Přehled článků autora

Kosa Nostra

Kosa Nostra

Počet článků: 6 Počet shlédnutí: 103.152
Úplný profil autora: Kosa Nostra

Debakl zbrojního průmyslu po 17.11.1989

Jednou z věčně omílaných křivd, spáchaných Čechy na Slovácích je debakl konverze slovenské zbrojní výroby na Slovensku v souvislosti se 17. listopadem. A právě k téhle tématice mi JŠ poslal dva naprosto skvělé linky. S koncentrací nezpochybnitelných dat a navíc SLOVENSKÉ provenience! Žádný článek psaný českou rukou! Automaticky odpadá podezření, že nějaký český nacionalista překrucuje účelově historii!

🕔︎ 02.12.2018 👁︎ 38.550

Když tenkrát před léty přestaly lítat rakety

I psal se rok 1987 a Gorbi s Reaganem dohodli smlouvu o zákazu raket středního doletu. Jsme o 31 let starší a modla všech rusobijců už dávno není mezi námi, Gorbi je zapomenutý, tragikomický stařík a zdá se, že rakety středního doletu se nám vracejí na scénu. S plnou parádou.
Spojené státy totiž už nějaký čas ukazují na Rusa, že tuto smlouvu porušuje. A vše vyvrcholilo v minulém týdnu, kdy Washington vydal ultimatum – buď Moskva během příštích 60 dnů ověřitelně a důvěryhodně začne plnit tuto dohodu, kterou dlouhodobě porušuje NEBO… nebo my vypovíme okamžitě smlouvu o zákazu raket středního doletu a začneme je znovu instalovat! Punktum!

🕔︎ 13.12.2018 👁︎ 8.070

Klub / Kalibr – nová generace ruských námořních raket

ve světě vzbudil velký ohlas útok plavidel ruské Kaspické flotily raketami s plochou dráhou letu na syrské radikály. Flotily, o které svět v podstatě neměl tušení, že vůbec existuje, a už vůbec ne, že by mohla představovat nějakou reálnou bojovou sílu  s výjimkou místní  ochrany ruského pobřeží proti pašerákům. O to větší bylo obecné překvapení, když se ukázalo, že  představují bojový svazek  schopný strategického nasazení v dalekém okolí.

🕔︎ 13.12.2018 👁︎ 14.796

Naše slavné prohry – 1278 Moravské pole

Jak známo, Jára Cimrman vytvořil historický triptych o slavných prohraných českých bitvách. Zlomových událostí přitom bylo v naší historii více a jsou opředeny spoustou legend a nejasností. U některých se dodnes bijeme v prsa, jak byla tato tragédie zlomová, přičemž pokud vše zasadíme do historického kontextu, není to u “zlomovosti” mnohých těch slavných dat tak docela jisté. Respektive, u některých není jisté, zda by opačný výsledek nebyl ve svém důsledku vlastně horší, neboť událost bohužel měla jen špatná řešení.

🕔︎ 02.12.2018 👁︎ 18.991

Naše slavné prohry – bitva u Lipan

“Tak to tedy rozhodneme pěstmi!” ukončil prý marné dohadování jakýsi neznámý bojovník na planině pod Lipskou horou 30. května 1434. Bitva u Lipan patří k nejslavnějším prohrám českých dějin, přičemž nejzajímavější je otázka proč. Není totiž vůbec jasné, proč prohra jedné ze dvou českých stran by měla znamenat takovou tragédii, abychom si ji i po téměř šesti stoletích připomínali. Leč tento obecný názor je faktem, který nemá smysl zpochybňovat. Pokusme se tedy o něco jiného. Popišme si situaci, bitvu a možné alternativní scénáře. Na jejich základě se pak zamyslíme nad klíčovou otázkou. Šlo opravdu o tak přelomovou bitvu, jak nám to někteří tvrdí?

🕔︎ 02.12.2018 👁︎ 18.666

Naše slavné prohry – bitva u Moháče

Česká historie zná jakožto historie snad každého evropského národa několik osudových dat, ke kterým se dodnes vracíme. Některá jsou skutečně přelomová, jiná nám tak pouze přes propast věků připadají, ačkoliv ve skutečnosti šlo sice o smutné události, ale z dlouhodobého hlediska se zas tak mnoho nezměnilo. Je přitom zajímavé, že datum jedné z nejvýznamnějších bitev raného novověku sice není zcela zapomenuto, leč jen málokdo by jej měl za osudové. Dokonce snad máme pocit, jakoby se nás ani netýkala, což je naprostý omyl. Týkala se nás, a to dost zásadně. Už jen z toho důvodu, že jde o třetí bitvu v naší historii, kdy zahynul český král.

🕔︎ 19.12.2018 👁︎ 9.309

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více