ISR - SPYDER

SPYDER
     
Název:
Name:
SPYDER SPYDER
Originální název:
Original Name:
SPYDER
Kategorie:
Category:
mobilní protiletadlový systém krátkého a středního dosahu short and medium range mobile air defence system
Výrobce:
Producer:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Rafael Advanced Defense Systems, Haifa
Období výroby:
Production Period:
DD.MM.2008-DD.MM.2008 dodávky pro Gruzii / deliveries for Georgia (SPYDER-SR)
DD.MM.2011-DD.MM.2012 dodávky pro Singapur / deliveries for Singapore (SPYDER-SR)
DD.MM.2015-DD.MM.2017 dodávky pro Indii / deliveries for India (SPYDER-SR)
DD.MM.2016-DD.MM.2018 dodávky pro Vietnam / deliveries for Vietnam (SPYDER-MR)
DD.MM.2022-DD.MM.2023 dodávky pro Filipíny / deliveries for the Philippines (SPYDER-MR)
DD.MM.2025-DD.MM.2026 dodávky pro Českou republiku / deliveries for the Czech Republic (SPYDER-MR)
Vyrobeno kusů:
Number of Produced:
1 SPYDER-SR (Gruzie / Georgia)
2 SPYDER-SR (Singapur / Singapore)
18 SPYDER-SR (Indie / India)
5 SPYDER-MR (Vietnam)
3 SPYDER-MR (Filipíny / Philippines)
4 SPYDER-MR (Česká republika / Czech Republic)
Prototyp vyroben:
Prototype Built:
DD.MM.2004 ?
Složení:
Composition:
 
Střela / Munice:
Missile / Ammunition:
Python-5
Derby
I-Derby ER
Odpalovací / Palebné prostředky:
Launch / Firing Means:
MFU (Missile Firing Unit) / MFU-AIO (Missile Firing Unit - All-in-One)
Prostředky velení, řízení a průzkumu:
Command, Control and Surveillance Means:
SPYDER-SR / SPYDER-ER:
CCU (Command and Control Unit)
- EL/M-2106 ATAR

SPYDER-MR / SPYDER-LR:
CCU (Command and Control Unit)
RSU (Radar Sensor Unit):
- EL/M-2084 MMR
Prostředky technického zabezpečení:
Technical Support Means:
FSV (Field Service Vehicle)
MSV (Missiles Supply Vehicle)
Výcvikové prostředky:
Training Means:
?
Mobilita:
Mobility:
samohybný mobile
Uživatelské státy:
User States:










Poznámka:
Note:
SPYDER - Surface-to-air PYthon and DERby SPYDER - Surface-to-air PYthon and DERby
Zdroje:
Sources:
Jane's Land-based Air Defence 2008-2009
www.rafael.co.il
https://en.wikipedia.org/wiki/SPYDER
URL : https://www.valka.cz/ISR-SPYDER-t141452#650778 Verze : 0
SPYDER


Mobilní protiletadlový raketový systém krátkého a středního dosahu určený k ničení nepřátelských bojových letounů, vrtulníků, bezpilotních prostředků, řízených střel s plochou dráhou letu a dalších typů naváděné letecké munice. Systém byl na začátku nového tisíciletí vyvinut izraelskými firmami Rafael Armament Development Authority (později Rafael Advanced Defence Systems), Israel Aerospace Industries - MBT Missile Division a ELTA Radar Division (dceřinná společnost Israel Aerospace Industries). Díky své variabilní architektuře umožňuje kombinací různých radiolokátorů a konfigurací protiletadlových řízených střel vytvořit systém s odlišnými možnostmi postřelování vzdušných cílů:


SPYDER-SR (Short Range): dálkový dosah 1 až 20 km, maximální výškový dosah 9000 m
SPYDER-ER (Extended Range): dálkový dosah 1 až 40 km, maximální výškový dosah 12000 m
SPYDER-MR (Medium Range): dálkový dosah 2 až 60 km, maximální výškový dosah necelých 16000 m
SPYDER-LR (Long Range): dálkový dosah 2 až 80 km, maximální výškový dosah necelých 20000 m


Minimální výškový dosah má činit 20 metrů.


