Památky a muzea v Králické pevnostní oblasti

Autor: Martin Ráboň 🕔︎︎ 👁︎ 9.011

Muzeum čs. Opevnění - dělostřelecká tvrz BOUDA

Pro veřejnost byla Bouda zpřístupněná ve své původní podobě a to jako jediná z pěti v roce 1938 stavebně dokončených dělostřeleckých tvrzí. Tím je dáno několik „nej“ tohoto unikátního stavebního díla. Jen na této tvrzi je možné shlédnout nepřestavěný vchodový objekt a nepřestavěný objekt pro otočnou a výsuvnou dělostřeleckou věž. Také rozsáhlý podzemní systém chodeb a sálů je bez stavebních úprav. Při prohlídce, která začíná ve vchodovém srubu K – S 22a, se prochází kolem podzemní filtrovny, elektrárny, muničních skladů a válečnými kasárnami. Navštívíte objekt pro otočnou a výsuvnou dělostřeleckou věž K – S 22 a pěchotní srub K – S 21. V rámci kompletní prohlídky návštěvník projde též povrch tvrze a pěchotním srubem K – S 24 se vrátí zpět do podzemí, aby prohlídku zakončil opět ve vchodovém objektu. Mezi zajímavosti na povrchu tvrze patří rozsáhlé stopy německých a poválečných zkoušek různého typu a rovněž pozůstatky zařízení staveniště. Klasická prohlídka trvá cca 70 minut, kompletní prohlídka cca 150 minut. Ve vchodové srubu K – S 22a je zajištěno základní občerstvení a prodej kompletního sortimentu publikací a upomínkových předmětů s pevnostní tematikou.

Reklama

Provozní doba

Od 1. května do 30. září denně, v měsíci říjnu o víkendech a ve státní svátek. Vstupy do podzemí v červenci, srpnu denně, v květnu, červnu, září a říjnu o víkendech každou celou hodinu od 11.00 do 16.00 h. V květnu, červnu a září ve všední dny vstupy v 11.00, 13.00 a 15.00 h. Na kontaktním telefonním čísle 0601547114 je možné dohodnout individuální termín návštěvy, nebo objednat publikace s tématem opevnění.

Přístupové trasy

Po značených turistických cestách ze zastávky ČD v obci Těchonín (zelená 6,5 km), ze zastávky ČD v Mladkově (červená 6 km), žlutá značka - naučná stezka Betonová hranice, z Lichkova od stanice ČD (zelená 7 km), z náměstí v Králíkách (červená 12,5 km), z Jablonného nad Orlicí (červená 13,5 km) a nejkratší od parkoviště u chaty na Suchém vrchu (červená 3 km).





Předchozí stránka   Obsah   Následující stránka

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více