k „vzájemně zaručenému zničení.“

Kissinger působil jako poradce pro Agenturu pro kontrolu zbrojení a odzbrojení v letech 1961 až 1968. Prezident Richard M. Nixon ho jmenoval poradcem pro národní bezpečnost v roce 1969.

V tomto roce byl Kissingerův význam pro formování americké jaderné politiky nejvýznamnější. Pomáhal při zahájení rozhovorů o omezení jaderných zbraní (SALT - Strategic Arms Limitation Talks) s SSSR, které se konaly od listopadu 1969 do ledna 1972. Nejenže byla tato série vyjednávání důležitá pro zlepšení vztahů mezi USA a SSSR, ale také vynesla 2 smlouvy důležité pro omezení jaderných zbraní – Smlouva o protiraketové obraně (ABM - Anti-Ballistic Missile Treaty) a Předběžná dohoda o omezení strategických útočných zbraní. Obě smlouvy byly  podepsány 26. května 1972.

V lednu 1973 získal Nobelovu cenu za mír za svoje přispění na sjednání dohody o příměří ve vietnamské válce. Udělení ceny Kissingerovi, jenž byl mnohými lidmi chápán jako člověk, který podporoval politiku prodlužující válku, zůstává vysoce rozporuplné. Kissinger byl obviňován z mnoha válečných zločinů týkajících se politiky, kterou podporoval ve Vietnamu, Kambodži, Laosu, Chile a v dalších zemích. Christopher Hitchens napsal knihu nazvanou Proces s Henrym Kissingerem, ve které se právnickou péčí zvažuje důkazy, aby vytvořil zničující obžalobu člověka, jehož ctižádost a bezcitnost přímo vyústily jak v jednotlivé vraždy, tak v rozšířené nerozlišující vražděním.

V srpnu 1973 prezident Nixon povýšil Kissingera na ministra zahraničí. Ten se tak stal prvním přistěhovalcem vykonávajícím tuto funkci.

I poté, co v roce 1977 rezignoval, zůstává poradcem v mezinárodních záležitostech. Je ironické, že se nyní staví proti smlouvě o ABM, kterou pomáhal vytvořit. Kissinger důsledně podporuje rozvinutí amerického raketového obranného systému a tvrdí, že ABM by neměla stát v cestě, protože „byla podepsána s ohledem na prostředí,  které dnes prostě neexistuje.“

Zdroj : http://www.nuclearfiles.org/rebios/kissinger.htm
Přeložil : David Krayzel

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více