Setniny pro zajištění důkazů a zatýkání

Evidence Collection and Arrest Companies / Beweissicherungs- und Festnahmehundertschaften (BFH, BFHu)
Setniny pro zajištění důkazů a zatýkání
Evidence Collection and Arrest Companies
Beweissicherungs- und Festnahmehundertschaften

BFH, BFHu

V rámci Spolkové policie (Bundespolizei) existuje Ředitelství pohotovostní policie (Direktion Bundesbereitschaftspolizei) ve Fuldatalu, které je přímo podřízeno Prezidiu Spolkové policie (Bundespolizeipräsidium). Tomuto ředitelství podléhá deset oddílů (zhruba ekvivalent praporu). Pět z těchto oddílů disponuje setninou pro zajištění důkazů a zatýkání. Jedná se o oddíly v Uelzenu, v Hünfeldu, v Sankt Augustinu, v Blumbergu a Bayreuthu. Každá setnina (zhruba ekvivalent roty) se dělí na dvě jednotky pro zajištění důkazů a zatýkání (Beweissicherungs- und Festnahmeeinheit - BFE). Jednotlivé zemské policie disponují vlastními podobnými jednotkami pro zajištění důkazů a zatýkání (Beweissicherungs- und Festnahmeeinheit - BFE).

Jednotky BFH vznikly v roce 1988 ještě v rámci Spolkové pohraniční stráže (Bundesgrenzschutz - BGS), jež byla předchůdkyní Spolkové policie. Impulsem byla neuspokojivá připravenost státních orgánů například na masové demonstrace ve Wackersdorfu (demonstrace proti výstavbě zařízení na zpracování odpadu z atomových elektráren pro opětovné použití), při kterých v roce 1986 přišli o život dva lidé nebo na demonstrace proti výstavbě další přistávací dráhy letiště ve Frankfurty nad Mohanem, při kterých přišli o život dva policisté. Spolupracují těsně s místními inspektoráty Spolkové policie pro boj s kriminalitou (Bundespolizeiinspektion Kriminalitätsbekämpfung), Spolkovým kriminálním úřadem (Bundeskriminalamt) či Spolkovou celní správou (Bundeszollverwaltung).

Jednotky disponují speciálními schopnostmi a výbavou a jsou proto mimo svých každodenních povinností přednostně nasazovány na zvládnutí nepokojných demonstrací. Cílem je na demonstracích zajistit vedle zatčení pachatele i dostatek důkazů pro následné vyšetřování, což je během nepokojných či masových demonstracích často problematické. BFH zasahují v působnosti Spolkové policie i na podporu jednotlivých zemských policií, pokud tyto nejsou schopny zajistit dostatek vlastních sil. Tyto jednotky zasahují i proti pachatelům z řad organizovaného zločinu a to za podmínek, kdy hrozí zvýšené riziko, ale ne v takové míře, jež by vyžadovalo nasazení SEK či GSG 9. BFHu totiž sice disponují nadstandardním výcvikem a vybavením pro plněn specializovaných úkolů, přesto se nejedná o zvláštní policejní jednotka v pravém slova smyslu. Tou jen jen BFH+.




Zdroje:
Informationsbroschüre der Bundespolizei
www.bundespolizei.de
http://www.police-zone.de
www.de.wikipedia.org
Zpravodaj Východočeské policie (květen 2005)
https://de.wikipedia.org/wiki/Bereitschaftspolizei
URL : https://www.valka.cz/Setniny-pro-zajisteni-dukazu-a-zatykani-t58858#212575 Verze : 8
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více