Jednotlivé prvky systému SPYDER jsou umístěny na přepravních plošinách s rohovými kotvicími prkvy, které lze instalovat na libovolný nákladní automobil (6x6 nebo 8x8) s potřebnou nosností a velikostí ložné plochy.


Samotnou výzbroj systému SPYDER tvoří původně protiletadlové řízené střely kategorie vzduch-vzduch Python-5 (s infračevenou zobrazovací naváděcí soustavou) a Derby (s radiolokačním naváděním) od společnosti Rafael. Naváděcí soustavu protiletadlových řízených střel lze zamknout na cíl jak před odpalem (LOBL - lock-on before launch, pouze Python-5), tak i po odpalu (LOAL - lock-on after launch). Pro zvýšení dosahu u systému SPYDER-MR (SPYDER-LR) jsou protiletadlové řízené střely osazeny startovacím motorem. Z tohoto důvodu jsou používány delší transportně-vypouštěcí kontejnery a odpalovací zařízení MFU tak musí být umístěno na podvozku nákladního automobilu kategorie 8x8. Od základních systémů SPYDER-SR a SPYDER-MR byly odvozeny varianty SPYDER-ER a SPYDER-LR, které mají větší dostřel díky použití novějších řízených střel I-Derby-ER s větším dosahem.


Jedna protiletadlová raketová baterie vyzbrojená systémem SPYDER je standardně tvořena jedním vozidlem velení a řízení CCU (SPYDER-SR, SPYDER-ER), případně samostatným radiolokátorem RSU (SPYDER-MR, SPYDER-LR), odpovídajícím množstvím nabíjecích přepravníků MSV a vozidel technického zabezpečení FSV a až šesti odpalovacími zařízeními MFU. V případě systému SPYDER-SR se tak celkem jedná až o 24 protiletadlových střel, z nichž maximálně 20 může postřelovat nepřátelské cíle. Odpalovací zařízení MFU se mohou nacházet až 10 km od vlastního CCU. Kompletní nabití MFU novými střelami z nabíjecího přepravníku by mělo trvat méně než 15 minut.


V případě systémů SPYDER-SR a SPYDER-ER má vozidlo CCU vlastní 3D radiolokátor EL/M-2106 ATAR (Advanced Tactical Acquisition Radar), který dokáže detekovat cíl velikosti stíhacího letounu na 70 až 110 km, vrtulník ve visu na 40 km a bezpilotní prostředky na 40 až 60 km. Radiolokátor umožňuje sledovat současně až 60 cílů. U variant SPYDER-MR a SPYDER-LR je součástí baterie samostatné vozidlo RSU (CCU v tomto případě nemá vlastní radar) přepravující 3D radiolokátor EL/M-2084 MMR (EL/M-2084 MS-MMR).


Zhruba v roce 2022 představil Rafael Advanced Defense Systems novou generaci odpalovacího zařízení v provedení All-in-One Configuration pro systémy SPYDER-SR a SPYDER-ER, díky které MFU (MFU-AIO SR/MFU-AIO ER) v sobě integruje vlastní odpalovací zařízení, elektrooptický/termovizní senzor TopLite a radiolokátor.


Na počátku ledna 2023 společnost Rafael Advanced Defense Systems oznámila, že systém SPYDER byl modernizován tak, aby mohl ničit taktické balistické rakety. Pro působení proti balistickým raketám je nutné do systému SPYDER integrovat speciální radiolokátor k detekování nepřátelských raket, specifický software pro zpracování dat o cíli a nový typ střel Derby LR s přesnějším navedením a nevýbušnou bojovou částí, která ničí balistickou raketu vlastní kinetickou energií.
URL : https://www.valka.cz/ISR-SPYDER-t141452#650858 Verze : 17
Prototyp odpalovacího zařízení MFU (Missile Firing Unit) systému SPYDER-SR postavený na podvozku nákladního automobilu Tatra 815-26RR36 22 255 6x6.1R.
ISR - SPYDER -


ISR - SPYDER -


URL : https://www.valka.cz/ISR-SPYDER-t141452#458544 Verze : 5
První operačním uživatelem systému SPYDER (v provedení SR) se stala Gruzie, která zřejmě odebrala pouze jedinou baterii se čtyřmi odpalovacími zařízeními. Gruzínský systém je postaven na bázi rumunských nákladních automobilů ROMAN. Dne 11. září 2020 místní ministr obrany podepsal smlouvu se společností Rafael na modernizaci SPYDER-SR provozovaného gruzínskými ozbrojenými silami.


