29.03.2011 - Vůdce čečenských povstalců Umarov byl možná zabit

Ruský deník Komersant dnes informuje, že vůdce čečenských rebelů Doku Umarov je možná mezi sedmnácti zabitými povstalci při včerejší akci bezpečnostních sil. Zahynuli rovněž tři policisté. Totožnost zabitých se teprve zjišťuje.



Zdroj:
http://en.rian.ru/russia/20110329/163261230.html
URL : https://www.valka.cz/29-03-2011-Vudce-cecenskych-povstalcu-Umarov-byl-mozna-zabit-t113308#395593 Verze : 0
Ruské síly při speciální operaci v Ingušsku zřejmě zlikvidovaly vůdce severokavkazských teroristů Doku Umarova. Oznámila to ruská agentura Interfax s odkazem na policejní zdroj.



Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/29-03-2011-Vudce-cecenskych-povstalcu-Umarov-byl-mozna-zabit-t113308#395669 Verze : 0
Na toto téma prošly včerejšími hromadnými sdělovacími prostředky 4 základní sdělení (zde uveřejněná jsou od agentury RIA Novosti, je to ale prakticky na všech stejné).


Navíc připomínám, že včera bylo první výročí výbuchů teroristických bomb ve stanicích moskevského metra Lubjanka a Park kultury, takže nějaká akce ze strany protiteroristických orgánů se dala čekat.




Moskva 2011/03/28 - 15:03 MDT
Největší speciální operace za poslední dobu proběhla v Sunženském rajónu Ingušska
www.rian.ru


V jejím průběhu bylo najednou zničeno 17 banditů a zadrženy dvě osoby, podezřelé z účasti na teroristického útoku na letišti Domodědovo. Mezi zabitými jsou možná i pohlaváři ilegálních banditů včetně Doku Umarova, jisté to ale není.


Jak informoval oficiální představitel Národní antiteroristické komise (NAK) Nikolaje Sincova byla zapojením armádního letectva zničena základna banditů, na které připravovali sebevražedné atentátníky.


Operace byla připravována v podmínkách přísného utajení a věděl o ní pouze úzký kruh osob. Rozhodnutí použít letecký úder padlo v okamžiku, kdy bylo zjištěno, že se na základně nachází větší množství banditů a v případě prodlení by mnozí mohli utéct.


Úder podle předem připravených souřadnic byl proveden bitevními letouny Su-25, následovala pozemní operace.


Tentýž den byl ve vesnici Věrchnij Alkun Sunženského rajónu Ingušska zlikvidován aktivní pomahač banditů Aslan Cečojev, který bandity zásoboval potravinami a medikamenty.


Podle údajů NAK zahynuli během operace dva pracovníci FSB (Federální bezpečnostní služby) a jeden z MVD (Ministerstva bezpečnosti).


Později bylo upřesněno, že Cečojev byl obviněn z účasti na teroristickém útoku na letišti Domodědovo, jeho role v organizaci se ale upřesňuje.
URL : https://www.valka.cz/29-03-2011-Vudce-cecenskych-povstalcu-Umarov-byl-mozna-zabit-t113308#395675 Verze : 0
Moskva 2011/03/29 - 16:29 MDT
Nad smrtí Umarova zůstávají otazníky
www.rian.ru


Federální bezpečnostní služba (FSB) informovala prezidentovi RF Dmitrije Medvěděva o provedené operaci proti banditům. Ozbrojené složky zničily základnu, kde byli připravováni terorističtí atentátníci. Podle předběžných údajů bylo zabito 17 banditů.


Odpověď na hlavní otázku, jestli byl v průběhu operace zničen bandita číslo 1 Dolu Umarov, však doposud není.


Vysoce postavený zdroj z bezpečnostních složek informoval, že vizuálně Umarov mezi zabitými identifikován nebyl.


Nyní bude provedena genetická expertíza, jejíž výsledky nebudou známy dříve než za týden.


Podle údajů FSB byla v průběhu přesného leteckého úderu zlikvidována infrastruktura - úkryty, sklady a zbraně.


Prezident Medvěděv k tomu řekl, že: "To, že se podařilo zničit doupě těchto darebáků, je dobře. Myslím si, to bylo provedeno přesně a v součinnosti různých složek státních orgánů. Tím byla uštědřena zázemí banditů citelná ztráta.".
URL : https://www.valka.cz/29-03-2011-Vudce-cecenskych-povstalcu-Umarov-byl-mozna-zabit-t113308#395676 Verze : 0
Moskva 2011/03/29 - 16:29 MDT
Zvláštní mluvčí prezidenta nemá informace o zničení Umarova
www.rian.ru


Zvláštní mluvčí prezidenta RF v otázkách mezinárodní spolupráce a boje s terorismem a nadnárodním organizovaným zločinem Anatolij Safonov v úterý novinářům nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, předpoklady o zničení lídra čečenských banditů Doku Umarova v Ingušsku.


Safonov také poznamenal, že Umarov je zapsán na "černé listině" pohlavárů teroristických organizací. "Počítáme to k velkým úspěchům a vyslovujeme dík americkým partnerům, kteří nám pomohli v úsilí rozšíření seznamu zjištěných díky hledání Doku Umarova.".


---------------------------------------------


Dále v úterý uvedl pro RIA Novosti zdroj blízký ozbrojeným složkám Severokavkazského federálního okruhu, že mezi zabitými může být i někdo z vrcholných představitelů banditů, nicméně závěry bude možné učinit až po provedení nezbytných expertíz.
URL : https://www.valka.cz/29-03-2011-Vudce-cecenskych-povstalcu-Umarov-byl-mozna-zabit-t113308#395677 Verze : 0
Moskva 2011/03/29 - 18:19 MDT
Umarova vizuálně nepoznali mezi zabitými bandity
www.rian.ru
www.ekhokavkaza.org


Lidé, kteří osobně znali banditu Doku Umarova, přijeli z Čečenska do Inguška, aby prohlédli těla a ostatky teroristů zabitých při kombinované operaci vzdušných a pozemních sil proti výcvikové základně teroristů v Ingušsku.


