FliK 1

Fliegerkompanie 1


2.AK
Umiestnenie: Stanislau, Besztercze, Homok Balvanyos


7.AK
Umiestnenie: Kimpelung


2.ISA ako Divisions Kompanie
Umiestnenie: Lees


XIX.Korps ako Jagdflieger Kompanie
Umiestnenie: Tirana, Igalo


V tejto jednotke pôsobil Otta Jindra, stíhacie eso Prvej svetovej vojny.
URL : https://www.valka.cz/FliK-1-t17405#63767 Verze : 0
Fliegerkompanie 1 (Flik 1 Flik 1D, Flik 1J)


Flik 1 byl ustanoven v červenci 1914 na letišti Aspern u Vídně (podle jiných zdrojů ve Vídeňském Novém Městě). Velitelem byl ustanoven Oberleutnant (později Hauptmann) Josef Smetana. Následně byla jednotka poslána na srbskou frontu. Po vypuknutí války mezi Ruskem a Rakousko-Uherskem bylo rozhodnuto ji přesunout na ruskou frontu. Přesun se uskutečnil během srpna 1914, jednotka však byla schopna operačního nasazení až počátkem září 1914. Důvodem byla maximální vytíženost železnice.

Po sestřelení velitele jednotky Hauptmanna Josefa Smetany 21. ledna 19151) byl velením pověřen Oberleutnant Otto Jindra. Ten jím zůstal až do ledna 1918, kdy byl pověřen velením Fliegergruppe G.

Reorganizací celého Königlich und Kaiserlich Luftfahrtruppen byla i Flik 1 v létě 1917 přetransformována Flik 1D – Divisions Fliegerkompanie. Tedy byla určena pro vojenský průzkum a podporu pozemních jednotek na úrovni divize2).

Uzavřením Brest-Litevského míru byla operační činnost Flik 1D na ruské frontě ukončena 7. prosince 1917. Setrvala zde však v rámci okupačních vojsk na Ukrajině do 15. června 1918.

Poté byla přeložena do Vídeňského Nového Města a znovu přetransformována na stíhací jednotku Flik 1J – Jagd Fliegerkompanie, tedy stíhací jednotku určenou k ničení nepřátelských letadel a k ochraně letadel vlastních3).

Do výzbroje dostala převážně stíhací stroje Aviatik (Berg) D.I. Následně se přesunula na Jaderské pobřeží na letiště Igalo, odkud bránila námořní základnu v Boce Kotorské.
V červnu 1918 byl k jednotce Flik 1J přeložen Offizierstellvertreter Julius Arigi, druhé nejlepší letecké eso Rakouska-Uherska, který zde získal své poslední čtyři sestřely.

Na přelomu října a listopadu 1918 byl Flik 1J na letišti Igalo rozpuštěn.

Celkem letci Flik 1/1D/1J sestřelili 29 nepřátelských letadel a balonů. Z toho 24 na ruské frontě a 5 na italské frontě.

Poznámky:
1) Byl sestřelen 21. ledna 1915 při letu do obležené pevnosti Przemyšl, nad vesnicí Hasakowa palbou ze země. Byl vážně raněn a upadl do ruského zajetí.

2) Disponovat měla podle předpisu 4 - 6 průzkumnými letadly a několika stíhacími letouny. Dva letouny měli býti uloženy v rezervním skladu. Předpisem z 30. ledna 1918 měl Flik-D disponovat 4 dvoumístnými průzkumnými a lehkými bombardovacími letouny a 2 stíhacími letouny.

3) Jagd Fliegerkompanie měla disponovat 18 stíhacími letouny a 18 stíhacími piloty, tvořena třemi Kette (roji) po 6 letounech a pilotech. Což se vzhledem k hospodářské situaci a vývoji celé války nikdy nepodařilo naplnit. A pravděpodobně ani u žádné jiné stíhací Flik.

Zdroj:
Vlastní archiv
Historie a Vojenství 2/2009
Kaiserlich und Königlich Luftfahrtruppen
URL : https://www.valka.cz/FliK-1-t17405#425654 Verze : 5
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více