Fotografie:
gmas.ge
thedeaddistrict.blogspot.com

ISR - SPYDER -


URL : https://www.valka.cz/ISR-SPYDER-t141452#651016 Verze : 0
Singapur zavedl systém SPYDER-SR do výzbroje Královského singapurského letectva jako náhradu za britský raketový prostředek Rapier. SPYDER-SR dosáhl plné operační způsobilosti v singapurských službách, u 165. perutě, v červenci 2018. Jako nosiče slouží nákladní automobily typové řady TG MIL vyráběné společností Rheinmetall MAN Military Vehicles.

Fotorafie:
https://www.mindef.gov.sg/

ISR - SPYDER -


ISR - SPYDER -


ISR - SPYDER -


URL : https://www.valka.cz/ISR-SPYDER-t141452#650790 Verze : 1
V polovině roku 2005 Indie zaslala žádost o podání nabídky na nový protiletadlový raketový systém Rusku, Francii, Jižní Africe, Švýcarsku, Izraeli, Polsku a Velké Británii. Po praktických zkouškách byl jako nejvhodnější kandidát na náhradu indických 9K33 Osa-AK vybrán izraelský výrobek. Smlouva za zhruba 1 miliardu USD se společnostmi Rafael a Israeli Aircraft Industries na dodávku 18 protiletadlových raketových systémů SPYDER-SR pro indické letectvo byla podepsána 1. září 2008. V srpnu 2009 byl kontrakt schválen Radou pro obranné akvizice (Defence Acquisition Council). I když byl plán na nákup izraelského systému oznámen již v roce 2006, akviziční proces byl pozastaven v důsledku korupčních obvinění a následného prošetřování při pořizování protiletadlového systému Barak 8 pro indické námořnictvo.


SPYDER-SR je určen primárně pro protivzdušnou obranu leteckých základen Indických vzdušných sil před pákistánskými a čínskými letouny, vrtulníky, bezpilotními prostředky, řízenými střelami s plochou dráhou letu a dalšími typy "stand-off" letecké munice. Dodávky měly původně začít tři až čtyři roky od podepsání kontraktu. Kvůli nedostupnosti podvozků Tatra 815 z České republiky ale došlo ke zpoždění dodávek. Jako náhrada byly nakonec všechny prvky systému SPYDER-SR zpočátku instalovány na nákladní automobily typové řady Tata LPTA v konfiguracích 6x6 a 8x8 od indické firmy Tata Motors. Rozmisťování prvních systémů v západní Indii proto začalo až v roce 2017. Objednaných 18 systémů (baterií) bylo určeno pro přezbrojení devíti perutí indického letectva (mezi známé jednotky patří 2259. a 2260. peruť).


Na svoji bojovou premiéru nemusel čekat příliš dlouho. V ranních hodinách dne 26. února 2019 systém SPYDER-SR sestřelil pákistánský bezpilotní průzkumný prostředek na špionážní misi v oblasti vesnice Abdasa ležící v okresu Kaččhu ve svazovém státě Gudžarát. Pákistánský letoun byl sestřelen řízenou střelou Derby. Hned následujícího dne byl při útoku pákistánského letectva v Kašmíru střelou systému SPYDER-SR v kašmírské oblasti Budgham omylem sestřelen indický vojenský vrtulník Mil Mi-17, na jehož palubě zahynulo sedm osob (šest příslušníků indického letectva a jeden civilista)


Zdroj:
www.indiandefensenews.in
https://www.indiastrategic.in/topstories158.htm
www.jpost.com
www.vayuaerospace.in

ISR - SPYDER - Čtyřnásobné odpalovací zařízení MFU

Čtyřnásobné odpalovací zařízení MFU
ISR - SPYDER - Čtyřnásobné odpalovací zařízení MFU