"Nyní je ale nutné počkat na výsledky genetické expertízy", uvedl informátor agentury RIA Novosti.
29.03.2011 - Vůdce čečenských povstalců Umarov byl možná zabit - Doku Umarov

Doku Umarov
URL : https://www.valka.cz/29-03-2011-Vudce-cecenskych-povstalcu-Umarov-byl-mozna-zabit-t113308#395680 Verze : 0
Moskva 2011/03/29 - 20:23 MDT
Nad smrtí Umarova visí otazníky
www.rian.ru


FSB v úterý doložila prezidentovi RF Dmitriji Medvěděvovi informace o útoku na výcvikovou základnu severokavkazských teroristů v Ingušsku, při kterém bylo zničeno 17 banditů.


Odpověď na hlavní otázku, jestli byl zlikvidován a bandita číslo 1 Doku Umarov, ale doposud není.


Na setkání Medvěděva se zástupcem ředitele FSB Sergejem Smirnovem jméno Umarorova nezaznělo.


.
. opakují se informace o tom, že vizuálně nebyl Umarov mezi zabitými rozpoznán
.



Během posledních několika let hromadné sdělovací prostředky informovaly o likvidaci Umarova nejméně osmkrát, i my tady máme aktualitu z 05.06.2009 - Údajně zabit vůdce čečenských povstalců Doku Umarov.


.
. Dále znovu uvedena řeč Medvěděva (viz dřívější příspěvek)
. shrnuty výše uvedené informace o vlastní operaci
.




Cesty vedou do Domodědova


Speciální operace v Ingušsku byla uskutečněna FSB a Zvláštní komisí RF(Speialnaja komisija - dále SK) RF současně s Ministerstvem obrany a Ministerstvem vnitra v rámci vyšetřování kriminálního činu výbuchu na letišti Domodědovo.


SK RF informovala v úterý, že v rámci operace byli zadrženi bratři Islam a Ilez Jandijevi, kteří se podle výsledků vyšetřování bezprostředně podíleli na provedení atentátu na letišti.


Podle údajů SK se potkali se sebevražedným teroristou Magomedem Jevlojevem a 24.ledna 2010 jej dopravili do Domodědova.


Během prohlídky bydliště bratrů Jandijevých pracovníci orgánů činných v trestním řízení objevili vyzbrojený opasek pro sebevražedného atentátníka a dvě podomácku vyrobené nálože, což svědčí o tom, že zadržením bratrů Jandijevých bylo zabráněno bezprostředně hrozícímu teroristickému útoku.


SK v úterý také informovala o tom, že v souvislosti s teroristickým činem v Domodědovo bylo rozhodnuto obvinit i Doku Umarova a Aslana Bjutukaeva.


Proti Umarovovi i Bjutukajevovi je vzneseno obvinění z vytvoření ozbrojené skupiny a zločinecké organizace, ostatním členům nezákonné ozbrojené formace z členství v ozbrojené skupině a zločinecké organizaci. Nejvyšší trest, který za to mohou podle platných zákonů RF dostat, je 20 let žaláře.



Posmrtně vyznamenat


Během speciální operace podle informace FSB zahynuli dva pracovníci FSB Ingušska a jeden pracovník OMON.


Medvěděv vydal nařízení vyznamenat zahynuvší bojovníky in memoriam a jejich rodinám poskytnout nezbytnou pomoc.


"Je nutné udělat vše pro podporu jejich rodin a samozřejmě je také vyznamenat za to, že za cenu svých životů chránili životy našich lidí, chránili náš stát.", řekl prezident.


Nařídil FSB pokračovat operace proti banditům a potvrdil, že ti, kteří se nevzdají, budou zničeni.


"Musíme se tímto problémem zabývat a dovést tuto práci až do konce. Aby každý bandita věděl: jeho osud je v jeho rukou a pokud přeruší odpor, má šanci vyjít z této situace se zdravou kůží. Pokud ale bude ve svých zločinech pokračovat, bude i on zničen.", dodal prezident.


"Všechna nařízení budou splněna.", ubezpečil hlavu státu zástupce ředitele FSB.
URL : https://www.valka.cz/29-03-2011-Vudce-cecenskych-povstalcu-Umarov-byl-mozna-zabit-t113308#395700 Verze : 0
Doku Umarov údajně zatelefonoval do Rádia Svobodná Evropa - Severní Kavkaz a vyvrátil tak spekulace o své smrti při protiteroristické operaci dne 29. 3. 2011.


www.rferl.org
URL : https://www.valka.cz/29-03-2011-Vudce-cecenskych-povstalcu-Umarov-byl-mozna-zabit-t113308#396986 Verze : 0

Diskuse

Nemohu si odpustit malou poznámku a protože je osobní, píšu ji jako nefaktografický příspěvek:


Prošel jsem některé weby severokavkazských banditů. Je mně líto, jinak je ale nazvat nelze.


Takovou snůšku dogmat, vymývání mozků a nenávisti snad nevyprodukovali ani Hitler se Stalinem dohromady. Je to skutečně něco tak strašného, že musí být potíráni a ničeni všemi prostředky.
URL : https://www.valka.cz/29-03-2011-Vudce-cecenskych-povstalcu-Umarov-byl-mozna-zabit-t113308#395681 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více