Přehled (201 článků)

Články : Období studené války (1945-1989)

Golf pro CIA

Pravděpodobně každý zájemce o historii a vojenství zná film Hon na ponorku či jeho literární předlohu z pera Toma Clancyho. Méně je ovšem známo, že příběh sovětského kapitána ponorky a amerického agenta, který se jej i s lodí snaží propašovat do USA, má alespoň z americké strany základ ve skutečné události.
🪖︎ Tomáš Mařík 🕔︎ 02.02.2007 👁︎ 35705

Severní Korea a její jaderné nosiče

Severní Korea začala již poněkolikáté harašit zbraněmi. Tentokrát však zašla poněkud daleko. Kromě vyhlášení bojové pohotovosti raketovým vojskům vstoupila znovu do válečného stavu se svými jižními sousedy. Navíc dostala severokorejská armáda povolení k úderu na Spojené státy. Ale jaké má vlastně Kim Čong-un respektive jeho armáda možnosti?
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 10.04.2013 👁︎ 30935

Československá klamná souprava protiletadlového raketového oddílu

Se zájmem jsem si přečetl zajímavý článek Jana Bruse „Kulisáci války“ (viz MR 12/2009), ve kterém byla mimo jiné zmíněna souprava maket pro imitaci postavení protiletadlového raketového oddílu. Ve vojenském historickém archivu se mi o ní podařilo vyhledat zajímavé informace, o které bych se chtěl se čtenáři krátkým příspěvkem podělit.
🪖︎ Mgr. Martin Dubánek 🕔︎ 01.09.2011 👁︎ 38718

Začínali na 38. rovnoběžce

Přestože historie účasti československých a českých pozorovatelů v misích OSN po roce 1989 je velice bohatá a pestrá, něco podobného se rozhodně nedá říci o čtyřech desetiletích bývalé Československé lidové armády. Celkové skóre v podobě tří zahraničních misí tak musel zachraňovat až revoluční rok 1989.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 28.02.2013 👁︎ 25597

Generál Marcel Bigeard – hrdina, nebo zloduch?

Sborový generál Marcel Bigeard patřil mezi nejpopulárnější a zároveň nejkontroverznější francouzské vojáky. Byl oslavován jako hrdina od Dien Bien Phu, avšak zároveň na něm ulpělo podezření, že se podílel na mučení zajatců.
🪖︎ RoBoT 🕔︎ 16.06.2011 👁︎ 26421

První sestřel

Sedmého října 2009 uplyne přesně 50 let od události, která bez nadsázky změnila dosavadní pohled na letecké operace a vedení vzdušné války. Toho dne totiž byl na světě sestřelen první letoun protiletadlovou řízenou střelou. Tentokrát ovšem nešlo o cvičný sestřel rádiem řízeného cíle, takové se již uskutečnily dříve a v řadě zemí. Tentokrát šlo o zničení „reálného“ cíle, skutečného nepřátelského stroje.
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 04.10.2009 👁︎ 43482

AH-64D Longbow Apache

AH-64A byl ztělesněním poznatků vykoupených v Korejské a Vietnamské válce krví pilotů prvních vyzbrojených a bitevních vrtulníků. Na dlouhou dobu se stal etalonem bitevního vrtulníku, který dokázal decimovat tankové kolony protivníka. Ale technologie z počátku 70 let má některá omezení. Proto bylo nutné vyvinout AH-64D Longbow Apache, který výrazně rozšířil možnosti původního vrtulníku.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 29.03.2004 👁︎ 61684

Letouny AEW - Erieye (1) - Švédské oko na obloze

Na světě je jen pár států, které byly schopné vyvinout vlastní létající systém včasné výstrahy AEW (Airborne Early Warning). A ještě méně je těch, které ho úspěšně prodaly zahraničním uživatelům. Švédsku se to podařilo. Přestože byl systém Erieye vyvíjený pro jiný svět než je dnes, nakonec se stal úspěšným vývozním artiklem.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 11.10.2008 👁︎ 32151

Letouny AEW - Erieye (3) - V různých koncích světa

Jak známo, nejlepším argumentem při prodeji zbraňových systémů jsou zkušenosti z jejich praktického použití, pokud možno v nějakém regionu, kde je „horká půda". Nasazení brazilských R-99A v boji s pašeráky a narkomafií všechny tyto atributy splňuje... 4 600 zadržených ilegálních letů v roce 2006 nepotřebuje další komentář.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 11.10.2008 👁︎ 29085

Jak-36 - 2. Střídání stráží

První sovětský letoun s kolmým vzletem a přistáním měl za sebou první nesmělé krůčky. Postupně se podařilo vyřešit největší problémy, s kterými se program potýkal; nicméně, nakonec se ukázalo, že celý projekt není ničím víc než technologickým demonstrátorem. Pokud chtělo námořnictvo dostat skutečně použitelný letoun schopný operovat z palub letadlových lodí bez katapultu, bylo potřeba začít od čistého stolu s využitím stávajících zkušeností.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 03.05.2016 👁︎ 20225

Jak-36 - 1. Vzlet z místa

Vidina letounu, který by nepotřeboval letiště, lákala konstruktéry od doby, kdy se první stroje vznesly k obloze. Za celou dobu existence letecké techniky dokázaly zatím jen dvě země, Velká Británie a Sovětský svaz, postavit letouny s kolmým vzletem a přistáním a zavést je do výzbroje. Tentokrát se zaměříme na sovětský typ.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 03.05.2016 👁︎ 20665

Bartini VVA-14 - Amfibie s kolmým vzletem a přistáním

Když navštívíte muzeum VVS v Moninu, určitě nepřehlédnete vrak stroje, který se nepodobá žádnému známému letounu ani přibližně. Stojí na tandemovém podvozku, přitom má mohutné plováky a neuvěřitelně tlustý centroplán. V trávě leží křídla s tak malou hloubkou profilu, že vypadají jako by k letounu ani nepatřila, a kousek bokem prázdné motorové gondoly. Zajímavá je i civilní imatrikulace CCCP-10687. Jedná se o vrak hydroplánu s kolmým vzletem a přistáním Bartini VVA-14
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 28.10.2004 👁︎ 60720

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více