Čtyřnásobné odpalovací zařízení MFU
ISR - SPYDER - Vozidlo velení a řízení CCU s radiolokátorem EL/M-2106 ATAR

Vozidlo velení a řízení CCU s radiolokátorem EL/M-2106 ATAR
URL : https://www.valka.cz/ISR-SPYDER-t141452#650839 Verze : 5
Vietnam nakoupil prostředek SPYDER-MR osazený na automobilové podvozky HX58 (6x6) a HX77 (8x8) vyráběné německou společností Rheinmetall MAN Military Vehicles. Izraelský systém uspěl ve výběrovém řízení nad ruským hybridním komplexem Pancir-S1E. Dodávky vozidel systému SPYDER do Vietnamu začaly v červenci 2016.


Zdroj:
soha.vn

ISR - SPYDER - Čtyřnásobné odpalovací zařízení MFU pro SPYDER-SR na podvozku HX58

Čtyřnásobné odpalovací zařízení MFU pro SPYDER-SR na podvozku HX58
ISR - SPYDER - Osminásobné odpalovací zařízení MFU pro SPYDER-MR na podvozku HX77

Osminásobné odpalovací zařízení MFU pro SPYDER-MR na podvozku HX77
ISR - SPYDER - Anténní jednotka radiolokátoru EL/M-2084 MMR

Anténní jednotka radiolokátoru EL/M-2084 MMR
ISR - SPYDER - Vozidlo velení a řízení CCU na podvozku MAN HX58

Vozidlo velení a řízení CCU na podvozku MAN HX58
ISR - SPYDER - Zdrojové vozidlo na podvozku MAN HX58 pro napájení CCU a radiolokátoru EL/M-2084 MMR

Zdrojové vozidlo na podvozku MAN HX58 pro napájení CCU a radiolokátoru EL/M-2084 MMR
ISR - SPYDER - Vozidlo údržby a oprav FSV na podvozku HX58

Vozidlo údržby a oprav FSV na podvozku HX58
URL : https://www.valka.cz/ISR-SPYDER-t141452#650788 Verze : 6
SPYDER pro Armádu České republiky


V pátek 25. září 2020 ministr obrany Lubomír Metnar informoval českou vládu, že se Ministerstvo obrany České republiky rozhodlo iniciovat jednání s vládou státu Izrael o možnosti pořízení nového moderního protiletadlového raketového systému pro Armádu ČR. Ten je určen k zajištění nepřetržité obrany vzdušného prostoru České republiky, zejména ochraně vojsk a městských aglomerací, jaderných elektráren, průmyslových center, letišť a dalších důležitých objektů.


V rámci této akvizice armáda předpokládá pořízení protiletadlového raketového systému krátkého/středního dosahu (SHORAD/MRSAM, Short Range Air Defence/Medium Range Surface to Air Missile) o čtyřech bateriích, z nichž každá bude vybavena vlastním 3D radiolokátorem, systémem velení a řízení palby a čtyřmi odpalovacími zařízeními. Součástí kontraktu by měla být opce na případný nákup dalších čtyř baterií. Nový raketový systém ve výzbroji armády nahradí více než 40 let starý protiletadlový komplet 2K12 Kub sovětské konstrukce a výroby.


Ministerstvo obrany původně zvažovalo prodloužit životnost kompletů 2K12 Kub na standard 2K12 Kub CZ za pomoci integrace protiletadlových řízených střel ASPIDE 2000. Vývojový projekt probíhal od listopadu 2009 do konce prosince 2011 a stál 21 786 000 Kč. Jeho součástí byl návrh technických úprav bojových vozidel baterie (řídící a naváděcí radiolokátor SURN CZ a odpalovacích zařízení 2P25M2), technického zabezpečení baterie a organizačních opatření nezbytných pro integraci nového typu raket. V rámci projektu byl navržen a realizován funkční vzor odpalovacího zařízení, kterým byla ověřena integrace střel ASPIDE 2000 do původního systému 2K12 Kub. I když projekt splnil požadavky zadání, k sériové realizaci nedošlo. Po několika letech nakonec padlo rozhodnutí zavést do výzbroje české protivzdušné obrany zcela nový protiletadlový raketový systém.


