Attlee, Clement Richard

     
Příjmení:
Surname:
Attlee Attlee
Jméno:
Given Name:
Clement Richard Clement Richard
Jméno v originále:
Original Name:
Clement Richard Attlee, 1st Earl Attlee Of Walthamstow, Viscount Prestwood
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
major Major
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
hrabě Earl
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
03.01.1883 Londýn /
03.01.1883 London /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
08.10.1967 Londýn
08.10.1967 London
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
premiér Velké Británie
ministr obrany
ministr pro záležitosti dominií
Prime Minister of the United Kingdom
Minister of Defence
Secretary of State for Dominion Affairs
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
předseda Labouristické strany Leader of the Labour Party
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Clement_Attlee
URL : https://www.valka.cz/Attlee-Clement-Richard-t19872#74548 Verze : 0
Narodil se v Putney 3.ledna 1883. Po studiích historie a práv na univerzitě v Oxfordu pracoval několik let jako právník. Jeho politická kariéra prošla několika zásadními zvraty, od přesvědčeného socialisty, stoupence Konzervativní strany přes příslušnost k nezávislým labouristům a Fabiánské společnosti až ke členství v Labouristické straně. V letech 1913 - 1923 působil na ekonomické škole v Londýně jako docent sociálních věd. Nucenou přestávkou v tomto období byla jeho služba v armádě, s níž jako pěšák prodělal tažení u Gallipoli, v Mezopotámii - byl těžce raněn v bitvě u El Hanny - a později i ve Francii. Válku zakončil v hodnosti majora. V roce 1919 byl starostou londýnské čtvrti Stepney.
Od roku 1922 byl 33 let poslancem Dolní sněmovny, od roku 1955 po povýšení do šlechtického stavu zasedal v Horní sněmovně. V uvedeném období také vystřídal několik důležitých politických funkcí, byl státním podtajemníkem na ministerstvu války, kancléřem hrabství Lancashire a ministrem pošt. V letech 1935 - 1955 také vedl Labouristickou stranu. V roce 1937 se výrazně angažoval v náboru britských dobrovolníků do interbrigád pro boj proti frankistům ve španělské občanské válce.
Od roku 1940 byl jedním z tvůrců Churchillovy koaliční vlády, v níž nejprve plnil funkci vicepremiéra a Lorda strážce pečeti a od roku 1942 stál v čele Ministerstva pro dominie. Ačkoli byl téměř ve všech osobních rysech pravým opakem Churchilla, s nímž se nikdy zcela nespřátelil, dokázal s ním nalézt společnou řeč pro řešení zásadních otázek v době války a postavit na stranu premiéra i labouristickou menšinu. V roce 1945 se jako člen delegace Velké Británie zúčastnil ustavujícího zasedání Organizace spojených národů a konference v Postupimi. V čele poválečné vlády stál od 27.července 1945 až do 26.října 1951, poté byl čtyři roky vůdcem opozice. Zemřel 8.října 1967.
URL : https://www.valka.cz/Attlee-Clement-Richard-t19872#83142 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více