Richter, Karel: Voják první linie. Válečná drama syna nepřítele lidu

     
Název knihy:
Name of the book:
Voják první linie -
Autor:
Author:
Karel Richter
Místo vydaní:
Published in:
Praha
Nakladatelství:
Publisher:
Naše vojsko
Rok vydání:
Year of Publication:
2017
Počet stran :
Pages:
416
ISBN10:
ISBN10:
-
ISBN13 :
ISBN13:
978-80-206-1660-9
Fotografie obálky:
Cover:
Obsah:
Content:
Úvod (7)
Neurvalé probuzení (8)
Otcova cesta válkou (35)
Výšleh revoluce (45)
Epidemie bolševizmu (54)
Poválečné ztrácení iluzí (73)
Československé procitání (84)
Krušná léta (111)
Navzdory všemu (125)
Válka (140)
Bitva u Moskvy (151)
Zrod československého vojska (171)
V Buzuluku (182)
Příprava k bojovému nasazení (203)
Cesta k frontě (212)
V obraně na řece Mži (226)
Boj na život a na smrt (249)
Dny poté (262)
Pod zástavou brigády (274)
Osvobození ukrajinské metropole (292)
Poslední rok války (320)
Přes karpatské hradby (336)
Dobývaní domova (370)
Dovětek autora (387)
-
Anotace:
Anotation:
Chystáme se vyprávět vzrušující příběh jednoho z největších hrdinů československé zahraniční armády – příběh plukovníka a posléze generálmajora v.?v. Sergeje Petrase. Nelze přitom pomlčet o jeho otci Vladislavu Petrasovi. Jde o dva neoddělitelně spojené dramatické lidské osudy, v nichž se zrcadlí celá nevýslovná obtíž a nepřehledná složitost poměrů, v kterých se za cenu krvavých obětí rodil česko­slovenský stát, s nímž byli oba jako rodilí Češi bytostně spjati. -
Recenze:
Review:
Kniha zachytáva príbeh otca a syna Petrasových, ktorých turbulentné udalosti 20. storočia presúvali krížom krážom po krajinách strednej a východnej Európy.
Príbeh začína narukovaním Vladislava Petrasa do c. a k. armády po vypuknutí Veľkej vojny. Zoznamuje nás s jeho pohnútkami, ktoré ho viedli ku vstupu do československých jednotiek na Rusi a neskôr ku vstupu do Červenej armády po tom, ako podľahne lákavým zvodom Lenina. Nie je jediný, spolu s ním sa nechali oklamať mnohí ďalší ...
V dvadsiatych rokoch sa dostáva naspäť do rodných Čiech, kde plní úlohy pri vytváraní KSČ. Začiatkom tridsiatych rokov sa so synom Sergejom a druhou manželkou a jej synom odsťahuje naspäť do Sovietskeho zväzu. Po niekoľkých rokoch sa v roku 1938 Vladislav Petras stáva obeťou stalinských čistiek.
Po napadnutí ZSSR sa jeho syn Sergej snaží vstúpiť do Červenej amrády, aby mohol pomôcť uväznenému otcovi. Po vzniku československej jednotky v ZSSR sa do nej prihlási. Jeho bojovnosť sa odrazila na jeho hrdinských činoch, za ktoré bol mnohokrát vyznamenaný. Pri oslobodzovaní Ostravska je ťažko zranený. V doslove autor v skratke popisuje život a kariéru Sergeja Petrasa od skončenia vojny až po jeho smrť v roku 1997.
-

URL : https://www.valka.cz/Richter-Karel-Vojak-prvni-linie-Valecna-drama-syna-nepritele-lidu-t222078#619311 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více