Památky a muzea v Králické pevnostní oblasti

Autor: Martin Ráboň 🕔︎︎ 👁︎ 8.516

Dělostřelecká pozorovatelna K – S 12b UTRŽENÝ

Nejzajímavějším exponátem této lokality je unikátní pancéřový zvon (důležitá pozorovací základna pro všechny tři dělostřelecké tvrze na Králicku - Hůrku, Boudu, Adam a pro nepostavený samostatný dělostřelecký srub u Kolštějna /dnes Branná/), dále zachované původní pancéřové dveře, originální zásobní nádrže na vodu. Ze střechy srubu je krásný rozhled na část pevnostní linie a též do dalekého předpolí na masiv Kralického Sněžníku a Jeseníků.

Reklama

Provozní doba

Veřejnost může objekt navštívit v květnu až říjnu každý první a třetí víkend v měsíci, v říjnu též ve státní svátek. Kontaktní telefon: 0604407262.

Přístupové trasy

Nejvhodnější přístup je z osady Červený Potok. Automobilem nebo pěšky z Králík po silnici směrem na Hanušovice, cca 4 km. Před Červeným Potokem v lesíčku, vpravo od silnice narazíte na směrovníky a pokračujete pěšky podle nich, kolem meze porostlé stromy až na kopec (kóta 718 Veselka), jehož vrcholek je porostlý skupinkou stromů. Jedná se o pozemek v soukromém vlastnictví, přes který je nutno projít, doporučuje se maximální ohleduplnost.





Předchozí stránka   Obsah   Následující stránka

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více