Přehled článků autora

Miles Teg

Miles Teg

Počet článků: 9 Počet shlédnutí: 40.732
Úplný profil autora: Miles Teg

Chammurapi

Chammurabi byl šestým amorejským králem starobabylonské říše, vládl přibližně v letech 1792 až 1750 př. n. l. Jeho předchůdcem byl jeho otec Sin-Muballit, který abdikoval kvůli podlomenému zdraví. Během své vlády dobyl Elam a městské státy Larsa, Ešnunna a Mari. Vyhnal z trůnu asyrského krále Ishme-Dagana I. a donutil jeho syna Mut-Aškura platit tribut, čímž se téměř celá Mezopotámie dostala pod babylónskou nadvládu.

🕔︎ 15.07.2023 👁︎ 1.549

Mezopotámie I. - Neolit

Území Předního východu bylo osídleno již ve starší době kamenné, a to druhem Homo Sapiens Neandretalis (jeskyně Šanídár - SV Irák - 50 - 40 tisíc let př.n.l.) Paleolitičtí si opatřovali obživu sběrem rostliné a živočišní potravy (zrní, plody, sběr drobných živočichů) i lovem (gazely, jeleni, kanci).
🕔︎ 27.07.2008 👁︎ 4.307

Mezopotámie II. - Chalkolit

Chalkolit lze pokládat za jakési přípravné období, v němž se objevují některé základní rysy mezopotámské civilizace v zárodečných formách. Hlavní změna však je v přesunu centra vývoje postupně do jižní Mozopotámie.
🕔︎ 27.07.2008 👁︎ 4.977

Mezopotámie III. - Vznik mezopotámské civilizace

Toto klíčové období je po archeologické stránce charakterizováno kulturou Uruckou (3500 – 3200 př.n.l.) a Džemdetnasrskou (3200 – 3000 př.n.l.), které navazují na obejdské kultury.
🕔︎ 27.07.2008 👁︎ 5.166

Mezopotámie IV. - Ranědynastické období

V 1. pol. 3. tis. př.n.l. docházelo postupně v Mezopotámii k formování městských států, v jejichž čele stály dědičné vladařské dynastie. Proto se tato fáze nazývá ranědynastickým obdobím.

🕔︎ 22.07.2008 👁︎ 4.498

Mezopotámie V. - Akkadské období

V akkadském období byl poprvé vytvořen větší státní útvar, který na delší dobu (asi 150 let) sjednotil celou Mezopotámii a přechodně ovládl i okolní oblasti (Asýrie, Elam). Jeho tvůrci navazovali na dřívější krátkodobé sjednocovací pokusy, které se datují již do ranědynastického období (např. Eanatum z Lagaše).

🕔︎ 22.07.2008 👁︎ 5.692

Mezopotámie VII. - Období III. dynastie z Uru

Vláda třetí dynastie urské znamenala významný přelom v mezopotámaských dejinách, neboť po dlouhém období rozdrobenosti bylo opět nastoleno centrální vedení pro celou Babylonii. Urští vladaři věnovaly mnoho usilí vybudování systému centrální správy, který by umožnil co nejefektivnější využívání hospodířských zdrojů země.

🕔︎ 22.07.2008 👁︎ 5.452

Mezopotámie VIII. - Starobabylonské a staroasyrské období

Pro toto období mezopotámských dějin, které vyplňuje první polovinu 2. tisíciletí př.n.l., máme k dispozici prakticky nepřeberné množství písemného materiálu, který nám umožňuje dostatečně nahlédnout do událostí tohoto období. O ekonomických a sociálních poměrech nás informují desetitisíce administrativních záznamů, smluv, soukromých a úředních dopisů, právnických sbírek a jiných textů.

🕔︎ 22.07.2008 👁︎ 5.816

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více