Základní technicko-taktické požadavky na novou techniku byly definovány těmito parametry:
1) Palebné schopnosti:
- naplnění schopností kategorie SHORAD (MRSAM) v oblasti dálkového a výškového dosahu,
- požadavek na radiolokační navádění protiletadlových řízených střel,
- doplerovská rychlost postřelovaných cílů od -400 do 700 m/s,
- počet současně ničených cílů: minimálně 5,
- postřelování letounů, vrtulníků, řízených střel s plochou dráhou letu, bezpilotních prostředků (do 0,1m2 radiolokační odrazné plochy),
- pravděpodobnost zničení cíle v prostoru účinné působnosti min. 0,8.


2) Vytrvalost:
- klimatická odolnost dle STANAG 2895 A1, A2, A3, C1,
- nepřetržité operační použití (24 hodin denně / 7 dní v týdnu).


3) Přežití:
- balistická ochrana kontejnerů a kabin vozidel dle STANAG 4569 Level 2,
- mobilní maskování,
- odolnost proti účinkům aktivního a pasivního rušení,
- inerciální navigační systém,
- filtroventilační zařízení,
- automatický protipožární systém.


4) Spojovací a informační systém:
- komunikační protokoly:
   o Link 16 a 11B,
   o datalink LLAPI,
   o datalink JREAP-C,
   o datalink Asterix 32/48,
   o datalink AWCIES,
- propojení s RACCOS,
- propojení s ACCS/CRC,
- LAN datové připojení.


5) Manévrové možnosti:
- podvozek Tatra 815-7 8x8,
- schopnost železniční a letecké přepravy (C-130, C-17, A400M),
- modularita činnosti velitelského stanoviště a odpalovacích zařízení na i bez podvozku.


Armáda České republiky při svém výběru nového prostředku posuzovala celkem devět protiletadlových raketových systémů od sedmi výrobců:
- Diehl (Německo): IRIS-T SLM
- Israel Aerospace Industries (Izrael): Barak 8 a ABISR
- MBDA (Francie a Velká Británie) a Lockheed Martin (USA): MEADS
- MBDA (Francie a Velká Británie): VL MICA a EMADS
- Rafael (Izrael): SPYDER
- Raytheon (USA) a Kongsberg (Norsko): NASAMS/NASAMS 2
- SAAB (Švédsko): BAMSE


Na základě průzkumu trhu, konzultací se spojenci, oficiálních informací výrobců (RFI, Request For Information), průmyslového dne a studie proveditelnosti armáda jako nejvhodnější systém pro své konkrétní podmínky a potřeby zvolila protiletadlový raketový systém SPYDER z produkce izraelské státní společnosti Rafael. Mezi nejvýznamnější faktory patřila nepříliš vysoká velikost finančních prostředků vyčleněných pro akvizici nového protiletadlového raketového systému, což mezi favority výběru zařadilo americko-norský systém NASAMS 2 a právě izraelský SPYDER. Předpokládalo se, že by se pro Armádu České republiky pořídil systém SPYDER se všemi dostupnými typy protiletadlových řízených střel.


Ministerstvo obrany oslovilo s nabídkou k jednání napřímo vládu státu Izrael s tím, že veřejná zakázka v předpokládané hodnotě 10 miliard Kč včetně DPH bude realizována prostřednictvím výjimky pro zakázky v oblasti obrany nebo bezpečnosti zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek. Tento záměr kolegium ministra obrany jednohlasně potvrdilo 9. července 2020.


Důležitou součástí vyjednávání byl podíl zapojení českého průmyslu. Ve stručném vyjádření bylo cílem Ministerstva obrany smluvní zajištění nejméně 30% podílu českých firem na pořízení a integraci nového zbrojního systému, stejně jako smluvní zajištění logistické podpory po celou dobu životního cyklu v horizontu dvacet a více let, a to subjektem se sídlem v České republice.


