Blue Angels

Akrobatická skupina US Navy Blue Angels má za úkol reprezentovat námořnictvo Spojených států a to především v zahraničí.


Rozkaz ke zformování této jednotky pochází od admirála Nimitze z 24.4.1946. První vystoupení této akrobatické skupiny se konalo 15.6.1946 v Craig Field v Jacksonville na Floridě. Prvními členy byli velitel Commander Roy “Butch” Voris a tým složený z Lt. Chucka Knighta, Lt. Mauricea Wickendolla, Lt. Ala Taddea, Lt. Jima Barnitze, Lt. j.g. Gala Stouse, Lt. j.g. Rosse Robinsona and Lt. j.g. Mela Cassidyho. Pro jméno "Blue Angels" se poručík Wickendoll údajně inspiroval v názvu jednoho známého New Yorského nočního klubu.


Jako první používa skupina stroje Grumman F-6F Hellcat. 25.8. pak přešla na Grumman F-8F Bearcat. Koncem 40.let přesedlali její piloti na první proudové stroje - Grumman F9F-2 Panther.


Když bylo za Korejské války náhle potřeba více námořních letek, byli Modří andělé přeorganizováni na jednotku WF-191 (Satan’s Kittens) a přiděleni na letadlovou loď USS Princeton (CV-37). Opět zformováni byli v roce 1951 se základnou Whiting Field v Milton na Floridě.


O něco později byli přesunuti do Corpus Christi, kde zůstali do zimy 1954 a začali zde létat na verzi Patnheru F9F-5. Na začátku příštího roku se opět přemístili - na Forrest Sherman Field, v Pensacola na Floridě, kde jsou dislokováni dodnes. Opět dostali nové stroje Grumman F9F-8 Cougar.


Další změny letového parku přišla v roce 1957 - Grumman F11F-1 Tiger, 1969 - McDonnell-Douglas F-4J Phantom II, 1974 - McDonnell Douglas A-4F Skyhawk II, 1986 - McDonnell-Douglas F/A-18 Hornet.


Jejich akrobatická vystoupení shlédlo o roku 1946 přes 393 milionů diváků.
URL : https://www.valka.cz/Blue-Angels-t38183#144813 Verze : 0
ps. podle vyse zmineneho namorniho webu uz Blue Angels shledlo vice jak 427 milionu divaku !
URL : https://www.valka.cz/Blue-Angels-t38183#193489 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více