Geronimo

Geronimo - náčelník Apačů


(1829 - 1909)


Narodil se v Arizoně v černu 1829. Když mu mexičtí vojáci zabili matku, ženu a děti, začal podnikat nájezdy jižně od hranic na Rio Grande. V roce 1877 byl zajat americkými vojáky a odvlečen se svým kmenem do rezervace San Carlos v Arizoně. Tam jeho kmen trpěl hladem, nemocemi a alkoholismem. Z původního počtu jich přežila sotva jedna čtvrtina.


V roce 1881 opustil se zbytkem svého kmene, tvořeného asi 50 rodinami, rezervaci a začal podnikat loupežné nájezdy a přepadení na území USA i Mexika. Teprve po pěti letech se americké a mexické armádě podařilo společnými silami donutit Geronima, aby se vzdal vládě Spojených států. Nesměl se vrátit do Arizony a do své smrti zůstal válečným zajatcem. Získal si značnou popularitu na turné a výstavách po celém východě USA, kde si lidé kupovali jeho podobizny a suvenýry s jeho vyobrazením. Zemřel 17. září 1909 ve Fort Sill v Oklahomě.
URL : https://www.valka.cz/Geronimo-t27359#97628 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více