Předpokládalo se, že uzavření smlouvy na úrovni vlád obou zemí proběhne počátkem roku 2021 s tím, že dodávky nového raketového systému by bylo možné realizovat od roku 2023. Tento plán se naplnit nepodařilo z důvodu zuřící epidemie COVID-19, a tak za dodržení epidemiologických opatření místo podpisu kontraktu probíhaly mezi vyjednávacím týmem českého Ministerstva obrany a izraelskými zástupci nejen schůzky řešící technické otázky k pořizovanému systému (označovaném také jako SPYDER CZE), ale také řada pracovních jednání v oblasti zajištění smluvních podmínek průmyslové spolupráce.


S cílem podpory a rozvoje české průmyslové základny se jednání rovněž účastnili zástupci dodavatelem vybraného hlavního českého průmyslového partnera, společnosti RETIA a zástupci resortního státního podniku Vojenský technický ústav. Zástupci firmy Rafael a společnosti RETIA v lednu a únoru 2021 absolvovali několik bilaterálních jednání se zástupci desítek vybraných českých společností, včetně virtuálních prohlídek jejich provozů. Prostřednictvím videokonferencí se uskutečnila další jednání za společné účasti zástupců Sekce vyzbrojování a akvizic a Sekce průmyslové spolupráce na Ministerstvu obrany, Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, Hospodářské komory ČR, společnosti RETIA a zástupců státních podniků Ministerstva obrany.


Dne 12. dubna 2021 dorazila do Prahy předběžná cenová informace státu Izrael, která činila 15 miliard Kč. Přitom předpokládaná cena této zakázky českou stranou, která vycházela z podrobných průzkumů trhu realizovaných v roce 2016 a informací proveditelnosti z roku 2017, byla stanovena na úrovni 10 miliard Kč. Od 3. května pak probíhala schůzka s izraelskými zástupci v Praze ohledně bližších podmínek kontraktu.


V úterý 5. října 2021 byla na Ministerstvu obrany podepsána česko-izraelská mezivládní dohoda o pořízení nového raketového systému pozemní protivzdušné obrany SPYDER kombinujícího prvky varianty MR a SR. Dohodu podepsali náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka a generální sekretář ministerstva obrany Izraele Amir Eshel. Za dodávku čtyř baterií systému SPYDER podle specifikací a potřeb Armády České republiky Ministerstvo obrany celkem uhradí 13,697 miliard Kč včetně DPH. Prvotní izraelskou nabídku se tak během vyjednávání podařilo snížit o zhruba 2 miliardy Kč. Sjednaná cena nového systému byla potvrzena jak vnitřním oponentním řízením v rámci resortu Ministerstva obrany, tak i izraelskou vládou. S izraelským ministerstvem obrany byla současně uzavřena i smlouva za 7,364 miliardy Kč na komplexní servisní podporu pořizovaného protiletadlového raketového systému SPYDER.


První dvě ze čtyř objednaných baterií a rakety má hlavní dodavatel Rafael Advanced Defense Systems dodat v roce 2025. Dodávky mají být ukončeny v roce 2026. Podíl českého průmyslu na projektu činí 38 procent. Hlavními partnery pro izraelskou státní společnost Rafael Advanced Defense Systems budou české společnosti RETIA a státní podnik Vojenský technický ústav. Společnost RETIA a izraelská státní firma Rafael Advanced Defense Systems v neděli 19. září 2021 na Dnech NATO úspěšně dokončily jednání o smlouvě o spolupráci na projektu systému protivzdušné obrany SPYDER pro Armádu České republiky. Vlastní podpis smlouvy o průmyslové spolupráci se uskutečnil 23. září 2021. RETIA se tak stala hlavním českým průmyslovým partnerem izraelského výrobce a bude úzce spolupracovat s Vojenským technickým ústavem, který má na starosti integraci utajované části systému SPYDER do systémů velení a řízení Armády České republiky. Vojenský technický ústav dále zajistí návrh a dodávku místa velení protiletadlové baterie.


Jednu protiletadlovou raketovou baterii systému SPYDER pro Armádu České republiky budou tvořit:
- 1 mobilní místo velení a řízení palby CCU FC;
- 1 mobilní místo velení a komunikace CCU CN;
- 1 mobilní radiolokorátor EL/M-2084;
- 3 mobilní odpalovací zařízení raket středního dosahu MFU MR;
- 1 mobilní odpalovací zařízení raket krátkého dosahu MFU SR;
- 1 mobilní nabíjecí přepravník MSV.


