30.09.2022 - Rusko-ukrajinský konflikt

30.09.2022 - Russia-Ukraine conflict
Po pseudoreferendech pokračuje příprava na anexi dalších ukrajinských území (po Krymu) do Ruské federace. Po Donecku a Luhansku Putin dekretem uznal Cherson a Záporiží za samostatné státy. Formálně zřejmě nechce anektovat ukrajinské území, ale samostatné státy. Civilizovaná část světa ale stejně neuznává legitimitu ani těch "referend". Ruské okupační jednotky navíc plně nekontrolují ani jednu ze čtyř oblastí.

URL : https://www.valka.cz/30-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257731#706179 Verze : 1
Mezitím ukrajinské jednotky uzavírají okupanty Lymanu v kotli.




URL : https://www.valka.cz/30-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257731#706180 Verze : 4
Zástupce ruského gauleitera v Chersonské oblasti pro bezpečnost Aleksej Katerynyčev byl v noci zlikvidován
URL : https://www.valka.cz/30-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257731#706184 Verze : 0
Jampil osvobozen (viz cedule za vojákem)


URL : https://www.valka.cz/30-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257731#706204 Verze : 2
Okupanti se údajně snaží dostat pryč z Lymanu. Cesta je ale sledována ukrajinskými silami, je v dostřelu a byly na ní shozeny miny.
Záběr byl geolokalizován na východní okraj Zarične.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257731#706210 Verze : 2
Ruský vůdce mezitím pronáší svůj imperiální projev za přítomnosti špiček ruské politiky. Přítomni jsou i quislingové z loutkových republik a dalších okupovaných oblastí. Nesledoval jsem to, ale tohle by měl být výcuc z jeho projevu (+komentáře ... koho nezajímají, nechť je ignoruje Smile ).


Z Putinovy řeči:
- lidé ve čtyřech oblastech se rozhodli odejít do Ruska (reálně hlasoval jen zlomek obyvatel, Rusko nekontroluje ani jednu oblast celou, hlasování probíhalo pod nátlakem ozbrojenců; civilizovaný svět tedy tato pseudoreferenda neuznává)
- očekává, že Rada federace (horní komora parlamentu) bude souhlasit s přijetím nových oblastí (jak jinak, parlament je poslušná Putinova loutka bez reálné opozice)
- vývody o společné historii okupovaných regionů a Ruska (taková pseudohistorická vsuvka; podobně by si mohlo Polsko nárokovat rozsáhlá území Ruska, nemluvě o Německu či Rakousku a takový Krym by si mohli nárokovat Řekové nebo Turci), zaštiťování se Chartou OSN a právem na sebeurčení národů (historii Rusko deformuej dlouhodobě, Chartu OSN pošlapalo a aktivně pošlapává, s invazí nesouhlasila ani většina rusky mluvících obyvatel Ukrajiny)
- celé se to prý děje pro blaho mírumilovných Ukrajinců, kteří byli pronásledování po vojenském puči 2014 (trapná a nesmyslná výmluva (deformace událostí z roku 2014 podle velkoruského narativu; loutkové republiky na Donbasu se po roce 2014 staly oblastmi s autokraticko-mafiánskou vládou a zažily úpadek, zatímco Ukrajina nabrala opačný kurs - ostatně proto většina rusky mluvících obyvatel nevítala ruské vojáky jako osvoboditele - Doneck a Luhansk fungovaly jako odstrašující příklad)
- nechce prý obnovit Sovětský svaz, ale současně ho vyzdvihuje a uvádí, že lid si přeje jeho obnovu a lid se nepřál jeho rozpad (trocha schizofrenie a ahistorických úvah)
- Ukrajinu obvinil z genocidy na Donbasu a šíření protiruské zášti na jihu Ukrajiny (oblíbený prefabrikovaný nesmysl, který Rusko dokola papouškuje, ale věří jim to jen hlupáci a zoufalci)
- vyzval ukrajinskou stranu k jednání a pozval ji k jednacímu stolu, ale anektovaných území se nehodlá vzdát a jednat o tom nehodlá (takže vlastně není o čem jednat)
- Rusko obnoví zničená města a infrastrukturu (velká část měst v samotném Rusku vypadá jak po válce a to se tam nebojovalo od roku 1918 či 1945 a ruská ekonomika míří do propasti)
- věty o tom, jak Západ nemá Rusko rád, snaží se ho zničit či zotročit (jasně, po generace tu zemi ničí, ale může za to Západ)
- Západ je agresivní vůči tradičním hodnotám (tradiční narativ o Rusku jako obránci tradičních hodnot, což je samozřejmě snadno prokázatelný nesmysl)
- německo je podle něj totalitní a militaristický stát (asi má dost špatné informace o reálném stavu německých ozbrojených sil, který je cokoliv jen ne dobrý; spíše jde o snahu propojit současnou imperiální politiku s obdobím druhé světové války)
- Rusko prý bylo a je vůdcem antikoloniálního hnutí (tak jasně, Rusko jako poslední evropská koloniální říše, která má dlouho tradici imperiálních výbojů a takřka vyhladila řadu neruských národů, je vůdcem antikoloniálního hnutí)
- anglosaské nálety na německá města za druhé světové války byly kriminálním činem a sloužily jako výhrůžka Rusku (to je tak hloupé, že to snad ani nejde komentovat)
- USA vyvíjí chemické zbraně a vojáky-nadlidi (vrací se nám nesmysl o tajných laboratořích a vývoji geneticky upravených vojáků na Ukrajině ... on té blbosti snad i věří)
- Západ krade ukrajinské obilí (zloděj kříčí chyťte zloděje)
- USA zničily trubky Nordstreamu (je to přiznání Ruska, že to udělali oni, aby nemusel Gazprom platit obrovská penále?)
- USA chtějí ruské nerostné bohatství (to by nebyl protizápadní projev, kdyby tohle nezaznělo)
- Západní elity jsou satanistické (ty jo, nová hláška)
- Rusko se bude řídit mezinárodním právem (vtip na konec? ... Rusko v současné době porušuje mezinárodní právo hned v několika úrovních)


