Přehled (201 článků)

Články : Období studené války (1945-1989)

Úvahy o přezbrojování ČSLA

Dne 14. 5. 1955 byla ve Varšavě podepsána smlouva, podle které vzniklo vojenské seskupení států východního bloku, a členem tohoto mocensko-politického nástroje SSSR se stalo i tehdejší Československo. To pochopitelně znamenalo další ze zásahů do budoucího vývoje nejrůznějších zbraní a zbraňových systémů domácího původu.
🪖︎ Mgr. Martin Dubánek 🕔︎ 12.11.2011 👁︎ 45126

M1A1 - M1A2 Abrams (2) - Nová generace

Zavedení nového tanku neznamenalo jen nové vozidlo. Zkušenosti z provozu způsobily, že došlo prakticky ke kompletní přestavbě obrněných divizí, protože stará organizační struktura byla nevyhovující. Teprve potom byl potenciál nových tanků jaksepatří využit.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 01.05.2005 👁︎ 94396

M1 Abrams (1) - Šeptající smrt

Abrams jméno skloňované ve všech pádech. Tank, který se proslavil během první i druhé války v Perském zálivu. Ale jeho zrod nebyl vůbec jednoduchý a než se obrněné jednotky dočkaly nové výzbroje, uběhla dlouhá doba.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 17.04.2005 👁︎ 92366

Táta Palec

Zakladatel československého výsadkového vojska gen. Karel Paleček se snažil, aby jeho jednotky byly předurčeny především pro plnění speciálních operací.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 15.02.2015 👁︎ 29876

F-15A Baz versus MiG-25 - Past jako z učebnice

SSSR vyvinul koncem šedesátých let výkonný stíhací letoun MiG-25. Tento letoun neměl být původně exportován, ale po tom co poručík Viktor Bělenko přelétl s jedním MiGem-25P na základnu Hakodate v Japonsku, nebylo co tajit. Letoun byl uvolněn pro export. Tak přestože nikdy nedošlo ke konfliktu velmocí, měl MiG-25 možnost utkat se, nad Libanonem, se svým protějškem, americkým F-15. I když oba letouny létaly pod výsostnými znaky jiných zemí.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 06.11.2004 👁︎ 125334

SR-71 Blackbird (3) - Vysoké požadavky

Letouny SR-71 byly vrcholem technologických možností své doby. Tomu odpovídaly nároky na létající i pozemní personál a celkové zabezpečení letového provozu. Nebylo tu nic co by se dalo porovnat s letouny předcházejících generací.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 19.08.2005 👁︎ 71565

SR-71 Blackbird (2) - Mimo dosah PVO

Famózní výkony letounů A-12 přiměly představitele USAF k objednání nejznámější varianty z rodiny Blackbirdů, strategického průzkumného letounu SR-71. Tyto letouny potom tři desítky let poskytovaly dobré služby USAF a přinesly řadu cenných zpravodajských informací velitelům leteckých i pozemních jednotek.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 21.07.2005 👁︎ 81887

Vývoz zbraní z Československa do kapitalistické ciziny (1960–1970)

Jedním z pilířů československého komunistického hospodářství byl export vojenského materiálu. Nevyváželo se jen do zemí socialistického bloku. V rozporu s propagandou se obchodovalo i se státy kapitalistickými včetně těch vyspělých. U zemí chudších až rozvojových pak vývoz zbraní sledoval politické cíle.
🪖︎ PhDr. Jan Michl, PhD. 🕔︎ 12.11.2011 👁︎ 40921

A-12 Blackbird (1) - Vysoko a rychle

Jestliže klíčem k přežití letounu U-2 byl dostup, který byl mimo možnosti stíhacích letadel jeho generace, další letoun ze „Skunk Works“ měl mít kromě fantastického dostupu i rychlost, o které se do té doby konstruktérům ani nesnilo. Kromě zvyšování rychlosti se návrháři při stavbě nového letounu vůbec poprvé cíleně zabývali snížením efektivní RCS.Tento Zázrak techniky se jmenoval A-12 Blackbird.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 09.07.2005 👁︎ 79383

Mistři života a smrti

Historie trestu smrti a s ní i mnoha tajemstvími opředeného katovského řemesla je stará téměř jako lidstvo samo.

Zpočátku se jednalo o akt odplaty, vykonávaný většinou těmi, kterým byla oběť nejbližší. Postupně, s příchodem institucí, nabýval i tento trest institucionální charakter. Tresty smrti se v dávné historii nejčastěji vykonávaly zardoušením, setnutím mečem či sekerou, upálením zaživa, zazděním, naražením na kůl či ukřižováním.

🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 27.02.2015 👁︎ 46964

F-14 Tomcat versus Su-22 - Dogfight nad zálivem Velká Syrta

Během studené války se ve vzduchu mnohokrát setkali piloti plně vyzbrojených letounů obou hlavních velmocí, jejich spojenců nebo satelitů. Většina setkání se obešla bez konfliktů, i když zúčastnění většinou provozovali to, čemu se říká „dráždění chřestýše bosou nohou“. Když nic jiného, aspoň se snažili zaujmout výhodnější pozici vůči protivníkovi. Ovšem občas to dopadlo jinak.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 02.11.2004 👁︎ 104115

Dvě tváře neobyčejného vojáka

Osud plný kotrmelců a zvratů přivedl mjr. Jaromíra Nechanského v červnu 1950 pod pankráckou šibenici.
Na budově Generálního štábu Armády české republiky v Praze-Dejvicích se nachází nenápadná deska se jmény vojáků, kteří byli postiženi komunistickým režimem. A právě o ni, resp. o jedno jméno na ní, se před časem rozpoutal zuřivý mediální boj: Někteří jedinci se dožadovali, aby byl z této bronzové desky odstraněn Jaromír Nechanský. Gen. Píka se prý musí v hrobě obracet, když se tolik let po válce ocitl ve společnosti tohoto člověka. V životě ale nic nebývá pouze černé či bílé. Lidé nejsou jen odvážní či zbabělí. Každá bytost je totiž namíchána z tisíce ingrediencí, a je mnohdy velice složité rozeznat, zda převládají ty pozitivnější či ty méně pozitivní. Stejně tomu bylo i v případě mjr. Jaromíra Nechanského. A právě proto je dobré připomenout si jeho životní příběh podrobněji.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 21.02.2015 👁︎ 25716

TAURUS KEPD 350

V 80. letech byla v členských zemích NATO zahájena řada studií na nové typy střel s plochou dráhou letu. Tyto snahy nakonec vyvrcholily v roce 1986 jediným programem pojmenovaným MSOW (Modular Stand-Off Weapon), do něhož se zapojilo sedm států NATO. Tento projekt však příliš dlouhého trvání neměl a na konci dekády skončil kolapsem. Jedním z účastníků programu MSOW byla i SRN, která se na přelomu 80. a 90. let pokusila vyvinout zbraň této kategorie ve spolupráci s Francouzi. Ani tato kooperace však neměla pro Němce příznivý závěr. Ovoce přineslo až spojení se Švédy, na jehož konci vznikla střela s plochou dráhou letu TAURUS KEPD 350.
🪖︎ Martin Smíšek 🕔︎ 03.11.2012 👁︎ 18359

Židovský a demokratický zároveň?

V současné době se objevují názory, že požadavek Izraelců, aby Palestinci uznali Izrael jako „židovský stát“, je nedemokratický, odporující principu lidských práv a svobod. Může být židovský stát demokratický?
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 13174

Smutný příběh arabských mírotvůrců

Region Blízkého východu je poznamenán tragickými válečnými událostmi mezi Židy a palestinskými Araby. Židovské obyvatelstvo začalo naplňovat svůj sen o znovuvybudování ztracené vlasti v Palestině. Počáteční harmonické soužití mezi oběma etniky se po nástupu muftího Husejního změnilo v nesmiřitelnou nenávist, která vyústila v sérii krvavých pogromů vůči Izraelitům. Britové, aby uklidnili Palestince, reagovali tím nejhorším způsobem, a to tím, že vydali Bílou knihu omezující židovskou imigraci na minimum, čímž prakticky nechali Židy napospas nacistickému běsnění.
🪖︎ Hana Lukešová 🕔︎ 09.07.2014 👁︎ 13335

Vždyť přece létat je tak snadné!

„Létat jako pták! Vznášet se k oblakům a hledět slunci vstříc! Vstupte do Svazarmu!“
No, tak do Svazarmu mě nevzali, páč, jak jsem se hodně později dozvěděl, byla pilotní škola bezmotorového létání určena hlavně pro budoucí prověřené obránce vlasti, což dneska někteří bývalí svazarmovci v životopisech poněkud tutlaj. U mne soudruzi usoudili, že i kdybych se přeci jenom náhodou naučil lítat, což podle výsledků na základní škole nebylo tak jisté, pravděpodobně bych, dle jejich mínění, i se svěřeným socialistickým majetkem - tedy letadlem - uprchl do kapitalistické ciziny. Čemuž bylo nutno předběžně zabránit. Takže já letadloplachtění ne.
🪖︎ Václav Vlk st. 🕔︎ 17.05.2014 👁︎ 16807

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více