Všechny prvky systému budou umístěny na podvozcích Tatra 815-7 v konfiguraci 8×8 se čtyřmístnými nepancéřovanými kabinami a motory Tatra T3C-928-90.


Součástí dodávky dále budou:
- protiletadlové řízené střely I-Derby (72 kusů MR a 12 kusů SR) a Python 5 (24 kusů MR a 4 kusy SR);
- sada náhradních dílů;
- integrovaná logistická podpora;
- dokumentace a katalogy;
- výcvik a školení instruktorů a technického personálu;
- materiály pro výuku a výcvik.


Přibližně na konci roku 2022 čeští zástupci při jednání v Izraeli předali tamnímu Ministerstvu obrany „Výzvu k jednání“ pro pořízení raket s dlouhým dosahem I-Derby ER. Jednání nakonec vedla k realizaci kontraktu na jejich pořízení. O akvizici střel I-Derby ER v počtu 48 kusů byla Vláda České republiky informována 25. října 2023. Sjednaná hodnota zakázky na tyto střely činila 2 839 438 800 Kč bez DPH a smlouva byla podepsána 27. října 2023. Díky těmto střelám, které Česká republika dostane do října 2027, získá Armáda ČR schopnost ničení bezpilotních prostředků, vrtulníků, letounů a řízených střel s dálkovým dosahem až 80 km ve výšce 20 km. Dodavatel se zavázal proúčtovat v České republice alespoň ekvivalent částky 14 milionů USD a na zakázce budou participovat společnosti RETIA a VTÚ, a to v oblasti výroby kontejnerů střel, zajištění integrované logistické podpory a integrace informačních systémů. Součástí navrhovaného smluvního vztahu je i tzv. opce. V případě její aktivace bude možné pořídit další střely v šesti kategoriích, a to v řádech stovek kusů s maximálním finančním rámcem do 12,6 miliardy Kč bez DPH.


Hlavním uživatelem systému SPYDER se stane 25. protiletadlový raketový pluk ve Strakonicích, respektive jeho 251. protiletadlový raketový oddíl, který má v současné době ve výzbroji čtyři baterie protiletadlového raketového systému 2K12 Kub.


Armáda předpokládá, že bude nový systém pozemní protivzdušné obrany využívat po dobu více než 20 let. Vyčíslené očekávané náklady na celou dobu jeho používání činí přibližně 23 miliard Kč včetně DPH, z čehož samotná částka placená izraelské straně za poskytnutou servisní podporu by činila maximálně 7,5 miliard Kč s DPH. Náklady na zajištění dvacetiletého životního cyklu přitom zahrnují nejen náklady na servis a údržbu, ale také veškeré další vedlejší a provozní náklady resortu Ministerstva obrany, včetně nákladů na platy a výcvik vojáků, na provoz vozidel a pohonné hmoty, nebo na investice do nemovité infrastruktury.



Zdroj:
www.mocr.army.cz
www.mocr.army.cz
www.idnes.cz
www.mocr.army.cz
www.acr.army.cz
www.novinky.cz
acr.army.cz
mocr.army.cz
URL : https://www.valka.cz/ISR-SPYDER-t141452#650784 Verze : 29
Reakce na článek Novinek o systému SHORAD
Na stránkách MO ČR zveřejnil: Jan Pejšek v pondělí 27.09.2021.


Jan Menšík na serveru Novinky popisuje připravovaný nákup protiletadlového raketového systému SHORAD od izraelské vlády. Některá tvrzení je třeba uvést na pravou míru.
Zálohové platby jsou u podobných nákupů zcela běžné. Pokud se objednává něco finančně nákladného, co se musí vyrobit, žádá výrobce zálohy. Pro zákazníka obecně je obvykle při poskytnutí záloh nákup levnější. Jinak by si totiž výrobce musel brát úvěr z banky a náklady s ním spojené (úroky) by promítl do konečné ceny. V tomto konkrétním případě máme oficiální potvrzení od izraelské strany, že díky poskytnutí zálohových plateb je pořizovací cena systému SHORAD nižší o 3,5 procenta, tedy o cca 500 milionů korun.