= v zásadě nic moc nového, takový velkoruský imperiální projev obsahujíc obvyklé sovětské/ruské nesmysly a ahistorické úvahy o tom, jak je Západ zkažený a Rusko čisté; taková vata kolem podpisu anexe okupovaných území a odůvodnění těch pseudoreferend
= stylizuje se do role ubližovaného, který ustál tlak a nyní kontroluje situace
= čekal jsem více jaderných výhrůžek
x
- nicméně výhrůžky jadernými zbraněmi, dlouho odkládaná a pak kvapně uspořádaná referenda a dlouho odmítaná a pak fušersky provedená invaze svědčí o opaku



Čerpal jsem z toho threadu na TW. Nepoužil jsem úplně vše, co tam bylo ocitováno.



+ dojmý jednoho z největších současných znalců Ruska


URL : https://www.valka.cz/30-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257731#706216 Verze : 4
Další rakety pro HIMARSy ... tentokát ve verzi M30A1, které obsahují 182 000 kusů wolframových částic. Jsou tak spíše vhodné pro útoky na živou sílu a neobrněná vozidla. Pravděpodobně příprava na možné nasazení zmobilizovaných ruských vojáků ve více koncentrovaných uskupeních.


Nahrazují zakázanou kazetovou munici. Dosud jsme většinou viděli rakety M30A1/A2, které jsou vhodnější na likvidací skladů a dalších podobných struktur, i když i rakety M30A1 asi už nasazeny byly.



Takhle to funguje - vybuchne to kousek na zemí a zasype oblast těmi kousky wolframu. Nekrytý zákop nebo zákop bez dostatečně silného krytí shora proti tomu neposkytuje ochranu.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257731#706217 Verze : 2
Ukrajinská reakce



URL : https://www.valka.cz/30-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257731#706219 Verze : 1
Reakce z EU



Předpokládaná americká reakce
URL : https://www.valka.cz/30-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257731#706221 Verze : 1
Ukořistěná Msta-SM2 v Charkivské oblasti.





Bojovníci Ukrajinské mezinárodní legie ukořistili během Doněcké ofenzívy tento lehce poškozeny BMP-2M.





V Doněcké oblasti byl rovněž ukořistěn tento tank T-72B3 s odminovacím zařízením KMT-6.





Další ruské ztráty na východě - BMP-2 a dva BTR-82A.





Ruský T-72B3 byl vyřazen z boje po zásahu PTŘS. Minimálně řidič přežil. Tank zasáhli vojáci ukrajinské 95. brigády nedaleko Olhivky v Charkivské oblasti.





Troskami rakety vystřelené z HIMARSU byl zasažen tento Tigr-M u Nové Kakhovky v Chersonské oblasti. Posádka byla zraněna připadně nelze vyloučit i oběti na životech. Raketa měla být údajně sestřelena.





Ukořistěný Tigr-M nejspíš v ukrajinských službách.





Další ruské ztráty na východě Ukrajiny - tank T-72B3 s nestandartně namontovaným přídavným pancéřováním ERA hned při hlavní zbrani. Dva BRT-82A a velitelsko štábní vozidlo R-149MA1.





A další ztráty T-80BV (zdá se, že by mohlo jít o nový přírůstek, ale není to zcela jisté), dva vozidla Tigr-M a MT-LB s namontovaným ZU-23-2.





Rusy zničený ukrajinský tank T-64BV v Chersonské oblasti.


URL : https://www.valka.cz/30-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257731#706259 Verze : 8

Diskuse

V Lymanu ma byt obkliceno na 5000 ruSSkych vojaku
URL : https://www.valka.cz/30-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257731#706239 Verze : 0
Putin je již mrtvý muž, i když o tom možná ještě neví. Sledoval jsem jeho dnešní projev a vím, že to ví - že už je mrtvý. "Technicky" stále dýchá - a pravděpodobně ještě nějakou dobu dýchat bude. Smrt zde totiž chápu především symbolicky - jako konec putinismu a Ruska, které jsme znali v posledních desetiletích. Slavnostní představení v Kremlu - přes všechno to imperiální a velkolepé prostředí - mi připomínalo spíše smuteční hostinu než politické představení podpořené silou a vitalitou státu, který anektuje nové území. Zachmuřené tváře shromážděných - formálně představitelů nejvyšších orgánů - prozrazovaly napětí, strach, ale také podráždění. Nečtu lidem myšlenky, ale dal bych ruku do ohně za to, že se v hlavách mnohých úředníků objevila vtíravá úvaha: "kam jsi nás to dovedl...?".
Většina Putlerova projevu byla absurdním výpadem proti Západu jako zlu světa, jehož opakem je samozřejmě staré dobré Rusko, líheň tradic a konzervatismu. Ačkoli byl adresát jasně definován, nebyly vůči němu vysloveny žádné výhrůžky. To je významné, zvláště když jsme očekávali další jaderné vydírání. "Rusko bude bránit své území všemi možnými prostředky". - ujistil Putin. A toto prohlášení okamžitě rozvedl prohlášením: "Budeme se snažit zajistit bezpečnost našich občanů." Já se například pokusím o víkendu trochu vyspat, ale jestli se mi to podaří, to nevím. "Pokusíme se" je řečnická figura, která oznamuje, že "bych chtěl, ale nevím, jestli to zvládnu, jestli to zvládnu, jestli mi to ostatní dovolí". A mohl bych být zesměšňován za sémantické bláboly, aniž bych je převedl do reality, kdyby to nebyla... realita. Zatímco Putin stál před tribunou jako kůl v plotě (opět ta hygienická prázdnota kolem něj, udržovaná téměř po celou dobu ceremoniálu; důkaz obsese a obav stárnoucího kágébáka), pět tisíc vojáků ruské armády se ocitlo v pasti - v kotli kolem Lymansku. Taktická situace typu ch... Lyman je součástí Doněcké oblasti, která je ode dneška údajně součástí Ruska - mezitím se každým okamžikem opět stane součástí Ukrajiny. Její posádka se jen snaží utéct, ale únikové cesty jsou - jak se říká v NATO, což v češtině dobře vystihuje podstatu věci - "kill zone", zónou zabíjení. Ukrajinci se snaží, co jim síly stačí, takže se nebudu divit, když uprchlíkům dojde odvaha účastnit se dalších pokusů o průlom. Lymansk už dnešní ceremoniál znehodnotil (soudě podle reakcí na ruské síti - "rudé" na téma Lymansk, vlažné jen na akt anexe) - když se k tomu přidají flashbacky se stovkami válečných zajatců, obrazová rána kremelské propagandě bude knokautující.
A Volodymyr Zelenskij přidal vlastní trumf, když prohlásil - těsně poté, co Putler zmizel v bunkru -, že Ukrajina žádá o urychlené členství v NATO. Nyní není čas ani místo na polemizování o tom, zda bude takový postup úspěšný - samotný projev vůle ze strany kyjevských úřadů je políčkem Kremlu do tváře. Je to připomínka Putinovi, jak hluboko je v "ukrajinské otázce" v prdeli. Z pohledu Ruska by k takovým akcím již řadu měsíců nemělo docházet - v Kyjevě by měla vládnout submisivní klika a prozápadní ambice by byly posledním neposlušným Ukrajincům prostě vymláceny z hlavy.