Pořizovací cena je 13,7 mld. Kč, nikoliv 37,2 mld. jak uvádí autor. Nesprávně sčítá cenu za nákup s vyčíslením nákladů dvacetiletého životního cyklu.


Autor také spekuluje o správnosti izraelského výběru. Při výběru systému SHORAD ale posuzovali experti 20 hlavních kritériích a dalších 500 parametrů u 9 různých kompletů a izraelský systém ze srovnání vyšel jako nejefektivnější. Je to řešení přizpůsobené českým potřebám, kompatibilní se standardy NATO, s výrazným zapojením českého průmyslu. Chceme špičkový a moderní systém, abychom mohli co nejlépe chránit náš vzdušný prostor a klíčovou infrastrukturu. A nikdo nemá větší zkušenosti s protivzdušnou obranou než právě Izrael.


Poznámka:
Text převzat z veřejně dostupného zdroje.
Zdroj:
mocr.army.cz
URL : https://www.valka.cz/ISR-SPYDER-t141452#688332 Verze : 0
Dodávky prvních dvou ze tří raketových systémů SPYDER-MR pro filipínské vzdušné síly proběhly během posledním čtvrtletí roku 2022, což je dříve, než bylo původně plánováno (leden 2023). První dvě baterie byly dodány 24. a 29. září, třetí baterie by měla být dodána 24. května 2024. Poslední systém SPYDER-MR bude dodán spolu se zařízením pro údržbu raket, které bude v rámci transferu technologií vybudováno na Filipínách, a místní vojenský personál tak bude mít možnost provádět údržbu v domácích podmínkách.


První simulátor filipínského systému SPYDER-MR byl do výcvikového střediska dodán 26. dubna 2021. Zařízení se nachází na letecké základně Basa ve Floridablance ve státě Pampanga. Komponenty systému SPYDER-MR pro filipínské vzdušné síly jsou postaveny na bázi podvozků Tatra 815-7.


URL : https://www.valka.cz/ISR-SPYDER-t141452#705935 Verze : 5
Oficiální slavnostní přejímka systému SPYDER-MR pro filipínské vzdušné síly proběhla na letecké základně Basa ležící v provincii Pampanga dne 8. listopadu 2022. Ceremoniálu se účastnil i filipínský prezident Ferdinand R. Marcos Jr. Na Filipínách je pro systém SPYDER-MR používáno lokální označení Spyder Philippines Air Defense System (SPADS), jeho uživatelem se stala 960. skupina protivzdušné a protiraketové obrany (960th Air and Missile Defense Group).


Zdroj:
www.facebook.com

ISR - SPYDER -


ISR - SPYDER -


ISR - SPYDER -


ISR - SPYDER -


URL : https://www.valka.cz/ISR-SPYDER-t141452#709212 Verze : 4
Protiletadlový raketový systém SPYDER-SR indického letectva nasazený v blízkosti předsunuté přistávací plochy Nyoma, která je z indického pohledu strategicky důležitá, protože se nachází nejblíže linii skutečné kontroly mezi Indií a Čínou ve východním Ladakhu (přibližně 30 km od čínského území). Letecká základna umožňuje rychlý přesun mužů a materiálu v oblasti.


Zdroj:
twitter.com

ISR - SPYDER -


URL : https://www.valka.cz/ISR-SPYDER-t141452#710630 Verze : 3
Protiletadlový raketový systém SPYDER-SR z výzbroje indického letectva instalovaný na podvozcích Tatra 815-2.


Zdroj:
tooter.in

ISR - SPYDER -


URL : https://www.valka.cz/ISR-SPYDER-t141452#713909 Verze : 0
Rafael zverejňuje zábery systému SPYDER AiO (all in one), ktorý zostrelil bezpilotné lietadlo v testovacej paľbe, obsahuje systém velenia a riadenia, 8 rakiet (Derby/Python 5) a mobilný radar na podvozku Tatra 8x8.

tweet #1745110476307013759
URL : https://www.valka.cz/ISR-SPYDER-t141452#745839 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více