Mezitím pokračuje vytloukání z jiných hlav - ruských hlav - putinismu.
Mogilizace - způsob, jakým je prováděna - odhalila extrémní neefektivitu ruského státu. Všude se o tom píše, takže se ji nebudu věnovat. Dodám jen - protože i to je symbolické - že do dnešního dne z Ruska uprchlo 300 000 potenciálních branců před nuceným odvodem - to znamená, že ve vztahu k mobilizačním plánům (alespoň těm oficiálním) máme poměr 1:1.
Někdo napsal, že to dokazuje, že Rusové jsou kompromitováni. A ano i ne. Úsměv lítosti může samozřejmě vyvolat skutečnost, že dosavadní obdivovatelé myšlenky Z, když nad nimi viselo riziko, že budou posláni na frontu, dramaticky přehodnotili své názory. Až na to, že nejde o selhání (a tedy diskreditaci) jednotlivce, ale celého putinovského systému. Jeho ideologický vlastenecko-multikulturní obal. Tento systém byl založen na lži - Kreml (rozuměj ruský establishment) lhal, že obnovuje impérium, a přitom se dopouštěl zlodějin nebývalého rozsahu. Díky postsovětským vojenským zdrojům bylo možné hrát va banque po mnoho let - kdo má "atomovky" a říká, že je mocnost, bude za mocnost považován. V bojích se v malém měřítku dostavily výsledky (Gruzie, Sýrie, Krym), mechanismus surovinové závislosti přidal další výhody a nakonec umožnil udržet iluzi. Obyčejní Rusové tomu věřili - dnes jsou "podvedení". - ale pravděpodobně drtivá většina, denně konfrontovaná s průměrností státu, jen předstírala, že Putinovu rekonstrukci z celého srdce podporuje (vezměte si například brance, kteří rok a půl seděli v kasárnách - myslíte, že po takové zkušenosti věřili v sílu a moc ruské armády?). Ve skutečnosti šlo jen o to "nějak žít", nějak se "umístit" v této postsovětské, ruské realitě. Konformismus nemá národní rysy, ale je fakt, že měl zvláštní pouto s Rusy. Tak vznikla víceúrovňová, všeprostupující lež a iluze - dokud tým generála Valerije Zálužného neřekl "kontrola!" a nerozmetal profesionální ruskou armádu. Najednou se zdálo, že Rusko je podvod, ideologická prázdnota, něco, za co nestojí za to umírat. Stejně jako se svého času zkompromitoval komunismus (a zhroutil se, protože nebylo příliš mnoho lidí ochotných ho bránit), kompromituje se nám před očima putinismus.
A Putin to ví. Pravděpodobně ještě někde vidí své šance. Ve chvílích racionální kalkulace si však uvědomuje, že se zahnal do kouta. Ti, které hnal s sebou, mu to rozhodně nedají zadarmo. Nekradli proto, aby se jejich bohatství vypařilo - doslova i obrazně.
Putin je tedy již mrtvý muž.


Marcin Ogdowski
URL : https://www.valka.cz/30-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257731#706241 Verze : 0

Citace - Admin :

V Lymanu ma byt obkliceno na 5000 ruSSkych vojaku

Údajně:
- 752. gardový motostřelecký pluk (ruský pluk ze sestavy 3. motostřelecké divize, 20. gardové vševojskové armády, Západního vojenského okruhu se sídlem v nedaleké pohraničním městě Valujki)
- záložní jednotky BARS-13 a BARS-16 (něco jako ruské aktivní zálohy)
- 208. motostřelecký pluk (z Donecké loutkové republiky)
- 119. motostřelecký pluk (z Luhanské loutkové republiky)


Nevím, jestli celé, nebo části a na jakých stavech.


Ukrajinské jednotky podle některých ruských zdrojů překročili severně od Zarične řeku Žerebec a dostat se do Jampolivka a Terny. Zatím, pokud vím, nepotvrzené. Teoreticky to může vypadat tak, jak to zobrazuje přiložená mapa, ale jistotu nemáme.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257731#706254 Verze : 5
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více